Megdöbbentő mellékhatása van a népszerű fogyasztószernek: a tudósok is meglepődtek

orvos, nő, konzultáció, elhízás, fogyasztószer
Shutterstock - Branislav Nenin
áttörés Ozempic szív-és érrendszer fogyasztószer
Ez a gyógyszer megváltoztatja a játékszabályokat - így vélekedik az új felfedezés után a szemaglutid hatóanyagú fogyasztószerekről a kutatást vezető tudós. Olyan hatása derült ki, amire egyáltalán nem számítottak.

Egyre népszerűbbek a fogyókúrás injekciók, a legismertebb közülük az Ozempic, de a Wegovy márkában is azonos hatóanyag felel a kilók leadásáért: a szemaglutid. Ennek hatásáról végeztek 17 604, 45 évnél idősebb ember bevonásával kutatást, ami még a tudósok számára is meglepő eredménnyel zárult: olyan hatását fedezték fel a fogyasztószernek, amire egyáltalán nem számítottak.

fogyás, diéta, fogyókúra, fogyasztószer, nő
Nem a fogyás az egyetlen hatása a népszerű fogyasztószernek
Forrás: Shutterstock

A meglepő hatása van a népszerű fogyasztószernek

Egy tanulmány szerint ezek az injekciók csökkenthetik a szívroham kockázatát, és több millió felnőtt szív- és érrendszeri egészségét javíthatják: ez a sztatinok óta a legnagyobb orvosi áttörés lehet.

A sztatinok, más néven HMG CoA-reduktáz gátlók a koleszterin és triglicerid csökkentésére szolgáló gyógyszerek, melyek általában 20-50%-kal csökkentik az olyan szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mint a szívinfarktus és a szélhűdés.

A tanulmány megállapította, hogy a szemaglutidot - a többek között a Wegovy és az Ozempic márkák hatóanyagát - szedő résztvevőknél 20%-kal alacsonyabb volt a szívroham, a stroke vagy a szív- és érrendszeri betegség miatti halálozás kockázata.
Az Európai Elhízás Kongresszuson (ECO) bemutatott, a University College London kutatói által vezetett tanulmány azt is megállapította, hogy a szemaglutid a résztvevők számára kardiovaszkuláris előnyökkel járt, függetlenül a kiindulási súlyuktól vagy a leadott testsúlyuk mennyiségétől. Ez azt sugallja, hogy az enyhe elhízásban szenvedők vagy azok, akik csak kis mértékben fogytak is jobb kardiovaszkuláris eredményt érhetnek el. 

Az eredmények azt mutatják, hogy a gyógyszert rutinszerűen kellene felírni a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

"Ez a fantasztikus gyógyszer valóban megváltoztatja a játékszabályokat" - mondta Prof. John Deanfield, a National Institute for Cardiovascular Outcomes Research igazgatója és a tanulmány vezető szerzője. 

Kelly Clarkson is fogyasztószert használt: az énekesnő is segítséget kapott, hogy sikerüljön leadni súlyfeleslegét.

Ez a tanulmány azt sugallja, hogy nemcsak a fogyás miatt lettek jobbak a kutatásban résztvevők kardiovaszkuláris eredményei. 

"Egészen nyilvánvaló, hogy valami más is történt, ami előnyös a szív- és érrendszerre nézve"

 - tette hozzá Deanfield.

A vizsgálatban 17 604 45 éves és idősebb, 27 feletti testtömegindexű felnőtt vett részt 41 országból. A résztvevőknek - akiknek korábban már volt szív- és érrendszeri problémájuk, például szívroham - vagy heti 2,5 mg szemaglutidot, vagy placebót írtak elő átlagosan 40 hónapon keresztül. A szemaglutid csoportba tartozó 8883 beteg közül 569 (6,5%) esetében fordult elő szív- és érrendszeri probléma, például szívroham, míg a placebocsoportba tartozó 8801 beteg közül 701 (8%) esetében.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.