Előre félsz a karácsonyi túlevéstől? Így ne legyél rosszul az ünnepi asztalnál

karácsony túlevés ünnep étkezés sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az, hogy a karácsony az evésről (is) szól, így van jól. Hiszen a közös étkezések összehozzák a családot, hagyományokat teremtenek, amelyek az ünnepek alkalmával oly fontosak. Az viszont, hogy nem tudunk mértéket tartani az ünnepi asztal mellett, már egy másik kérdés. 

Nem kell hetekig csinálni, pár nap után is érezhetjük a túlevés hatásait, sőt, bizonyos következményeket, például a kajakómát már rögtön étkezés után is. Egy-két nagyobb étkezés aztán bőven elég ahhoz is, hogy fellépjenek különöböző emésztési zavarok, esetleg puffadás vagy reflux. A bélflóra egyensúlyának megbomlása felrúgja a szervezet működésének megszokott menetét, és végül rájövünk, hogy a túl sok étellel többet ártunk, mint amennyit a pillanatnyi öröm adni tudott. Érdemes tehát kicsit tudatosabban készülni az ünnepi étkezésekre. Ehhez adunk néhány tippet!

  • Főzz kevesebbet!

A problémát megfoghatjuk a gyökerénél is, azaz minden ott kezdődik, hogy mi kerül az asztalra. Ebben a kérdésben kétféle kompromisszumot lehet hozni. Ha ragaszkodtok a hagyományosan elkészített ünnepi menühöz, akkor érdemes kevesebbfélét és úgy általánosságban is mindenből kevesebbet készíteni. Ha viszont kompromisszumképes a család, és nyitott az új alapanyagokra, az egészséges csavarokra, akkor ezeket is bevethetitek. Akár teljesen új karácsonyi menüvel is készülhettek, vagy keressetek olyan recepteket, ami a hagyományos fogásokat készíti el kicsit egészségesebb verzióban.

Keress olyan recepteket, ami a hagyományos fogásokat készíti el kicsit egészségesebb verzióban Forrás: Shutterstock
  • Igyál vizet!

Minden étkezést érdemes két deci vízzel kezdeni, a folyadék ugyanis eltelít egy kicsit, így nem tudunk utána annyit enni, amennyit egyébként elfogyasztanánk. A víz ráadásul beindítja az emésztőenzimek termelődését is.

  • Egyél lassabban!

A túlságosan gyors étkezés mindig túlevéshez vezet, hiszen nem adunk magunknak időt, hogy eljusson az agyunkig az információ: tele vagyunk. Csak az utolsó falat lenyelése után jövünk rá, hogy túlettük magunkat. Úgyhogy semmiképpen ne kapkodj, inkább élvezd ki az ízeket!

  • Rágd meg jól!

Ha rendesen megrágod az ételt, akkor nem esel abba a hibába, hogy túlságosan gyorsan teletömöd magad, ráadásul a rendesen megrágott ételt sokkal könnyebben emésztjük meg, nem terheljük meg túlságosan a gyomrunkat.

A rendesen megrágott ételt sokkal könnyebben emésztjük meg Forrás: Shutterstock
  • Mozogj!

A karácsony napjait ne csak a konyhában és a televízió előtt töltsd. Mozduljatok ki közösen, ha máshoz nincs is kedvetek, tegyetek nagy sétákat a friss levegőn. A mozgás segíti az emésztést, ráadásul addig sem csábítgat otthon a sok sütemény.

A karácsonyi fűszerek igazi csodaszerek: így hatnak a testedrehttp://www.life.hu/ez-zsir/20181211-a-karacsonyi-fuszerek-igazi-csodaszerek-igy-hatnak-a-testedre.htmlA karácsonyi illatfelhőben kifejezetten fontos szerepük van azoknak a fűszereknek, amelyeket az ünnepi sütemények és ételek elkészítéséhez használunk. De nemcsak az illatuk és az ízük miatt érdemes fogyasztani őket, hanem jótékony hatásaik miatt is. Ez Zsír!OrigoA legjobb mentes és egészséges szakácskönyvek a karácsonyfa aláhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181205-a-legjobb-mentes-es-egeszseges-szakacskonyvek-a-karacsonyfa-ala.htmlAz egészségünknél nincs nagyobb kincs a világon, így nem is tudunk szebb karácsonyi ajándékot, mint ami arról szól, hogyan legyünk egészségesek, fittek, boldogok és kiegyensúlyozottak. Hiszen ez mind-mind összefügg egymással. Íme 6 nagyszerű, idén megjelent szakácsköny, amivel mindezt közelebb hozhatod magadhoz, a szeretteidhez! Ez Zsír!Origo5 tipp, hogy télen is legyen kedved sportolnihttp://www.life.hu/ez-zsir/20181203-tippek-hogy-telen-is-legyen-kedved-sportolni.htmlA szürke, borongós időjárás és a rövid nappalok bizony az ember kedvére is hatással vannak. Könnyebben leszünk enerváltak, kedvetlenek, amire azonban kiváló megoldás a boldogsághormonokat felszabadító sport – ha egyáltalán sikerült odáig eljutnunk, hogy rávegyük magunkat bármiféle edzésre. Ehhez adunk most tippeket! Ez Zsír!OrigoNem mindig a drága a jobb: a legolcsóbb szuperételekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181203-a-legolcsobb-szuperetelek.htmlMióta bizonyos élelmiszereket szuperételeknek kezdtünk nevezni, azóta él sokakban a tévhit, hogy ezek csakis drágák és import termékek lehetnek. Túl lett misztifikálva a téma, mert valójában a legjobb szuperételek itthon is megtalálhatók, sőt, gyakran a legolcsóbb termények közül kerülnek ki. Ez Zsír!OrigoAz 5 legegyszerűbb fogyókúrás tipp: ha ezekkel nem sikerül, akkor semmivelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181128-a-legegyszerubb-fogyokuras-tippek.htmlAz emberek legtöbbször túldimenzionálják a fogyást. Különböző hangzatos diétákkal próbálkoznak, pedig csak néhány, életmódváltásra vezető, egyszerű tippre van szükség, hogy elinduljunk a jó úton. Ez Zsír!Origo5 ok, amiért a savanyú káposzta igazi csodaszerhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181126-savanyu-kaposzta-az-egyik-legfontosabb-teli-vitaminforrasunk.htmlA fehér káposzta fermentált, azaz erjesztett változata a savanyú káposzta, ami rendkívül egészséges, főleg télvíz idején nagy hasznát vehetjük immunerősítő tulajdonságának, de például fogyókúrázóknak is ajánlott. Tudj meg róla mindent! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.