Makai Gábor pszichológus a szexuális zaklatás hátteréről

Forrás: Shutterstock -
makai gábor szexuális abúzus metoo pszichológia zaklatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lassan nincs olyan nap, hogy ne kerülne napfényre újabb és újabb zaklatásos megaláztatás. Beszámoltunk már színészek és zenészek zaklatásáról, legutóbb egy orgonaművészt emlegettek, később pedig a modellek is előtérbe kerültek. Makai Gábor klinikai szakpszichológust kérdeztük a zaklatás pszichológiájáról, valamint arról, hogy a médiában megnevezett agresszoroknak mennyi esélyük lesz visszailleszkedni az életvitelükbe.

Külföldön és Magyarországon is bombaként robbant maga a zaklatás, molesztálás híre. Mindig felkapom a fejem, ha hallok egy ilyen történetet, már csak azért is, mert az emberek többsége nem tudja, mi az a zaklatás, a szexuális erőszak, a molesztálás. Érdemes kiindulni abból, hogy ezek mit jelentenek" – kezdte a pszichológus, aki azt is hozzátette, hogy nem akarja felmenteni az agresszorokat, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a háttérben ott húzódik az ártatlanság vélelme is.

Az emberek többsége nem tudja, mi az a zaklatás, a szexuális erőszak, a molesztálás Forrás: Shutterstock

Amikor elindul egy lavina, annak sok ártatlan áldozata lehet. Mindig, mielőtt pálcát törnénk valaki felett, érdemes a tényeket megvizsgálni, amit a társadalom a legtöbbször soha nem figyel. Egy szélsőséges, egyoldalú nézet alapján azt olvasnak ki az emberek egy sztoriból, amit akarnak" - tette hozzá Makai Gábor. Szerinte ezért fordul az elő, hogy két táborra szakad az ország: vagy bagatellizál valaki, vagy fröcsög és vádaskodik, miközben a rágalmazás is ugyanúgy büntetendő.

Ez egy mellékhatása ennek a botránynak, rágalmazunk embereket úgy, hogy az egyelőre nincs bizonyítva. A társadalom ilyen. Ha valakit kipécéznek, főleg, ha az a valaki még ártatlan is, akkor sérül az az illető. Elsöprő ereje van a népharagnak, még akkor is, hogy ha valaki időközben a nevét tisztára tudja mosni. Nagyon veszélyes valakire ráhúzni egy stigmát. Tisztán kell látni, erre valók a nyomozások, amik eldönthetik, hogy mi igaz és mi nem" – mondta el Makai Gábor.

A klinikai szakpszichológus szerint sokan nem is tudják, de akár egy erotikus kép küldése, vagy akár különböző szexuális tartalmú viccek, megjegyzések közzététele is zaklatásnak minősül. Bármilyen formában is érkezik a zaklatás, annak az a lényege, hogy a másikat megalázzuk, és ezáltal egy kellemetlen érzés jöjjön létre.

Sokan nem is tudják, de akár egy erotikus kép küldése is zaklatásnak minősül Forrás: Shutterstock

A zaklatásnak különböző szintjei vannak, amit egy ideig nem büntet az igazságszolgáltatás. Nehéz meghúzni a határt, hogy valaki udvarol, vagy éppen mást csinál, amikor a másik jelen van. Bűncselekménynek minősül a zaklatás, amennyiben az cselekvéssel is párosul. Hiszen így molesztálás, adott esetben szexuális zaklatás is kialakul. Aktusnak nem feltétlenül kell történnie ahhoz, hogy a bűncselekmény helytálljon, hiszen, ha már előkerül egy nemi szerv, az is a molesztálás kategóriájába sorolandó" – tudhattuk meg a pszichológustól.

Makai Gábor azt is elmondta, hogy ha valaki csak szóban utal szexuális aktusra, de a nemi szerv nem kerül elő, a másik fél csak nevet rajta, és megy mindenki dolgára, akkor az nem számít erőszaknak. Amennyiben valakit bombáznak szexuális tartalmú üzenetekkel, esetleg a nemi szerv is előkerül, akkor az illető átlép egy határt.

„Ne gondoljuk, hogy minden ilyen helyzetben ott lenne az erőszak. A szexuális erőszakra mi pszichológusok azt szoktuk mondani, hogy nem is az aktus a lényeg, hiszen az elkövetőt már az is kielégíti, hogy ha valaki felett uralkodhat, és ez számára szexuális izgalmat okoz. Ilyenkor jelenik meg az erőszak, a kényszer. A szexuális erőszak a zaklatás utolsó fázisa."

„Nem is az aktus a lényeg, hiszen az elkövetőt már az is kielégíti, hogy ha valaki felett uralkodhat és ez számára szexuális izgalmat okoz" Forrás: Shutterstock

Makai Gábor szerint sok olyan ember van, aki éretlen személyiséggel rendelkezik, saját magát akár leértékelve azt gondolva, hogy nem tud előre jutni. Ezeket az embereket nem kell kényszeríteni arra, hogy valakivel lefeküdjenek. Számukra ez nem trauma vagy azért, mert így tudnak előre jutni, vagy azért, mert pénzt kapnak érte, mint a prostituáltak.

Az, hogy miért elsősorban pályakezdők és gyakornokok a molesztálás áldozatai, arról a klinikai szakpszichológus úgy vélekedett, miszerint a labilis emberek, akik nem tudják, mi a szerepük a világban, és nem bíznak saját magukban, azt gondolják tévesen, hogy ők csak akkor juthatnak előre, ha valakinek a szexuális tárgyai lesznek, de ez nincs összefüggésben a gyakornoksággal.

„Attól, hogy valaki pályakezdő, még rendelkezhet nagyon erős identitással, értékekkel, normákkal."

Legutóbb éppen a modellek kezdték pedzegetni, hogy őket is zaklatják. Ahogy arról már korábban is írtunk, 18 év alatti modellek meséltek arról, hogy az ügynökség, ahová jelentkeztek, meztelen fotózást várt el tőlük, valamint szexuális szolgáltatásért cserébe pénzt és egyéb munkát ajánlottak nekik. A pszichológus szerint ez komoly személyiségzavart is okozhat, és mivel nagyon fiatalokról van szó, így fordulhat elő az, hogy akár csak évekkel később mernek beszélni az esetről.

A fiataloknál a meztelen fotózás vagy a szexuális szolgáltatásért cserébe felajánlott pénz vagy munka később komoly személyiségzavart is okozhat Forrás: Shutterstock

Lehet, hogy nem történik meg a behatolás, vagyis a test ellen nem történt erőszak, de a lélek ellen igen, aminek személyiségromboló hatása lehet. Azért trauma, mert ezzel még soha nem szembesült, nincs benne a megoldásra stratégia, és képes olyan zavart okozni a fiatalban, ami befolyásolhatja a személyiségfejlődését. A bűntudat érzése is megjelenhet, hogy biztosan ő csinált valami rosszat, de undorodhat is saját magától. Ez befolyásolhatja a későbbi szexuális életét. Ha ezt az egészet elfojtja magában a zaklatott fél, attól még a trauma ott van, és általában a későbbiekben szorongás formájában visszajön - alvás, evészavar stb. Nehéz kiállni, elmondani, ezzel újra megélni ezt a traumát és az ezzel együtt járó szorongató érzéseket. Ezért lehet az, hogy csak évtizedekkel később képes az illető szembenézni az agresszorokkal, és beszélni az esetről" – zárta a beszélgetést Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

Pilát Gábor: szenvedéssel vagy szenvedéllyel?http://www.life.hu/intim/20171116-pilat-gabor-szenvedessel-vagy-szenvedellyel.htmlA házasság mindig is egy változó intenzitású, és sajnos leggyakrabban "átmeneti ügylet" volt, természetesen más és más gondokkal, de a látszat hasonló köntösében. A "Míg a halál el nem választ" fogadalom valamikor az észszerű lehetőségek reális felmérése volt, manapság inkább az óhajok feliratú kívánságládába dobott vágy, ami stabil alapok híján és az orvostudomány fejlődésével azt az eredményt hozta, hogy a házaspároknak egyre tovább kell elviselniük egymás változásait, és esetleges eltávolodását. Intim--Hogyan lesz egy férfi prosti?http://www.life.hu/intim/20171114-szemelyes-ferfiprostitualt-torteneteke-a-ferfimuszak-cimu-konyvbol.htmlAhogy korábban már beszámoltunk róla, riporterünk, Domszky László egy tényfeltáró riportkönyvet készített Férfiműszak címmel a magyar férfiprostituáltak luxus világáról. De hogy pontosan hogyan, miért lesz egy férfiből prostituált, aki férfiaknak árulja a testét, a könyv szerzője elárulta. Intim--Régi idők szexszimbólumai: a 18. század és Madame de Pompadourhttp://www.life.hu/intim/20171107-regi-idok-szexszimbolumai-madame-de-pompadour.htmlCikksorozatunkban régi korokba teszünk utazásokat, hogy a történelem kezdeteitől egészen a közelmúltig egy-egy ikonikus nőalak figuráján keresztül megvizsgáljuk, mi számított az adott időszakban szépségideálnak és kívánatosnak. A legújabb részben a francia forradalom előtti Párizsba látogatunk. IntimOrigoÚjabb modell jelezte, őt is zaklattákhttp://www.life.hu/intim/20171108-ujabb-modell-jelezte-hogy-ot-is-zaklattak.htmlAhogy korábban írtuk, riporterünk Férfiműszak című könyvének megjelenése kapcsán felszínre került egy újabb terület, ahol zaklatási botrány kezd kirobbanni. Jelentkezett egy fiatal fiú, aki név nélkül ugyan, de elmesélte történetét. Mint mondta, szakmabeli barátai is bőségesen be tudnak számolni hasonló esetekről, amikor is a modellügynökség akár munkát is megvonhat, ha nem működnek együtt a szexuális elvárásokban. Intim--Újabb zaklatási botrány: férfi modellek is felszólaltak http://www.life.hu/intim/20171108-a-ferfimuszak-cimu-konyvben-ferfi-modellek-nyilatkoztak-szexualis-zaklatasrol.htmlTegnapi cikkünkben mutattuk be videós riporterünket, Domszky Lászlót, akinek a napokban jelent meg Férfiműszak című könyve. A könyv a luxusprostituáltak világát mutatja be, önálló fejezetet szentelve egy heteroszexuális srác történetének. Intim--Sandra Iron: „A pornó nemcsak a sok pénzről szól – megviseli a testet és a lelket egyaránt” http://www.life.hu/intim/20171020-interju-az-egykori-ponroszinesznovel-sandra-ironnal.htmlEgy név a pornófilmek fénykorából: Sandra Iron. A tetovált, szexi felnőttfilmes ezúttal Pilát Gábornak adott interjújában vallott meztelen múltjáról, életének legmélyebb és legsötétebb időszakáról és arról, hogy a szakma Oscar-díja után miért hagyott mindent maga mögött egy csapásra, és hogyan kezdett teljesen új életet. Intim--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.