növényi tej müzlisreggeli2018 tej müzli reggeli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki állatbaráti okokból, ki allergia miatt, ki pedig szimplán az íze miatt választja a növényi tejeket, amelyekből egyébként igen széles a paletta és legtöbbjüket akár otthon is el lehet készíteni.
  • Szójatej

Ez volt az első alternatíva a piacon. Fehérjeforrásként kiváló, ráadásul jóval alacsonyabb, nagyjából harmadannyi a kalóriatartalma, mint a tehéntejnek. Ezenkívül a telített zsírokat tartalmazó tehéntejjel szemben telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A szójatejben található izoflavonoidok antioxidáns hatásúak, így védelmet nyújtanak a daganatos betegségeket is okozó szabadgyökök ellen.

A szójatej fehérjeforrásként kiváló, ráadásul jóval alacsonyabb a kalóriatartalma, mint a tehéntejnek Forrás: Shutterstock
  • Kókusztej

Telített zsírsavakat tartalmaz, így fogyókúrázóknak nem ajánlott sokat fogyasztani belőle. Viszont kifejezetten finom, extra ízt ad a reggeli müzlinek is. Ásványi anyagokban kifejezetten gazdag, magas a mangán-, a foszfor-, a magnézium-, a réz- és a vastartalma. Utóbbi miatt a sokakat érintő vérszegénységre is gyógyírt jelenthet. Sok benne a szelén is, ami antioxidáns hatású.

  • Zabtej

Fehérjében kifejezetten gazdag. Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, és magas a rosttartalma. A boltban kapható kiszereléseket sokszor hozzáadott cukorral dúsítják, pedig a zabban természetesen is előfordul a cukor, így alapból is kellemesen édeskés íze van a tejnek. B- és E-vitamint nagy arányban tartalmaz, de gazdag magnéziumban is.

A zabtej telítetlen zsírsavakat tartalmaz, és magas a rosttartalma Forrás: Shutterstock
  • Rizstej

Magas szénhidráttartalma miatt érdemes odafigyelni, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását. Triptofánban gazdag, ezért jól hat az idegekre. Magnéziumban, vasban és rézben is gazdag, magas a B6-vitamin-tartalma.

  • Mandulatej

Alacsonyabb a zsír- és a cukortartalma, mint a tehéntejnek. Habár a mandula nem a legocsóbb alapanyag, érdemes néha megvenni, vagy akár otthon elkészíteni. Fehérjetartalma ugyan nem túl magas, de vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, például B- és E-vitaminban, illetve magnéziumban.

Egészséges napkezdés: így dobd fel a müzlis reggelidet

A reggeli nem éppen az a napszak, amikor egy újságot olvasgatva elmerülhetnénk a finomabbnál finomabb falatok feletti élvezetekben. Inkább sietve bekapunk valamit, lehetőleg valami egészségeset, hogy aztán bele is vessük magunkat a napi teendőkbe. Kedvenc alternatívánk a sietős napokon a müzli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.