Őssejttechnikával mentenék meg a szélesszájú orrszarvúkat

Forrás: Wikimedia Commons -
állat orrszarvú veszélyeztetett fajok őssejt Egyesült Államok állatkert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Modern őssejttechnikával mentené meg az északi szélesszájú orrszarvúkat a kihalástól egy nemzetközi kutatócsoport.

Idén két példány is elpusztult a mindössze maroknyi állományból, az egyikük az Egyesült Államokban, San Diegóban, a másikuk a csehországi Dvur Karlovéban. Az északi szélesszájú orrszarvúból (Ceratotherium simum cottoni) így már csak három maradt a tudósok ismeretei szerint. Ezek az egyedek, két nőstény és egy Sudan nevű hím, Kenyában élnek.

Északi szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum cottoni) Forrás: Wikimedia Commons

A szakemberek úgynevezett indukált pluripotens őssejteket (iPS) akarnak csírasejtekké, vagyis hímivarsejtekké és petesejtekké fejleszteni - derült ki a berlini Leibniz Zoológiai és Vadállatkutató Intézet keddi tájékoztatásából. Elképzeléseik szerint a mesterséges megtermékenyítés után béranya, például egy déli szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum simum) hordhatná ki az utódokat. A két nőstény északi szélesszájú orrszarvú - a magas életkor és egyéb nehézségek miatt - nem valószínű, hogy képes lenne utódokat világra hozni. A projektben a San Diegó-i, a Dvur Karlove-i és a schönbrunni állatkert is részt vesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.