immunrendszer betegség védelem egészség szervezet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az őszi, téli időszakban egyre nagyobb figyelmet kap az immunrendszerünk, hiszen ez a komplex rendszer véd meg a vírusok és baktériumok meg-megújuló támadásaitól.

Összetett védelem

Az immunrendszer tulajdonképpen a szervezet eszköze a vírusok, baktériumok és egyéb testidegen anyagok elleni védekezéshez. Természetes pajzsunk nemcsak véd, de a küzdelmet is felveszi a betolakodók ellen. Ahhoz, hogy valóban jól és zavartalanul működhessen, nemcsak vitaminokra van szüksége, hiszen több szabályozó mechanizmus is beleavatkozik a védelem kialakulásába. Immunrendszerünk szervrendszerét alapvetően a nyirokrendszer adja, mely a nyirokszervekből - ide tartozik a csontvelő, a féregnyúlvány, a mandulák, a lép, a csecsemőmirigy is - és az azokat összekötő nyirokerekből tevődik össze. Sejtszinten főként a fehérvérsejtek szolgálják a védelmünket, ezek legnagyobb számban a vérben és a nyirokrendszerben találhatók.

Forrás: Thinkstock

Két szinten véd minket

Az immunitást kétféle rendszer biztosítja: a hormonális molekuláris szinten véd minket, például antitesteket termel a testidegen anyagokkal szemben, a másik a celluláris rendszer, ami sejtszinten óvja a szervezetet. A jól ismert T-limfociták is a celluláris rendszerhez tartoznak, ezek képesek közvetlenül megtámadni a szervezetbe kerülő kórokozókat, vagy idegennek nyilvánított anyagokat. Ehhez azonban szükség van legalább egy találkozásra az adott „ellenséggel”, hogy kialakuljon a megfelelő védelem. Ez a működési forma teszi hatékonnyá a védőoltásokat, hiszen akár egy életre rögzülhet a megfelelő immunválasz.

Szerzett és eleve meglévő immunrendszer

Ahogyan a védőoltásoknál már említettük, létezik szerzett és veleszületett védekezési forma. Az utóbbi ugyan gyengébb, és nem specifikus a kórokozókra, de cserébe mindenkiben jelen van, a limfocitáknak és fagocitáknak nevezett fehérvérsejtek segítségével pedig minden idegen anyag ellen ugyanúgy védekezik. Ugyanolyan nélkülözhetetlen, mint a szerzett, azaz adaptív immunrendszeri rész, mely életünk során folyamatosan alakul. Ennek működésében ugyanúgy részt vesznek a limfociták, de itt a bekerülő idegen anyag elindítja azok érését, átalakulását, így az adott sejt később képes lesz emlékezni a kórokozóra, és speciálisan az arra kialakított mechanizmussal elpusztítani azt. Maga az elpusztítás is kétféle módon történhet meg: a T-limfociták érés után azonnal végeznek a kórokozóval, míg a B-limfociták ellenanyag-termelésbe kezdenek – ráadásként mindkettőből úgynevezett memóriasejtek is képződnek, melyek a testben keringve az újabb kórokozó-támadás esetén hamarabb beindítják a megfelelő immunválaszt. Nincs hát könnyű dolga annak a kórokozónak, amely jól működő szervezetünk ellen indítana támadást.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.