A karácsonyi fűszerek igazi csodaszerek: így hatnak a testedre

karácsony szegfűszeg fahéj fűszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsonyi illatfelhőben kifejezetten fontos szerepük van azoknak a fűszereknek, amelyeket az ünnepi sütemények és ételek elkészítéséhez használunk. De nemcsak az illatuk és az ízük miatt érdemes fogyasztani őket, hanem jótékony hatásaik miatt is. 
  • fahéj

Az egyik legjobb zsírégető fűszerként tartják számon, mert felpezsdíti a szervezetet, serkenti az emésztést, csökkenti a felfúvódás mértékét. Jótékonyan hat a vércukorszint ingadozására, javítja a vérkeringést, ráadásul gyulladásgátló hatása is van. Már csak hab a tortán, hogy lassítja a szervezetben zajló öregedési folyamatokat. Nemcsak belsőleg fejti ki jótékony hatásait, arcpakolásként is csodákat művel.

A fahéjt az egyik legjobb zsírégető fűszerként tartják számon Forrás: Shutterstock
  • szegfűszeg

A fahéjhoz hasonló tulajdonságokkal bír a szegfűszeg is. Flavonoid- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően kiváló gyulladásgátló, javítja az emésztést, de megfázásra, légúti betegségekre is használható főzet formájában. Ha bekapunk egy darab szegfűszeget a szánkba, azzal nemcsak a fogfájás csökkenthetjük, de kellemes leheletet is biztosíthatunk.

A szegfűszeg flavonoid- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően kiváló gyulladásgátló Forrás: Shutterstock
  • gyömbér

Immunerősítő tulajdonságú, a téli betegségekre, azaz influenzára, megfázásra, torokfájásra is az egyik leghatásosabb természetes gyógymód, mivel vírusok és baktériumok ellen is kiválóan hat. Izzasztó hatása miatt csökkenti a lázat. Mivel természetes fájdalomcsillapító, torokfájás esetén is érdemes fogyasztani, sőt még a köhögés elmulasztásában is segít.

A gyömbér az influenzára, megfázásra, torokfájásra is az egyik leghatásosabb természetes gyógymód Forrás: Shutterstock

5+1 ok, amiért a gyömbér lesz a legjobb barátod télen

Nemcsak karakteres íze miatt szeretjük a gyömbért, hanem azért is, mert a szervezetünkre elképesztően jó hatással van. És mikor máskor lenne szükség egy kis immuntunningra, mint télen és emésztést elősegítő praktikára, mint az ünnepek alatt? Olvasd el a Life.hu cikkét!

  • ánizs

Gyógyászati célra, de illatosítóként is használták már évszázadokkal ezelőtt. Fogyasztása jótékonyan hat a gyomorproblémákra, csökkenti a puffadást, serkenti az emésztést, de étvágyhozóként is ismeretes. Vértisztító és hurutoldó tulajdonsága miatt is kedvelik. Görcsoldó, szélhajtó hatása legjobban teaként fogyasztva érvényesül.

Az ánizs jótékonyan hat a gyomorproblémákra, csökkenti a puffadást, serkenti az emésztést Forrás: Shutterstock
  • kardamom

Indiai eredetű fűszernövény, ami nélkül a forró csokoládét el sem tudnánk képzelni. Emésztési zavarok esetén is használhatjuk, legyen szó akár gyomorégésről vagy székrekedésről. Vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is rendkívül gazdag. A kardamomnak ismert gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatása is. Önmagában is el lehet rágcsálni a magokat, de teaként is nagyon finom, illetve őrölt fűszerként a forró csoki egyik szuper ízesítője.

A kardamom gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású Forrás: Shutterstock
  • vanília

A vanília - nem az aroma, csak a valódi vanília - bővelkedik antioxidánsokban, így segít a szervezetben felgyűlt káros szabad gyökök megkötésében. Az aromaterápiában kifejezetten fontos szerepe van, ugyanis nyugtató hatású, és az alvászavarok ellen is segít, persze csak ha mértékkel használjuk, és nem válik túlságosan intenzívvé.

A vanília bővelkedik antioxidánsokban Forrás: Shutterstock
  • csillagánizs

Habár a nevükben van átfedés, valójában semmi köze nincs az ánizshoz. A kínai orvoslásban igencsak régóta használják ízületi megbetegedésekre, de görcsoldóként is. Az immunrendszerre is kedvezően hat, légúti panaszok esetén pedig kiváló gyógyszer. Fogyasztható főzetként, akár élvezeti teaként, vagy a téli időszakban megelőzésképpen.

A csillagánizs légúti panaszok esetén pedig kiváló gyógyszer Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.