A szakértők szerint egy év múlva már új koronavírus elleni oltásra lesz szükség

védőoltás mutáns mutáció koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az epidemiológusok, virológusok és fertőző betegségekkel foglalkozó szakemberek felmérése szerint egy éven belül az első generációs Covid-19 vakcinák már hatástalanok lesznek és módosított készítményekre lesz szükség.

A tudósok már régóta hangsúlyozzák, hogy globális oltási erőfeszítésekre van szükség a Covid-19 veszélyének semlegesítéséhez. Ez annak köszönhető, hogy a vírusnak egyre több olyan variánsa jön létre, melyek gyorsabban teljednek, halálosabbak és kevésbé érzékenyek az oltásokra - adta hírül a The Guardian.

- nyilatkozta Gregg Gonsalves, a Yale Egyetem epidemiológiai docense közleményében.

Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcina szállítmány Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir

Az oltások jelenlegi állománya, amelyek engedélyt kaptak a világ különböző részein, a régi és a friss technológiák keveréke. Külön érdekesség a Pfizer / BioNTech és a Moderna vállalat által alkalmazott mRNS-megközelítés, amelyet hetek vagy hónapok alatt lehet módosítani az új mutációk befogadására. Ezenből az oltóanyagokból azonban nincs elegendő, így nem valószínű, hogy a szegényebb országok számára elérhetőek lennének, mivel ez az oltóanyag sokkal drágább és viszonylag nehéz hőmérséklet-tárolási követelményekkel rendelkezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.