menstruációs kehely toxikus sokk szindróma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Súlyos fertőzést kapott egy 3 gyermekes édesanyam miután toxikus sokk szindrómája alakult ki a menstruációs kehelytől. A fertőzés átterjedt a veséibe, tüdejébe és a májába is, majd a végtagjaiban okozott olyan súlyos elváltozásokat, hogy végül mindkét lábfejét, és több ujját is amputálni kellett.

A Mirror arról ír, hogy a nő először szúró fájdalmat érzett a hasában, orvoshoz fordult, de az vesekőnek vélte a tüneteket. Az asszony állapota azonban tovább romlott, újra kihívta az orvost és kórházba szállították. Kiderült, úgynevezett toxikus sokk szindrómája van, amiért a menstruációs kehely a felelős.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Egy 3 gyerekes francia édesanya súlyos fertőzést kapott, miután egy néhány órára felhelyezett menstruációs kehely toxikus sokk szindrómát idézett elő a szervezetében – írja a Mirror.

Ezt feltétlenül tudnod kell a toxikus sokk szindrómáról

A TSS-t 1978-ban írták le először és a nyolcvanas évek elején drámai hirtelenséggel robbant be a köztudatba, miután a nem megfelelő tamponhasználat nyomán sok, főként tizenéves lánynál tapasztaltak szepszisre (vérmérgezésre) jellemző tüneteket. Ritka, de súlyos betegség. Lényege a bakteriális méreganyagok felszaporodása a szervezetben.

A betegség tünetei általában hirtelen kezdődnek, ezért nagyon fontos odafigyelnünk magunkra. Kezdetben magas lázat, hasmenést, szédülést és izomfájdalmat okoz, ami félrevezető lehet. Később viszont megjelennek a tünetek a bőrös is. Olyan mintha leégett volna, a tenyér és a talp hámlása is megindul.

A szindrómáról ITT olvashatsz bővebben.

Sandrine Graneau esetében a fertőzés átterjedt a veséibe, tüdejébe és a májába is, majd mindkét lábfejét, és több ujját is amputálni kellett. Sandrine a felépülési időszaka után most újra járni tanul művégtagok segítségével, és egy alapítványt is létrehozott azzal a céllal, hogy lelki segítséget nyújtson más amputált TSS betegeknek.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.