Megédesíti az ünnepet a híres-neves farsangi fánk: érdemes többfélét kipróbálni

fánk
receptek farsang ünnep fánk édesség
Zajos mulatozás, bolondozás, jelmezek, álarcos felvonulások és az a bizonyos udvarlás? Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg. De mi a helyzet a gasztronómiával? A farsangi fánk például semmiképpen nem hiányozhat ilyenkor az asztalról.

A Life.hu most összegyűjtötte a különböző farsangi fánk recepteket. Egyiket sem érdemes kihagyni: megédesítik a farsangi programokat. 

De honnan is ered a farsangi fánk? 

Most akkor osztrák vagy francia? Sokan felteszik az előbbi kérdést, ugyanis több történet létezik az ínycsiklandó édesség eredetére. Az egyik szerint a fánk osztrák eredetű, egy Bécsben élő pékasszonyhoz kötődik. Egy híres pékségben sorok álltak a kenyérért, ám elfogyott és a vásárlók elégedetlenkedni kezdtek. A legenda szerint az asszony ekkor a kenyértésztát eldobta, az véletlenül a forró zsírba esett és pillanatok alatt megsült az első fánk, amit a bécsiek a mai napig Krapfenként ismernek. 

Group,Of,Krapfen,On,A,Plate,With,Jam
Egy hagyomány szerint az osztrák pékfeleségnek köszönhető a fánk
Forrás: Shutterstock

 

A másik sztori szerint a franciáktól ered a fánk. A beignet nevű süteményt tekintik az ősének, ami Marie Antoinette és XVI. Lajos kedvence volt. A királyné a farsangi karneválban egyszer megéhezett és vett egy sütit a mézeskalácsostól. A fánk készítőjét a palotába hívatták nem sokkal később, annyira ízlett Marie Antoinette-nek az édesség. Innentől a királyi lakomák kedvenc sütijévé vált.  

És akkor jöhetnek a receptek: 

Egyszerű, de mégis mennyei farsangi fánk 

 

Hozzávalók: 

  • 50 dkg liszt 
  • 3 dkg élesztő 
  • 4 db tojás 
  • 10 dkg margarin 
  • 10 dkg cukor 
  • 1 csom. vaníliás cukor 
  • 3 dl tej 
  • 1 ek rum 
  • 0.5 fej citrom 

 

Elkészítés: 

A farsangi fánk tésztájához az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatjuk. A lisztet, a tojássárgával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral, a rummal, a citromhéjjal, jól összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztjuk. 

Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzágyúrjuk. Kevés liszttel meghintjük, aztán meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
Miután megkelt, lisztezett deszkára öntjük, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk. 

Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a maradékot újra összegyúrjuk és újraszaggatjuk. 

Amikor elfogyott a tészta, még egy negyedórát kelesztjük a nyers fánkokat. 
Egy lábasban olajat hevítünk, és amikor már jó meleg, a fánkokat beletesszük. Először fedő alatt, kis lángon sütjük, majd megforgatjuk, de fedő nélkül sütjük tovább - így lesz szép szalagos. Porcukorral és lekvárral kínáljuk! 

fánk
A kihagyhatatlan recept
Forrás: Shutterstock/ Oliver Hoffmann

 

 

 

Hagyományos csörögefánk - Nagymama is így készítené 

 

Hozzávalók: 

A csörögefánkhoz: 

  • 25 dkg liszt 
  • 5 dkg vaj 
  • 1.5 dl tejföl 
  • 0.5 tk porcukor 
  • 3 db tojássárgája 
  • 1 csip. só 
  • olaj 

A tálaláshoz: 

  • baracklekvár 
  • porcukor 
  • olaj 

 

Elkészítés: 

A csörögefánk elkészítéséhez a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd alaposan összedolgozzuk a tejföllel, a porcukorral, a tojássárgájával és a sóval. Ezután becsomagoljuk a tésztát, és 10-15 percre hűtőbe tesszük. 

csörögefánk
A kész fánkokat még melegen porcukorba forgatjuk, és baracklekvárral kínáljuk
Forrás: Shutterstock


 

A tésztát vékonyan lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra, és lehetőség szerint szögletesre nyújtjuk. Csöröge- vagy derelyevágóval négyszögekre vágjuk, és a közepükön hosszanti bemetszést ejtünk. 
 

Felforrósítjuk az olajat, és kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. Figyeljünk, hogy az olaj megfelelően forró legyen, és ne hagyjuk túl sokáig sülni a csörögéket, mert könnyen kiszáradnak. A kész fánkokat még melegen porcukorba forgatjuk, és baracklekvárral kínáljuk. 

 

Egy trendi recept se hiányozhat - Mogyorós fánk karamellöntettel 

Hozzávalók: 

  • 10 dkg liszt, 
  • 1 dl olaj, 
  • 1 dl víz, 
  • 3-4 db tojás, 
  • csipet só, 
  • csipet porcukor, 
  • sütéshez olaj, 
  • 10 dkg csokoládé, 
  • 5 dkg pörkölt, aprított mogyoró 

 

A karamellöntethez: 

  • 15 dkg kristálycukor, 
  • Víz 

 

Elkészítés: 

Égetett vagy népiesen forrázott tésztát készítünk. Ebből a tésztából van a csokifánk, az éclair-, a képviselő- és az igen kedvelt tolófánk is. 
Az olajat, vizet, csipet sót, cukrot egy lábasban feltesszük forrni. Ha gyöngyözve forr, egy mozdulattal hozzáöntjük a lisztet.  

Addig hevítjük ezt a masszát, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről levéve egyenként hozzáadjuk a tojásokat, így egy nagyon sűrű burgonyapüréhez hasonló állagú tésztát kapunk. Vigyázat, ha nagyok a tojások, 3 db is elegendő. 

Ezt a tésztát csillagcsővel habzsákból nyomjuk a forró olajba, amiben szép pirosra sütjük a fánkokat. A tolófánkunk sokkal formásabb, esztétikusabb lesz, ha zsírpapírra formázzuk a tésztát, és így tesszük az olajba.  

A jól lecsepegtetett fánkokat olvasztott csokoládéba, mogyoróba, díszítő szórócukorba mártjuk. Így az egyszerű tésztából is hangulatos, ünnepi süteményt varázsolhatunk. Különlegessé tehetjük süteményünket azzal is, ha karamellöntettel tálaljuk. A kristálycukrot aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve kevés vízzel öntetsűrűségűre felfőzzük. 

Mogyorós fánk karamellöntettel
Forrás: Shutterstock

 

További mennyei fánk recepteket a Mindmegette oldalán találsz.   

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.