Kasszakímélő finomságok hó végére - Receptek, ahogy a nagymamáktól láttuk

derelye
Mindmegette -
recept spórolás nagymama főzés
Édesanyánknak vagy a nagymamánknak nem okozott gondot, ha hó vége volt, hiszen akkor is olyan bőséges lakomákat varázsoltak az asztalra, ami után biztosan megnyaltuk a tíz ujjunkat! Négy receptet hoztunk nektek, ezeket ők is sokszor készítették.

Tarhonyaleves

Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 g füstölt szalonna
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 100 g tarhonya
  • ¼ tk édes-nemes pirospaprika
  • 300 g burgonya
  • 1 db csípős zöldpaprika
tarhonyaleves
Forrás: Mindmegette

1. A szalonnát kockázzuk fel, majd egy lábasban süssük zsírjára, a pörcöket kanalazzuk ki egy tányérba. Közben a hagymát hámozzuk meg, és vágjuk finomra. A forró szalonnazsíron pirítsuk zsemleszínűre a tarhonyát és a hagymát. 

2. Hintsük meg a pirospaprikával, és keverjük el. Öntsük fel 1 l vízzel, forraljuk fel. Közben a burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel, és adjuk a leveshez. Sózzuk meg, és főzzük addig, míg a tarhonya és a burgonya is puhára fő. Csípős zöldpaprikával tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc 

Egy adag: 285 kcal

Tojásos galuska zöldsalátával

Hozzávalók (4 személyre):

A galuskához:

  • 2 db tojás
  • 2 ek puha vaj
  • 100 ml tej
  • 500 g liszt
  • 2 ek olaj

A rántottához: 

  • 4 db tojás
  • 2 ek olaj

A salátához: 

  • 2 fehérborecet
  • 1 tk mustár
  • 1 csipet kristálycukor
  • frissen őrölt bors
  • 5 ek olívaolaj
  • ½ fej jégsaláta
tojásos nokedli
Forrás: Mindmegette

1. A tojást keverjük habosra a vajjal és a tejjel. Adjuk hozzá a lisztet és annyi vizet, hogy könnyen szaggatható masszát kapjunk. Sózzuk meg, gyors mozdulatokkal keverjük el. Kis adagokban, nokedliszaggatóval szaggassuk a tésztát forrásban lévő sós vízbe. Közben egy nagy lábasban forrósítsuk fel az olajat. Amint a galuska feljön a víz színére, szűrőlapáttal emeljük ki, csepegtessük le, és tegyük át a felforrósított olajba. 

2. A rántottához keverjük habosra a tojásokat, sózzuk meg. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban forrósítsuk fel az olajat, öntsük bele a tojást, és néhány mozdulattal keverjük át. Amint kezd megszilárdulni, forgassuk bele a galuskát is.

3. Közben a salátaöntethez keverjük simára az ecetet a mustárral és a cukorral. Sózzuk, borsozzuk meg, keverjünk hozzá 4 ek vizet és az olívaolajat. A salátát tisztítsuk meg, vágjuk falatnyi darabokra. Locsoljuk meg az öntettel, és tálaljuk a tojásos galuska mellé.

Elkészítési idő: 60 perc

Egy adag: 610 kcal

Szilvalekváros derelye

Hozzávalók (4 személyre):

  • 400 g liszt + a nyújtáshoz
  • 2 db tojás
  • 200 g sűrű szilvalekvár
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 2 ek olaj
  • 1 ek porcukor
derelye
Forrás: Mindmegette

1. Szórjuk egy nagy keverőtálba a lisztet, és adjunk hozzá 1 nagy csipet sót. Tegyük a közepébe vájt mélyedésbe a tojásokat, csorgassunk bele 120 ml langyos vizet, és kézzel dolgozzuk puha, rugalmas tésztává.

2. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, és egy széles szájú pohárral vagy nagyobb (6-8 cm-es) pogácsaszaggatóval szúrjunk ki belőle köröket. Tegyünk rájuk 1-1 tk átkevert lekvárt, majd hajtsuk félbe őket, és egy belisztezett villával gondosan nyomkodjuk le a széleket. 

3. Főzzük ki a derelyéket forrásban lévő, sós vízben, majd szűrjük és csepegtessük le őket. Közben pirítsuk aranyszínűre a zsemlemorzsát a felforrósított olajon. Végül keverjük hozzá a porcukrot, és forgassuk meg benne a derelyéket.

Elkészítési idő: 40 perc 

Egy adag: 635 kcal

Sajtos-tejfölös tócsni

Hozzávalók (4 személyre):

  • 400 g burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 db tojás
  • 2 ek liszt
  • olaj a sütéshez
  • 200 g tejföl
  • 100 g reszelt sajt
  • friss petrezselyem
tócsni
Forrás: Mindmegette

1. A meghámozott burgonyát nagy lyukú reszelőn reszeljük le. A kétféle hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra. Adjuk a krumplihoz, majd sózzuk és borsozzuk meg. Dolgozzuk össze a tojással és annyi liszttel, hogy lágy, kanállal szaggatható masszát kapjunk. Néhány percig pihentessük.

2. Serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olajat, és szaggassunk a tésztából evőkanállal 6-8 cm átmérőjű lepényeket a forró olajba. Süssük közepes lángon aranybarnára mindkét oldalukat, majd szedjük konyhai papírtörlőre. Tálaljuk forrón, a tejföllel meglocsolva és a reszelt sajttal megszórva. Frissen vágott petrezselyemmel díszíthetjük.

Elkészítési idő: 40 perc 

Egy adag: 430 kcal

Forrás: Fanny magazin


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.