Fülöp-szigetek hurrikán trópusi vihar katasztrófa tájfun Haiyan
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezreket költöztettek biztonságos helyre csütörtökön a Fülöp-szigeteken elővigyázatosságból, mert az idei év eddigi legerősebb tájfunja közeledik a szigetország középső része felé az Egyesült Államok haditengerészetének tájfunközpontja szerint.

A Haiyan-tájfun szele óránként 215 kilométeres sebességgel tombol, de egyes lökései elérik a 250 kilométert is. A vihar várhatóan - helyi idő szerint - péntek reggel éri el a Fülöp-szigeteket. A két legfenyegetettebb tartomány egyikében a múlt hónapban földrengés pusztított, több mint kétszáz ember esett áldozatául.

AFP
AFP

Illusztráció

Elsősorban a földcsuszamlás által fenyegetett és a part menti településekről költöztetik el az embereket, mert az előrejelzések szerint a vihar akár hét méter magas hullámokat is kelthet. Az esetleges mentésre és élelmiszersegélyek szállítására készenlétbe helyeztek 32 katonai helikoptert és három szállító repülőgépet. A Fülöp-szigetek gyakran szenved hasonló természeti csapástól, évente átlagosan húsz tájfun pusztít rajta. A Haiyan az idén már a 24. lesz. A prognózisok szerint pénteken és szombaton söpör végig a szigetországon, aztán Vietnam felé tart.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.