17 év után újabb fordulatot hozhat egy titokzatos idegen a móri mészárlás ügyében

tanúskodás igazság börtön bíróság móri mészárlás tanú
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hamarosan kiderül, megkapja-e a 12,5 millió forintját Szebenyi István, akinek a segítségével rendőrkézre kerültek a móri mészárlás elkövetői. - írja a Ripost.

Zárt tárgyaláson, egy titokzatos védett tanú meghallgatásával fog eldőlni, hogy 13 év után megkapja-e a 25 milliós nyomravezetői díj felét Szebenyi István, aki annak idején segített a rendőrségnek megtalálni a 2002-es móri mészárlás két valódi tettesét.

A móri bankrablás, amelyet a sajtóban gyakran móri mészárlásnak neveznek, a magyar kriminológia eddigi történetének legkegyetlenebb rablógyilkossága volt. A rablásnak nyolc halálos áldozata volt, akiket az elkövetők egyszerűen kivégeztek.

Forrás: Földi Imre/MTI

Az akkoriban rablóként tevékenykedő Kiglics Attila nevezte meg – vélhetően szándékosan helytelenül – két volt társát, KaiserEdét és HajdúLászlót. A két férfi éveket ült - utóbbi 2007-ben öngyilkosságot követett el - mire Szebenyi István amatőr hadtörténész fémdetektorával fel nem fedezte a gyilkos fegyvereket, és ezzel végre elkapták a valódi tetteseket, NagyLászlót és WeiszdornRóbertet.

A hamisan tanúzó Kiglics azonnal megkapta a nyomravezetői díjat, vagyis a 25 milliót, nem úgy, mint István, akitől megtagadták az általa bíróságon követelt 12,5 millió forintot, sőt az elvesztett perekből adódó perköltséget is kifizettették vele.

„Zárt tárgyalás lesz, így én sem lehetek bent"

– mondta Szebenyi a végső döntésről a Borsnak. Azért lesz így, mert végre az ügy védett koronatanúját is meghallgatják.

„Nem vagyok optimista, mert bár tudom, hogy igazam van, de – az eddigiekből ítélve – bármi megtörténhet. Ha ez nem sikerül, akkor itthon nincs több lehetőségem a fellebbezésre, ezután már csak Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bizottsághoz fordulhatok, és el is fogok menni!"

– szögezte le, majd hozzátette, hogy a védett tanúnak és neki ugyanannyi szerepe volt az ügyben, ezért gondolja, hogy a fele nyomravezetői díj illeti.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.