A kurtizánok élete: kik voltak a régi idők előkelő örömhölgyei?

kurtizán szexualitás örömlány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szépségüket és a szexuális szolgáltatásaikat bocsátották áruba, de nem voltak utcalányok, gyakran a társadalom legmagasabb köreiben forogtak és igazi hírességnek számítottak, ám az „erkölcstelen nő” bélyegétől sosem szabadulhattak. De kik, miért és hogyan lettek kurtizánok?

Maga a kurtizán szó a 16. században bukkant fel először a nyelvemlékek szerint, és „udvari hölgyet" jelentett, mely kifejezésben jelen esetben az udvar persze a nemesi, akár királyi udvarokat hivatott jelölni. Hisz a kurtizánok a társadalom legmagasabb köreiben forogtak, igazi hírességnek számítottak: amolyan korabeli celebeknek, akikről mindenkinek megvolt a véleménye, de mindenkit érdekelt a csillogó életük (és mögötte esetleg a személyes tragédiáik) — és bizony sokan titokban irigykedtek is rájuk.

A kurtizánok igazából prostituáltak is voltak meg nem is: a szépségüket bocsátották áruba, a szexuális vonzerejüket és szaktudásukat is bevetve, ugyanakkor nagyon messze állva az utcalányok világától. Hisz a kurtizánok esetében a szex csak a „csomag" egyik eleme volt, sőt gyakran nem is volt része: esetükben a gazdag urak egy előkelő, művelt, elbájoló, finom hölgy társaságát vették meg.

Forrás: AFP

Leginkább a japán gésák európai megfelelőjeként lehetne tekinteni rájuk, és a párhuzam azon a téren is áll, hogy egy kurtizán is jellemzően csak egyetlen úr kitartottja volt egy időben. Aki fizette a költségeit, a ruházkodását, a háztartását, és aztán élvezte az ezzel járó örömöket — de leginkább talán az ezzel járó népszerűséget, figyelmet és persze férfiúi öntudatnövekedést. Ilyen értelemben a kurtizánok nem is olyan nagyon különböznek azoktól a mai nőktől, akiknek semmilyen más foglalkozásuk és teljesítményük nincsen azon kívül, hogy szépek és valaki barátnői — és ezért celebek. Illetve mégis van egy jellemző különbség: a műveltség, a kurtizánok javára...

Suzanne Derval és Liane de Pougy, francia kurtizánok egy magazin címlapján Forrás: AFP

A leghíresebb kurtizánokat Franciaország adta: itt „félvilági nőknek" hívták őket, és ők persze örömmel használták ki azt a hírnevet külföldön is, amit a világ mindig is a franciákhoz kötött a szexualitás terén. Angliában például igazi eseménynek számított egy-egy híres francia kurtizán látogatása, tiltakozókkal és rajongókkal egyaránt, ahogyan azt kell. És nem csak a férfiakat hozta lázba egy-egy ilyen esemény: sok nő is felkereste a kurtizánokat, hogy tanuljon tőlük a legújabb szexuális technikákról — vagy mert maguk is kurtizánok akartak lenni.

De hogyan vált valakiből kurtizán? Legfőképp sok-sok tanulással, amit leggyakrabban egy már híres és sikeres, idősebb kurtizán amolyan asszisztenseként-kísérőjeként évek alatt végeztek el. A kurtizánok amúgy rendkívül sokféle háttérrel rendelkeztek: akadt köztük szegénysorból származó-feltörekvő vidéki lány, olyan színésznők, akik a színészkedést és a csábítást a színpadon kívül is folytatni akarták, fiatalon megözvegyült szépségek...

Ami közös volt bennük a szépségen kívül, az pedig a szabadság: hisz ezzel az életformával a jóléten kívül leginkább azt érhették el, hogy a többi korabeli nővel ellentétben maguk dönthettek a sorsukról, vagy akár a mindennapi tetteikről, nem pedig egy felettük álló férj. Az őket fizető szeretők ugyanis előállhattak persze kérésekkel, de nem kötelezhették semmire a kurtizánokat — maximum nem fizettek nekik többet, a kurtizán pedig választott egy új kitartót.

Jeanne du Barry, XV. Lajos kitartottja (balra) és Madame Valtesse de la Bigne-ről készült festmény Forrás: AFP

Mindez szépen hangzik, de mi lett a kurtizánokkal, amikor megöregedtek, és már nem számítottak szexinek? Nos, egyrészt a korábbi évszázadokban még a megöregedés eléggé mást jelentett, mint manapság, hisz az átlagéletkor sokkal-sokkal alacsonyabb volt — az emberek egyszerűen nem terveztek a távoli jövőre, mert úgysem érték meg azt. Másrészt a kiöregedő kurtizánok számára is voltak menekülőutak: többen például addigra olyannyira fontos helyet vívtak ki maguknak a társasági életben, hogy megkerülhetetlen személyiséggé váltak, és szex nélkül is találtak finanszírozókat. Az okosabbak a sikeres évek alatt félre is tehettek annyi pénzt, ami aztán nyugalmas „öregkort” biztosított a számukra. Persze az aranyévek elmúltával a többség azért lecsúszott: sokan szegénysorba kerültek, és akár arra is rákényszerültek, hogy férjhez menjenek...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.