A pszichológus véleménye: Mire tanít bennünket Csire Zsuzsi bakancslistája?

Csire Zsuzsi szívbeteg lány
borsonline.hu -
búcsú Csire Zsuzsi Bakancslista Utazási Klub
Merjünk gazdag, teljes életet élni, és töltsük meg a napjainkat tartalommal.

Néhány napja kísérték utolsó útjára a szívbeteg Csire Zsuzsit, aki mindössze 21 évet élt. Ahogy korábban megírtuk, Zsuzsi tízéves korában egy fertőzés eredményeként szívizomgyulladást kapott, majd több mint negyven szívműtéten és két szívtranszplantáción esett át. Miután immunrendszere nem fogadta be az új szívet, visszafordíthatatlan kilökődési folyamat indult be. 

A lány 20 éves volt, amikor közölték vele a szörnyű hírt az orvosai: valószínűleg már csak hónapjai vannak hátra. Zsuzsi ekkor állította össze bakancslistáját, és igyekezett megtölteni a hátralévő napjait élményekkel és boldog pillanatokkal.

Csire Zsuzsi
Csire Zsuzsi mindig mosolygott és igyekezett a boldog pillanatokra fókuszálni az életben. 
Forrás: borsonline.hu

De vajon mire tanít meg bennünket Csire Zsuzsi bakancslistája? Milyen üzenetet hordoz a fiatal lány tragikus sorsa? Hogyan motiválhat bennünket az az életfelfogás, amivel ő rendelkezett?

Te mit tennél, ha tudnád? 

Kozma-Vízkeleti Dániel klinikai szakpszichológus, család-pszichoterapeuta elmondta: „Ez egy ősi játék, amivel életünk során többször eljátszunk gondolatban:Mit tennél, ha tudnád, hogy már csak egy heted vagy egy napod van hátra”. Ez szinte minden ember fejében megfordul, Zsuzsinak azonban volt bátorsága ezt a játékot egy valós szintre emelni. A lélektan ezt életbátorságnak hívja, de nevezhetjük halálbátorságnak is. Gyógyíthatatlan beteg gyerekeknél látunk még hasonlót, 

és ahogy ők szembe mernek nézni az elmúlással, úgy válnak hősökké a saját életükben”.

 

Egy természetes életút végén, jó esetben 70-80 éves kor körül kezdenek el rendre feljönni ezek a gondolatok, amikor már látjuk, hogy kevés időnk van hátra. Értékeljük az életünket, történik egy számvetés, hogy mit éltem meg eddig, és mivel tehetem még a hátralévő időmet teljessé. Van azonban, aki kétségbeesik, esetleg megbánja a döntéseit. Erik Ericson fejlődéspszichológus ezt elméletében az integritás vagy kétségbeesés szakaszának nevezi. 

Az én integritása azt jelenti, hogy elfogadjuk az addigi életünket, a sikereinket, az örömeinket, ugyanakkor a fájdalmainkkal és a kudarcainkat egyaránt el tudunk számolni. 

Csire Zsuzsi példát mutatott abban, hogyan lehet belső békével és bölcsességgel megélni egy hatalmas tragédiát. 

A nyilvánosság elé tárt bakancslistájával pedig azt is megmutatta, hogyan tehetjük az életünket teljessé. Merjük ellesni tőle ezt a bátorságot, és gazdag életet élni!” - mondja Kozma-Vízkeleti Dániel. A gazdagság azonban nem az anyagi javak szerzését jelenti, hanem az életünkben megélt élményeket, boldog pillanatokat. “Ezek a vágyott élmények akár egy saját bakancslistára is felkerülhetnek. De merjünk önazonosságot keresni, és egy értékekkel egybehangzó életet kialakítani, mert ezzel a belső békességgel érhetjük el azt, hogy ne tragédiaként éljük meg az elmúlást, hanem félelem nélkül, megbékéléssel tudjunk a halállal szembenézni. Ez az, amit Csire Zsuzsitól megtanulhatunk” - teszi hozzá a pszichológus. 

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.