Minden idők topsorozatai: szerintünk ez a 10 a legjobb!

Forrás: HBO -
film sorozat tévé sorozatok2015 legjobb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenkinek megvannak a maga kedvenc sorozatai, és most mi is összegyűjtöttük a sajátjainkat egy szigorúan szubjektív lista erejéig. Következzen hát az általunk legfontosabbnak tartott és legjobban szeretett 10 tévésorozat időrendben, természetesen indoklásokkal és videókkal!

Twin Peaks (1990-1991)

A baglyok nem azok, amiknek látszanak.” David Lynch gyönyörűen elborult sorozata alaposan felkavarta a televíziózás világát a kilencvenes évek elején: megmutatta, hogy lehet ezt teljesen másképp is csinálni — a nézők pedig imádták Cooper ügynök szürreális nyomozását Laura Palmer gyilkosa után, a fura kisvárost, a fánkokat, a titkokat, az óriást, a törpét és a vörös szobát, nem is beszélve Tuskó Ladyről. A Twin Peaks ráadásul 2016-ban visszatér a képernyőkre, ismét David Lynch felügyelete alatt!

Forrás: ABC

Jóbarátok – Friends (1994-2004)

Ha már sorozatok, nem feledkezhetünk meg az egyik legalapvetőbb és legnépszerűbb televíziós műfajról, a sitcomról, ebben a műfajban pedig a Jóbarátok verhetetlen. A hat barát-lakótárs élete, kavarásai, szerelmei, mindennapi nyűgjei máig ottmarasztalják az embert a tévé előtt, hiába látta már ezerszer az adott részt. Ez pedig nagymértékben annak köszönhető, hogy a poénjai is máig működnek, hiába hallotta ezerszer őket az ember.

Jóbarátok Forrás: NBC

South Park (1997- )

Ha már poénok: a South Parknál viccesebb, és egyben szabadszájúbb, tiszteletlenebb módon semmi nem tart görbe tükröt a modern társadalom és úgy általában a felnőttek világa elé. Cartman, Stan, Kenny és Kyle és a többiek kalandjai a maguk minimálgrafikájával és zseniális szövegeivel (és itt most egy kalapemelés a magyar fordítás és szinkron felé) igazi popkulturális jelenséggé, sőt nagyhatalommá váltak — túlszárnyalva még a nagy előd Simpson családot is.

South Park Forrás: Facebook/ South Park

Maffiózók – The Sopranos (1999-2007)

A tévésorozatok történetében az ezredforduló környékére szokás tenni azt a peridódust, amikor valami nagyon megváltozott: a korábban szinte csak olcsó szórakoztatást kínáló szériák között egyre több lett a történetmesélés és kivitel szempontjából is mozifilmeket megszégyenítő prémiumsorozat — ezzel párhuzamosan pedig egyre kevésbé lett ciki a sztárszínészek és sztárrendezők számára is a televíziós munka. A jelenség egyik első példája a Maffiózók volt: a pánikbeteg keresztapa és családjának sorsát elmesélő sorozat tényleg olyan, mint a legjobb mozis maffiafilmek, csak épp nem másfél, hanem nyolcvanhatszor egy órában — a jóból pedig nem árt meg a sok.

Forrás: HBO

Drót – The Wire (2002-2008)

Hogy egy tévésorozat lehet egyszerre tudományos alaposságú és közben szórakoztató, azt a Drót bizonyította be. A mára már szociológia tanszékeken oktatott sorozat keresztül-kasul feltérképezte egy város működésének színtereit, figuráit és összefüggéseit — közben pedig drámaként és krimiként is izgalmas tudott lenni. Ráadásul a törvény mindkét oldalának szemszögét bemutatva.

Totál szívás - Breaking Bad (2008-2013)

Egy tévésorozatnak megvan az az előnye a mozifilmekkel szemben, hogy sokkal több idő és tér áll az alkotók rendelkezésére, így (jó esetben) sokkal nagyobb utat tudnak bejárni a hőseik. Akkorát, mint Walter White, a kémiatanár családapából lett botcsinálta kábítószergyáros, majd hidegvérű drogbáró vélhetően még soha senki nem tett meg tévéképernyőn — ilyen színvonalon legalábbis biztosan nem. Ami csak sokkal durvább lett attól, hogy teljesen hihető és átélhető volt minden pillanata.

Forrás: UPC / Breaking Bad

Sherlock (2010- )

Vannak örök történetek, amiket időről időre, minden korban elmesélnek — és emiatt sokféle színvonalú változat létezik belőlük. Sherlock Holmes nyomozásai ilyen történetek, az örökzöld karaktert (és hű társát) 21. századi környezetbe helyező sorozat pedig a valaha volt legmenőbb és legszellemesebb dolgok egyike, ami tévéképernyőre került. Ráadásul szupersztárt teremtett Benedict Cumberbatchből!

Sherlock Forrás: BBC

Trónok harca - Game of Thrones (2011- )

A Trónok harca jött, látott és győzött: 2011 óta lényegében letarolta a tömegkultúrát, és az is hallott a Starkokról, Lannisterekről, sárkányokról és Vastrónról, aki soha nem nézett sorozatokat. Minden idők legmonumentálisabb sorozata új szintre emelte azt is, hogy milyen léptékekben gondolkozhatnak a televíziók és az alkotók a szériákat illetően.

Trónok harca Forrás: HBO

Kártyavár - House of Cards (2013- )

Vannak hősök, akiket imádunk utálni: a cinikus és gátlástalan politikus Francis Underwood ilyen, amiben nagy szerepe van az őt alakító Kevin Spacey-nek. A Kártyavár ráadásul nemcsak a hatalmi intrikák és emberi drámák bemutatásának minősége miatt történelmi jelentőségű, hanem a terjesztése miatt is. Mivel egy netes tartalomszolgáltató a gyártója, így minden évada az interneten, és egyszerre lesz elérhető: nem kell várni mindig egy hetet az újabb részekre. Valószínűleg ez a jövő.

Kevin Spacey, Francis Underwood Forrás: Nathaniel E. Bell Photography/Nathaniel E. Bell

A törvény nevében - True Detective (2014- )

Ugyan a most futó második évad már kicsit gyengébb eresztés, de az első olyan magasra tette a lécet, hogy ez nem is csoda: a nyomozós tévésorozat ősidők óta létező műfaját emelte valami egészen új szintre. Emellett pedig végképp eltörölte a korábban meglevő határt a televíziós és a filmes közeg között: az új évad záróepizódja már 90 perces, és a legnagyobb hollywoodi színészek állnak sorban érte, hogy szerepet kaphassanak a minden évadban új hősökkel új történetet mesélő sorozatban.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.