5 jel, hogy mérgező kapcsolatban vagy a testvéreddel

Conflict,Between,Friends.,Two,Angry,And,Resentful,Girlfriend,Standing,Back
Shutterstock/Copyright (c) 2018 My Ocean Production/Shutterstock. No use without permission. - My Ocean Production
család testvér mérgező kapcsolat
Áldás és átok is lehet, ha van egy testvéred, attól függően, hogy milyen a viszony köztetek. Ismerd fel, ha mérgező a kapcsolatotok, és tegyél azért, hogy összhangba kerüljetek.

A családját nem választhatja meg az ember, pedig biztosan mindenkinek van olyan rokona, akit lecserélne, ha tehetné. De mit tehetsz, ha ez a személy pont a testvéred? 

Szövetségesek helyett riválisok

Ideális esetben a közvetlen családtagok biztonságot és támogatást nyújtanak egymásnak. A közös élményekkel, együtt megélt helyzetekkel a kapcsolat elmélyül és szoros kötődés alakul ki. A családtagok igazi szövetségesekké válnak, és ha időnként távolabb is kerülnek egymástól, a mély összetartozás érzés akkor is megmarad. Előfordulhat azonban - és ez nem is ritka eset - hogy a testvérek között megromlik a viszony, eltávolodnak egymástól, esetleg mérgező kapcsolatot ápolnak egymással. 

A mérgező testvér az, akinek a szavai és tettei következetesen negatív hatással vannak a testvérei érzelmi és fizikai állapotára. Sőt, viselkedése az egész családi dinamikát negatívan befolyásolja. Hogyan ismerheted fel, ha ti is ebben a helyzetben vagytok a tesóddal? Mutatjuk a jeleket:  

1. Mindig kritikával illet 

A testvéred állandóan becsmérlő megjegyzéseket tesz a külsődre, a karrieredre, az anyagi helyzetedre vagy az életeddel kapcsolatos döntéseidre. 

Egyszerűen nem tudsz semmit jól csinálni, mert minden lépésedet kritizálja. 

Még rosszabb, ha mások előtt is gúnyt űz belőled, lejárat, vagy nyilvánosan becsmérlő megjegyzéseket tesz. Ez ugyanis sokat ronthat az önértékeléseden. 

2. Állandó verseny van köztetek  

A testvérek közötti rivalizálás teljesen normális dolog. Ráadásul egy kis versengés motiváló lehet és jobb teljesítményre sarkallhat. Fontos azonban, hogy végül elismerjétek egymás sikereit és erősségeit, és ne vegyétek túl komolyan ezeket a küzdelmeket. Mert ha állandóan túllicitáljátok egymást, ha mindig mindenben össze kell mérjétek a tudásotokat, és le kell győzzétek egymást, akkor az már messze nem tesz jót sem a kapcsolatotoknak, sem az önértékeléseteknek. Mindamellett, hogy az állandó küzdelem egy idő után frusztráló és kimerítő is lehet. 

3. Érzelmileg manipulál  

A testvéred a viselkedésével mindig eléri, hogy az ő céljainak, vágyainak és szükségleteinek megfelelően cselekedj. 

Bűntudatot vagy félelmet kelt benned, zsarol, netán szeretetmegvonással fenyeget

Megjátssza az áldozatot, vagy azt mondja, ha valóban szereted, megteszel érte egy bizonyos dolgot. Fenyeget, hogy elárulja a titkaidat. Hiteget, beígér neked valamit, amire nagyon vágysz, ám ehhez teljesítened kell a kívánságait. Ezek mind arra utalnak, hogy a viszonyotok messze nem egészséges.  

Persze, érzelmi játszmák minden kapcsolatban előfordulnak. Ugyanakkor, ha ez rendszeressé válik, és úgy érzed, hogy kiszolgáltatottá váltál, a te akaratod soha nem érvényesül, hanem mindig az ő elvárásai szerint kell cselekedned, akkor itt az ideje, hogy fellépj ez ellen, és új alapokra helyezzétek a viszonyotokat.  

4. Nem mutat együttérzést 

A testvérek alapvetően érzelmileg támogatják egymást. Ha vannak is vitáitok, a nehéz időszakokban mindig számíthattok egymásra. Ő az, akinek a vállán kisírhatod magad egy szakítás után, vagy ha bajba kerülsz, segít kimászni a slamasztikából. 

A mérgező testvérekből azonban hiányzik az empátia, nem ismerik el, vagy nem igazolják vissza a testvéreik érzéseit. 

Ha fel sem mered hívni a testvéred a nehéz időszakokban, és az érzéseidet inkább elrejted előle, akkor messze nincsen rendben a viszonyotok. 

5. Megsérti a határaidat 

Mindenkinek szüksége van arra, hogy az intimszféráját tiszteletben tartsák. Ennek érdekében te is meghúzod a határaidat - mint mindenki más - ám a testvéred ezt figyelmen kívül hagyja. Szó nélkül rád nyitja az ajtót, vagy bejelentés nélkül beállít hozzád egy késői órán. Kérdés nélkül elveszi és használja a dolgaidat, bekavar a magánéletedbe. Az ilyen viselkedés aláássa a bizalmat és kiszolgáltatottá, valamint frusztrálttá tesz.  

Ha a fent leírtakat te is tapasztalod a testvéreddel, akkor itt az ideje, hogy leüljetek beszélni ezekről, és megpróbáljatok felépíteni egy kölcsönös tiszteleten, bizalmon és egészséges kommunikáción alapuló viszonyt. Ehhez valószínűleg egy szakember segítségére is szükségetek lesz, és hosszú út áll előttetek. De mindenképpen fontos elindulni rajta, hiszen egy életre szóló kötelék van közöttetek. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.