Csókbetegség miatt az úszóvébé előtt került karantén alá Kenderesi Tamás

Forrás: Mob.hu -
csókbetegség úszó Kenderesi Tamás világbajnokság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 19 éves Kenderesi Tamás a júniusi országos bajnokságon legyőzte Cseh Lászlót 200 pillangón, majd csak a televízión nézhette, amint riválisa megnyeri a számot a kazanyi világbajnokságon. A csókbetegségtől most már egyre kevésbé szenvedő Kenderesi már nincs karanténban, és újra úszhat - írja az Origo.hu.

"Azokat a napokat valószínűleg soha nem fogom elfelejteni, amikor kiderült, hogy a világranglista második helyezettjeként nem utazhatok el a versenyzőtársaimmal a kazanyi világbajnokságra. Ez egy akkora csapás volt, hogy nagyobbat nem is kaphattam volna" - nyilatkozta a Telekom Sporthír Szolgálatának Kenderesi, aki június végén még csak nem is sejtette, hogy valamilyen betegség lappang benne, mert semmi jel nem utalt erre.

Forrás: Mob.hu

"Nagy dobásra készültem, az járt a fejemben, hogy éremmel fogok hazatérni Oroszországból. Aztán felfedeztem, hogy a nyakam bal oldalán a nyirokcsomó egyre duzzadtabb,de még akkor is csak egy megfázásos betegségre gyanakodtam. Ennek utána kell járni, mondta az edzőm, így kerültünk a Sportkórházba, ahol aztán kiderítették a bajok igazi okát" - sóhajtott egy nagyot a pillangóúszó.

Mint kiderült, Tamás az úgynevezett csókbetegségben, azaz mononukleózisban szenved.

Mi is az a mononukleózis?

A mononukleózist a herpeszvírusok családjába tartozó Epstein-Barr vírus váltja ki. Magyarul fertőző mirigylázként is emlegetik a betegséget, felfedezője nyomán pedig Pfeiffer-féle mirigyláznak is nevezik. A köznyelv találóan a csókolózási betegség elnevezést ragasztotta rá, mivel nyál útján terjed. (Természetesen nemcsak csókolózással, hanem például közös pohárhasználattal vagy cigaretta közös szívása nyomán is terjedhet). Tünetei: láz, torokfájás és megnagyobbodott nyirokcsomók, valamint a nagyfokú gyengeség, fáradékonyság. Ezen túlmenően, sok esetben lép- és májmegnagyobbodás is jelentkezhet.

Kenderesi azóta visszatérhetett a medencébe edzeni, ám orvosai óvatosságra intették: azt kérték, ne ússzon túl sokat és ne ússzon megfeszített tempóban.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.