Uralkodók kedvenc desszertjei: ezt szerette Ferenc József, II. Erzsébet és Napóleon

Forrás: AFP/shutterstock -
császármorzsa Napóleon recept desszert Ferenc József
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még a szigorú étkezési szabályok szerint élő uralkodókat is le lehetett venni a lábukról az édes ízekkel – a franciák egyik királyát a feleségének szó szerint egy desszerttel sikerült visszacsalogatnia a hitvesi ágyba.

Ferenc József kedvence: császármorzsa osztrák módra

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók (6 személyre):

  • 50 ml rum
  • 1 marék mazsola
  • 6 db tojás
  • 400 ml tej
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 200 g finomliszt
  • 1/2 db biocitrom lereszelt héja
  • 3 ek. kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 30 g vaj a sütéshez
  • porcukor, alma- vagy szilvaszósz a tálaláshoz

Elkészítése:

1. A rumot forrósítsuk fel, keverjük bele a mazsolát, és tegyük félre.

2. A tojásokat mossuk meg, válasszuk szét. Tegyük egy tálba a sárgájákat, és keverjük össze a tejjel, a vaníliás cukorral, a liszttel, valamint a citromhéjjal. 3. A tojásfehérjéket verjük fel a cukorral és a sóval, addig, amíg fényes, kemény habot kapunk. Ezután óvatosan forgassuk a sárgájás masszába. Végül keverjük bele a rumos mazsolát is. 4. Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, és kis adagokban süssük meg benne a keveréket úgy, hogy mindkét oldala aranybarna legyen. Két villa segítségével daraboljuk szét a császármorzsát, majd melegen, porcukorral megszórva, alma- vagy szilvaszósszal tálaljuk.

Ferenc József kedvence: császármorzsa osztrák módra Forrás: AFP/shutterstock

I. Ferenc József kedvence, a kegyes beleegyezésével róla elnevezett császármorzsa születéséről számos legenda létezik. Az egyik szerint az Alpokban feleségével, Sissivel kiránduló császár egy helyi földművesnél ebédelt, aki palacsintát kezdett el készíteni, de idegességében a tészta összetört. Hogy a szégyent leplezze, szilvadzsemmel öntötte le a smarnit, amit az uralkodó azonnal megszeretett.


II. Erzsébet kedvence: a mozaiksüti

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

Hozzávalók (8 szelethez):

  • 120 g vaj
  • 120 g kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 120 g étcsokoládé
  • 250 g vajas keksz
  • 1/2 tk. vaj a formához

A mázhoz:

  • 250 g étcsokoládé

Elkészítése:

1. Keverjük habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást, valamint a megolvasztott étcsokoládét, és dolgozzuk össze a keveréket. A kekszet törjük nagyobb darabokra, és forgassuk a csokis masszába.

2. Nyomkodjuk a masszát egy sütőpapírral bélelt, kivajazott, 15 cm átmérőjű tortaformába, majd tegyük a hűtőbe legalább 3 órára.

3. Vegyük ki a süteményt a formából, fordítsuk meg, és távolítsuk el róla a sütőpapírt. A mázhoz olvasszuk meg a csokoládét, majd egyenletesen csorgassuk a tortára. Hagyjuk a mázt szoba-hőmérsékletűre hűlni, és szeletelve kínáljuk a desszertet.

II. Erzsébet kedvence: a mozaiksüti Forrás: AFP/shutterstock

A puritánságáról és szigorú étkezési szokásairól híres II. Erzsébet egy klasszikus angol teasüteményért, a sütés nélkül készülő kekszes csokitortáért rajongott. A néhai angol királynő egykori séfje elárulta: a mozaiksüti néven is ismert desszert volt az egyetlen étel, amiből addig kellett felküldenie az étkezőbe, amíg el nem fogyott.


Napóleon kedvence: tejszínhabos gofritekercs

Elkészítési idő: 45 perc + pihentetés

Hozzávalók (6 darabhoz):

  • 1 csésze (250 ml-es) finomliszt
  • 1/2 csésze kristálycukor
  • 1 tk. keményítő
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. tej
  • olaj a sütőhöz
  • tejszínhab

Elkészítése:

1. Vegyítsük el a lisztet a cukorral, a keményítővel, a sütőporral és a sóval, adjuk hozzá a tojásokat, az olajat, a tejet, és 150 ml vizet, majd habverővel keverjük csomómentesre. Tegyük a tésztát a hűtőbe kb. 1 órára.

2. Az előmelegített, vékonyan kiolajozott gofrisütő mélyedéseibe adagoljuk merőkanállal a tésztát, és süssük készre 5-6 perc alatt. Az elkészült gofrikat még melegen tekerjük fel, és hagyjuk kihűlni. Végül nyomjunk tejszínhabot a kihűlt gofritekercsekbe.

Napóleon kedvence: a tejszínhabos gofritekercs Forrás: AFP/shutterstock

A korabeli beszámolók szerint I. Napóleon nem volt sem ínyenc, sem válogatós; rendszerint sebtében kapott be néhány falatot. Miután a hírek szerint rettegett a pocakosodástól, óvakodott a túlzott édességfogyasztástól. A tejszínes, feltekercselt gofrinak azonban a franciák világhódító császára sem tudott ellenállni!

Medici Katalin kedvence: a Crêpes Suzette

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók (8 darabhoz):

  • 100 g finomliszt
  • 250 g kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 150 g vaj
  • tej
  • olaj a sütéshez

A mártáshoz:

  • 2 db narancs
  • 1 db citrom
  • 3 ek. narancslikőr vagy rum
  • 750 g kristálycukor
  • 100 g vaj

Elkészítése:

1. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a tojásokat, az olvasztott vajat és annyi tejet, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. Keverjük a tésztát csomómentesre. Kiolajozott serpenyőben süssük meg a palacsintákat a szokott módon.

2. A mártáshoz keverjük össze a megmosott narancsok és a citrom kifacsart levét, valamint a citrom lereszelt héját. Öntsük hozzá a likőrt. Egy serpenyőben 1 ek. likőrös keverékben olvasszuk meg a cukrot, és karamellizáljuk aranybarnára. Adjuk hozzá a felkockázott vajat, és kevergessük addig, amíg a vaj elolvad. Öntsük hozzá a likőrös keveréket, és melegítsük addig, amíg a karamell teljesen megolvad.

3. A palacsintákat hajtsuk négybe, tegyük őket félig egymásra fektetve egy tűzálló tálba, és locsoljuk meg a narancsos mártással. Tálalás előtt sütőben melegítsük át 1-2 perc alatt.

Medici Katalin kedvence: a Crêpes Suzette Forrás: AFP/shutterstock

Miután 10 éven át nem sikerült utódot szülnie, Medici Katalin minden korabeli babonát bevetett a gyermekáldásért. A legenda szerint a sikert végül a narancsos desszert hozta meg, amelynek elkészítésével sikerült a francia királynénak visszaédesgetnie a hitvesi ágyba csapodár férjét, II. Henriket, akivel ezután 10 gyermekük született.


Egyszerű forró csokoládé

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 800 ml tej
  • 200 g 60-70% kakaótartalmú étcsokoládé
  • 1 ek. kristálycukor
  • őrölt fahéj
  • tejszínhab
  • csokoládéreszelék

Elkészítése:

1. Öntsük lábasba a tejszínt, szórjuk bele a vaníliás cukrot, valamint a sót, és kevergetve, kis lángon melegítsük fel. Egy másik lábasban melegítsünk fel 1 bögre tejet, adjuk hozzá a darabokra tört csokoládét és a cukrot, majd kevergetve melegítsük addig, amíg krémes állagú lesz. A csokoládés krémet keverjük a tejszínes elegyhez, és melegítsük együtt tovább. A végén szórjunk bele egy kevés őrölt fahéjat, és turmixgépben habosítsuk fel az italt. Előmelegített bögrékben, tejszínhabbal és fahéjjal, vagy csokireszelékkel megszórva tálaljuk.

Marie Antoinette kedvence: a forró csokoládé Forrás: AFP/shutterstock

A forró csokoládé a 18. században státuszszimbólum, a kiváltságosok itala volt. Franciaország királynéja, Marie Antoinette szenvedélyesen szerette az édes italt: minden reggel fogyasztott belőle. XVI. Lajos feleségeként azt a luxust is megengedhette magának, hogy külön csokoládéfőzőt alkalmazzon, aki különféle változatokat kísérletezett ki neki.

Forrás: Fanny magazin

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.