A történelem legnagyobb szexbotrányai: a gyereket szülő római pápa

szexbotrány papnő pap történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új cikksorozatunkban régi koroktól kalandozunk egészen a közelmúltig, és olyan pikáns, pajzán és polgárpukkasztó eseteket gyűjtünk össze, amelyek a maguk idejében világraszóló skandalumot okoztak. A hatodik részben következzék a 9. századi Johanna nőpápa esete – vagy pontosabban legendája.

Miután a cikksorozatunk első részében egy ókori kínai királynő és a hatalmas szerszámú titkos szeretőjének szexbotrányát göngyölítettük fel, a másodikban az antik Róma egyik legtrükkösebben összehozott légyottját, a harmadikban egy kapzsi római államférfi kínos csábítási ügyét, a negyedikben pedig Lüdia perverz uralkodója, a felesége és a testőre esetét meséltük el, majd felelevenítettük a 20. század leghírhedtebb orális szexének sztoriját, most következzék egy olyan katolikus egyházfő, aki nagyon nagy titkokat rejtegetett a pápai ruhája alatt, és akinek az alakját máig komoly viták kísérik.

A katolikus egyház feje, azaz a római pápa ugyebár nem lehet más, mint férfi — ezért is olyan meghökkentő és pikáns a nőpápa sztorija, és ez lehet az egyik magyarázat arra is, hogy miért olyan népszerű még sok-sok évszázad után is, és miért születnek belőle a mai napig is regények is filmek. A legenda szerint Johanna valamikor a 9. század első évtizedeiben született Mainz környékén, egy angol hittérítő és egy szász cselédlány gyermekeként. A kislány gyorsan kitűnt a kortársai közül az eszével és a szépségével, utóbbival olyannyira, hogy egy szerzetestanonc novícius fejét is elcsavarta. Sőt annak érdekében, hogy a szerelmével együtt lehessen, magát fiúnak álcázva ő maga is felcsapott novíciusnak, így felszentelt szerzetes lett belőle. A szerelmespár viszont idővel lebukott, így menekülniük kellett, és egészen Athénig jutottak, ahol szentföldi zarándoknak adták ki magukat.

Johannát 855-ben megválasztották pápának is VIII. János néven Forrás: AFP

A szerelme halála után került innen Johanna Rómába, továbbra is férfiként és egyházfiként élve. A keresztény egyház központjában is felfigyeltek az éles eszére, ékesszólására, eleganciájára és karizmájára, így gyorsan lépkedett felfelé a ranglétrán.

Először bíboros vált belőle, majd IV. Leó halála után, 855-ben megválasztották pápának is VIII. János néven. Túl sokáig nem töltötte be a hivatalt, mert 857-ben, egy földrengés miatt tartó engesztelő körmeneten a Colosseum és a Szent Kelemen-bazilika közötti kis utcában összeesett, és a hívek legnagyobb megdöbbenésére szülni kezdett. A sztori szerint az apa egy pápai titkár volt, a végkifejletre vonatkozóan viszont számos verzió maradt fenn: egyik változatban az anya és a gyerek is belehalt a szülésbe, egy másik szerint a nőpápát zárdába száműzték, de a fiából később püspök lett, egy harmadik szerint pedig mindenkit kivégeztek az egyházi hatóságok.

Eddig a legenda és a nagy-nagy történelmi szexbotrány, azonban könnyen lehet, hogy mindebből semmi sem igaz: a történészek ugyanis erősen afelé hajlanak, hogy ez az egész történet egy későbbi kitaláció. Nem meglepő módon a Vatikán is hevesen cáfolta minden alkalommal a sztori valódiságát, merő koholmánynak minősítve azt. Ezt alátámasztja, hogy a sztori első felbukkanása történelmi forrásokban csak a 13. századra datálható, akkortól kezdték átvenni aztán mindenfelé, pont a pikáns volta miatt. A reformáció idején pedig még inkább elterjedt, hisz kiválóan illusztrálta a katolikus egyház romlottságát, ami a 9. században egyébként valóban elég zűrzavarosan működött.

A pápa a Colosseum és a Szent Kelemen-bazilika közötti kis utcában összeesett, és a hívek legnagyobb megdöbbenésére szülni kezdett Forrás: Wikipedia/British Museum

A legvalószínűbb az, hogy a maga idejében szatíraként született meg a történet, amivel az egyházat támadták, kifigurázva a viszonyait. A kitalált sztori azonban önálló életre kelt, hisz olyan jól hangzott és olyan jól vágott össze sokak céljaival.

Vannak viszont érvek (ha nem is sok) amellett is, hogy lehet valami igazság is minden idők egyik legnagyobb szexbotrányában. Az egyik ilyen, hogy a pápák, azon belül a Jánosok neveinek számozását csak évszázadokkal később módosították visszamenőleg, így pótolva ki egy VIII. János helyét. Sokan közvetett bizonyítékként emlegetik azt a bizonyos lyukas márvány karosszéket is, ami a lateráni Szent János-bazilikában található, és ami szintén állítólag évszázadokig arra szolgált, hogy a frissen megválasztott pápák ráültek, és így meg tudták vizsgálni, hogy alul „minden megvan-e”, pont az ilyen eseteket megelőzendő. (Újabb kutatások szerint simán lehet, hogy csak egy római kori árnyékszék köré szövődött ez a legenda.) A sienai székesegyházban pedig a pápai mellszobrok között évszázadokig ott szerepelt egy „VIII. János. Egy nő Angliából” feliratú is, amit később Zakariásra kalapáltak át. A vatikáni körmenetek még manapság is elkerülik azt a bizonyos utcát, amiben áll egy anya és egy újszülött szobra – hogy valóban egy nőpápa, vagy csak egy nőpápa legendájának emlékére, az ma már eldönthetetlen.

Pilát Gábor: „A szeretet nem egy érzelmi szint...”http://www.life.hu/intim/20181114-pilat-gabor-a-szeretetrol.htmlSajnos odáig jutott a világunk, hogy nevezetes napoknak kell lennie ahhoz, hogy odafigyeljünk egymásra. IntimOrigoTeszt: Pocket Pulse, a férfiak legnagyobb örömérehttp://www.life.hu/intim/20181003-pocket-pulse-a-ferfi-orgazmust-elosegito-jatekszer-szexualis-segedeszkoz-tesztje.htmlFrissítette speciális kialakítású segédeszköz kínálatát a Hot Octopuss: a jelentős méretcsökkentésen átesett „Guybrator"-t tesztelőpárosunk férfi tagja, Krisztián tette próbára! IntimOrigoA történelem leghíresebb esküvői – így házasodott össze Napóleon és Mária Lujzahttp://www.life.hu/intim/20180917-igy-hazasodott-ossze-napoleon-es-maria-lujza.htmlÚj sorozatunkban felelevenítjük minden idők legnevezetesebb, legkülönlegesebb, legnagyobb érdeklődést kiváltó esküvőinek történetét – a régmúlttól egészen napjainkig. A mostani részben Európa akkori leghatalmasabb emberének és egy hol szövetséges, hol ellenséges állam hercegnőjének házasságkötését meséljük el. IntimOrigoElvie Trainer – A legokosabb edzőtárshttp://www.life.hu/intim/20180917-elvie-trainer-az-intim-izmokat-erositi.htmlLegfrissebb tesztünkben – némileg rendhagyó módon – nem egy klasszikus szexuális segédeszköz kerül terítékre, ehelyett az intim egészségünk megőrzésre helyezzük a hangsúlyt! IntimOrigoPilát Gábor: "A teremtés igazi célja a vágy beteljesítése"http://www.life.hu/intim/20180904-pilat-gabor-a-vagyak-beteljesedeserol-beteljesiteserol.htmlA vágy önmagában olyan, mint a tér: üres és semleges. Amivel megtöltöd, az határozza meg a minőségét. Lehet jó szándékú és nemes, és bizony lehet tisztességtelen és becstelen is. IntimOrigoPilát Gábor: "Ezzel a saját sorsodat bélyegeznéd meg"http://www.life.hu/intim/20181010-pilat-gabor-a-spontaneitas-jelentosegerol.htmlNéha érezheted úgy, hogy az életedből kiveszett a spontaneitás. Amikor ésszel és erővel akarsz megoldani feladatokat, amiket eddig ösztönösen és jól csináltál... IntimOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.