Legnagyobb kihívásom: A pasi, aki soha nem hallott a női és férfi lélek különbözőségeiről

Forrás: Thinkstock -
házasság segítségnyújtás Deáki Tímea párterapeuta coaching szakértő kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rendszeres Life.hu-olvasók több ízben is találkozhattak már Deáki Tímeával. Párterapeuta szakértőnk legutóbb a férfi fogamzásgátlók mátrixába kalauzolt el bennünket, azelőtt pedig a forró, nyári flörtök nyomán kértük ki a véleményét Magyar lányok külföldi pasival: mitől működnek a vegyes kapcsolatok? című cikkünkhöz. Most pedig ismét nagy fába vágjuk a fejszénket, közösen.

A barátnőm mesélte...

A Life.hu új rovatában olyan történeteket, üzeneteket és vallomásokat veszünk górcső alá, melyekben a segítségkéréshez senki sem adja a nevét. Olyan sztorikat, amik mindig a barátnőinkkel történnek meg, vagy éppen azok távoli ismerőseivel. Azokat a dilemmákat, melyekről mindenki beszél, de senki sem oldja meg őket.

A baráti beszélgetéseken sok olyan téma felmerül, melyekre végül az érintettek nem találják meg a választ egymás között. Ezek a sztorik elsikkadnak, a problémák pedig megválaszolatlanul maradnak. Ennek megyünk most elébe Deáki Tímeával, akinek ugyan személyes adatlapját itt elolvashatod, de most egy kis beszélgetésre is vendégül látunk.

Forrás: Thinkstock

Hogyan mennek ma párterápiára az emberek? Milyen témákkal fordulnak hozzád?

Ha párkapcsolati problémával keresnek meg, jönnek egyének és párok is. Most így elsőre furcsa lehet, hogy egy párkapcsolati ügyben csak az egyik fél jön el, de a másik fél részvétele nélkül is el lehet érni jelentős eredményeket. Persze jobb, ha együtt jönnek, de erre nem mindig van lehetőség. Ettől még nagyon sokat javulhat a viszony, hiszen egy külső segítő több olyan irányt is mutathat, amire a páciens nem gondolt.

Ha egyáltalán nem jön el a másik fél, akkor tulajdonképpen coachingról beszélünk, ami szintén hasznos lehet egyéni és kapcsolati probléma esetén is. Párkapcsolati problémák esetén szinte mindennel jönnek, ami egy kapcsolatban előfordul: házasság, válás, közös élet, tolerancia, szeretet, szerelem átalakulása, szülők szerepe, gyerekek, az egyik fél munkamániája stb. A kifejezetten coaching ügyfeleim önmagukat szeretnék fejleszteni, egy új és jobb kapcsolat, vagy egy új és jobb munka reményében.

Milyen arányban vannak férfiak és nők? Az urak egyedül felkeresnek téged?

Ha a párokat is figyelembe veszem, akkor elmondhatom, hogy több férfi kliensem volt eddig, mint nő. Több olyan férfi ügyfelem is volt/van, aki nem mert bizonyos lépéseket megtenni, pedig alapvetően tudta, hogy mit kéne tennie annak érdekében, hogy jobbra forduljon a sorsa. Segítséget az tud kérni, aki valóban akarja a változást, de felismerte, hogy már nincs hozzá megfelelő eszköztára.

Forrás: Thinkstock

Szerencsére ma már a férfiak egy érett része nem hiszi, hogy tabu a segítségkérés egy fontos válaszút előtt. Egy idő után a barátok és családtagok már nem tudnak igazán hatékony támaszt nyújtani, nem is ez a szerepük. Mindennek ellenére azt mondom, hogy még mindig erősen nőközpontú ez a szakma, segítő és segítséget igénybe vevő oldalról egyaránt.

Léleksimogatás férfimódra

A Life.hu korábban összegyűjtötte azokat a helyeket, ahová ma előszeretettel fordulnak a férfiak segítségért. Olyan közösségek és mentorprogramok ezek, ahol az urak kommunikálni tanulnak, és az önbizalmukat is erősítik. A témáról itt olvashatsz bővebben.

Honnan tudhatja valaki, hogy egyéni vagy párterápiára van szüksége?

Ha egy párnak vannak gondjai, attól, hogy az egyik fél ezt nem akarja felismerni, még együtt kellene megoldást találjanak. Ugyanakkor ezek a dolgok nem erőltethetők. Ha nem önkéntes a részvétel, máris sérül az egész végkimenetele. Ahogy korábban is mondtam, ezért is tartom jónak, ha a nyitottabb fél elkezdi a folyamatot, mert az a kapcsolatra is kihatással lesz. A változás pedig változást generáló folyamat, amire a másik félnek előbb vagy utóbb lépnie kell. Sok esetben az a válasz, hogy ő is eljön.
Olyan is van, hogy egy párterápia egyik résztvevője nem nyitott erre a lehetőségre, de a párja felismeri az ebben rejlő fejlődési lehetőségeket, és végül egyedül marad, immár, mint coach ügyfél.

Mi volt a legdurvább eseted, amelynek megoldása komoly fejtörést okozott? Esetleg olyan, ami megviselt?

Megvisel, ha olyan esetekkel kapcsolatban keresnek meg, amiben a gyerekek is érintettek. Egy válás mindenkinek nehéz, a gyerekeknek különösen. Akkor is, ha pont az együtt maradás lenne a rosszabb döntés.

Volt egy család, ahol a férfi elvett egy kétgyermekes nőt. Nem sokkal ezután született egy közös gyermek is. A férfi a felesége legnagyobb fiával folyamatos összetűzésbe keveredett. Verekedések, fenyegetések sem voltak ritkák, nem egyszer rendőrt kellett hozzájuk hívni. Ekkor még egy családsegítő szolgálatnál dolgoztam, ott kerültek a látókörömbe. Nagy nehézséget okozott, hogy kiderült, szinte elbeszél egymás mellett a férfi és a nő. Alapvető dolgokban nem ismerték egymást, a mindennapos robot, a szegénység és nélkülözés, az állandó kétségek elterelték őket egymástól. A férfi úgy érezte, hogy a nő fia közéjük állt, ami elképesztő indulatokat keltett mindenkiben. A nő végül már félt a párjától. Hosszas beszélgetést követően sikerült megértetnem a férfival, hogy ő nemcsak a nőt, hanem vele együtt egy csomagot is vett. Ha nem tiszteli a nő fiát, ha féltékeny rá, a nőt csak tovább tolja magától. Ez nehéz feladat volt, hiszen a férfi soha azelőtt nem hallott a női és férfi lélek különbözőségeiről.

Forrás: Thinkstock

Mennyit viszel haza a munkádból?

Most jó lenne azt mondani, hogy semmit, de ez nem lenne igaz. Persze nem úgy viszem haza, hogy otthon rányomja a bélyegét egy-egy negatívabb eset a családi együttlétre, de kétségkívül foglalkoztatnak az ügyfeleimmel kapcsolatos dolgok. Van a mondás: ha megismered más baját, elkezdesz ragaszkodni a sajátodhoz. Én is így vagyok ezzel. Hálás vagyok a saját békénkért, így egy-egy nehezebb eset után még jobban értékelem a saját kapcsolatomban meglévő zavarmentes és szeretetteljes kommunikációt.

Ezek szerint hasznosítod odahaza a munkádban tapasztaltakat, tanultakat?

Hiszek az örökké tartó tanulásban, így abban is, hogy a megélt tapasztalatok mellett az ügyfeleim is tanítanak engem. Az életem minden területén hasznát veszem a tanulmányaimnak és a munkámnak. Akár párkapcsolati tréner, akár mediátor vagy coach vagyok, fő feladatom, hogy figyeljek az emberekre. Nyitott vagyok a dolgaik iránt és segítem más megvilágításba helyezni a problémáikat, hogy aztán új megoldási stratégiákat építsenek ki magukban.

Ezt a fajta stílust akkor sem tudnám levetkőzni, ha akarnám, pont ilyen vagyok a hétköznapjaimban is. A férjem csodálkozik sokszor azon, hogy szinte vadidegen emberek képesek azonnal megnyílni és beavatni a legbensőbb titkaikba. Nekem ez a természetes.

!

2014. november 3-tól keresd A barátőm mesélte cikkeket és Deáki Tímea frappáns megoldásait a Life.hu-n!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.