Pilát Gábor: "Mindezekre a dolgokra nincs szükséged a boldogsághoz"

2017.10.10. 20:02

Az élvezet iránti vágy és a fájdalomtól való félelem - akár fizikai, akár mentális - egyaránt nyomorúságos állapot, ugyanis mindkettőhöz szükséged van valamire, ami rajtad kívül áll. Szükséged van valamiféle eszközre, ami a vágyad illetve a félelmed eszközéül szolgál. Ezzel még nem is lenne túl nagy gond, ha az a bizonyos eszköz időtálló lenne és tartós tudna maradni. Azonban nem tud, mert ebben az univerzumban az eszközök, akár anyagi, akár mentális jellegűek, elkopnak, elhasználódnak, elértéktelenednek, esetleg elvesznek.

Gyerekként a boldogságot a lét állapotaként tapasztaltuk meg. Felnőttként azonban érzelmileg finnyássá válunk és eszközökre van szükség ahhoz, hogy megéljük. Kell egy hivatás, egy állás, kell egy jó párkapcsolat, rosszabb esetben egy szerető is, és kell némi pénz. Igazság szerint még vonzóbb ha több...

,,Kell egy jó párkapcsolat, rosszabb esetben egy szerető is"Forrás: Shutterstock

Miért nem gondoskodsz a legfontosabb eszközről, mielőtt dolgozni, párkapcsolatra, vagy az élni készülsz?

Bizonyára mindenki megérdemli a békét, azonban csak azok kapják meg, akik nem háborgatják azt. A boldogsághoz is valószínűleg joga van mindenkinek, viszont azért, hogy ne csupán egy mellékhatás legyen, meg kell ismerned a legfontosabb eszközödet, a benső énedet. A külső dolgok csupán mérföldkövek és részállomások. Egy olyan hullámvasút állomásai, ahol a hullámhegy megállónál örömöt érzel, a hullámvölgynél pedig fájdalmat.

A legfontosabb talán nem annak a felismerése és megfogalmazása, hogy mire vágysz és mi tesz boldoggá, hanem az, hogy mindezekre a dolgokra nincs szükséged a boldogsághoz.

Pilát Gáborboldogságbölcsesség