Szlávik János: Egyszerre terjedhet a koronavírus és az influenza

Forrás: MTI/Kovács Attila -
Szlávik János flurona szimultán fertőzés koronavírus influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt napokban több hír is megjelent arról, hogy flurona néven újfajta tünetegyüttest produkálhat a koronavírus. A szakértők most igyekeznek tiszta vizet önteni a pohárba, ugyanis nem egy újabb mutációról van szó.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint

– írja az MTI.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy mindkét vírus a rizikócsoportba tartozóknál, azaz az idős, krónikus betegséggel küzdőknél okoz súlyos állapotot, ezért nekik mindenképpen azt javasolja: kérjék mind az influenza elleni, mind a koronavírus elleni védőoltást.

Szlávik János véleménye szerint össze fog érni a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hulláma, várhatóak az esetszámnövekedések. Reményei szerint azonban - az oltásoknak köszönhetően - a kórházban kezelt súlyos esetek száma nem fogja meredeken követni a megbetegedések számát.

Szlávik János tisztázta, mi is a flurona Forrás: MTI/Kovács Attila

A legnagyobb veszélyben továbbra is az idős, krónikus betegségben szenvedők és az oltatlanok vannak - emelte ki, hozzátéve, hogy a kórházban kezelt emberek zöme oltatlan.

Az infektológus beszélt arról is, nem túl optimista arra nézve, hogy a járvány az idén végleg véget érhet. Mint mondta, "van olyan nézet", hogy a koronavírus velünk marad, talán náthaszerű megbetegedéssé szelídül.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.