szelídgesztenye jótékony hatás egészséges életmód ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amellett, hogy rendkívül egészséges, igazi hangulatfokozó étel, amit ráadásul főételben, de nassolnivalóként is fogyaszthatunk. A szelídgesztenye kétségtelenül az őszi-téli szezon egyik legnagyobb slágere. Most eláruljuk, miért imádjuk!
  • Csodálatos fa

Az egyik leghosszabb életű fa, 500-1000 évig él. Ehhez képest nem is számít idősnek, amikor nagyjából 20 évesen először termést hoz. Nemcsak azért tartották nagy becsben, mert a rómaiak szerint ott élhet jól az ember, ahol megél a szelídgesztenye, hanem azért is, mert éhínség idején egy fa termése egy ember számára az egész téli élelmezést megoldotta. Ebből is látszik, hogy mennyire laktató, egészséges, és sokféle felhasználási lehetősége van.

A szelídgesztenye laktató, egészséges, és sokféle felhasználási lehetősége van Forrás: Shutterstock
  • Antioxidáns

A gesztenye többféle vitamint is tartalmaz. Kiemelkedik B1- és B2-vitamin-tartalma, de C-vitamint és rengeteg E-vitamint is rejt. Utóbbi nagyon fontos antioxidáns, amire nagy szüksége van a szervezetünknek, hogy egészséges legyen. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek elpusztítani a szabadgyököket, azokat a káros molekulákat, amelyek a szervezetünkben termelődnek, és amelyek számos, köztük rákos betegségek forrásai is. Az E-vitamin az immunrendszerre is jó hatással van, segíti az agyműködést, de a bőr öregedését is késlelteti.

  • Ásványi anyagok

A vitaminok mellett természetesen az ásványi anyagok is megtalálhatók a szelídgesztenyében. Leginkább káliumot, magnéziumot, foszfort és vasat tartalmaz. A kálium és a magnézium testünk minden sejtjében megtalálható, elengedhetetlenek a test egészséges működéséhez. Foszforhiány esetén csontritkulás, vashiány esetén vérszegénység alakul ki, így minden ásványi anyagra nagy szükség van.

A vitaminok mellett természetesen az ásványi anyagok is megtalálhatók a szelídgesztenyében Forrás: Shutterstock
  • Élelmi rostok

A szelídgesztenyének igen magas a rosttartalma, ami serkenti az anyagcserét, és javítja a bélműködést. A rostos étrenddel elejét vehetjük többek között az elhízásnak, a székrekedésnek, és csökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát is, továbbá stabilizálhatjuk a vércukor- és inzulinszintet is.

A jó anyagcsere a karcsúság titka

A megfelelően működő anyagcsere amellett, hogy ellátja a szükséges tápanyagokkal a sejtjeinket, nem hagyja felhalmozódni testünkben a salakanyagokat. Éppen ezért az egészséges étrenddel kiegészítve távol tartja, vagy éppen leégeti a plusz kilókat. A jó közérzet már csak a bónusz. Olvasd el a Life.hu cikkét!

  • Fogyókúrázóknak is ajánlott

Rosttartalma miatt kifejezetten ajánlott a fogyasztása fogyókúrázók számára is. Azt persze nem árt tudni, hogy a rostos ételek csak megfelelő folyadékbevitel mellett fejtik ki jótékony hatásukat. A szelídgesztenye hamar csökkenti az éhségérzetet, és jófajta szénhidrátot tartalmaz. Élénkíti a szervezetet, feltölt energiával, csökkenti a vérszegénység okozta fáradékonyságot, így az edzésekhez is kítűnő társ.

Sokan egyszerűen önmagában megsütve kedvelik, az őszi, téli időszakban igazán finom csemege Forrás: Shutterstock
  • Széles felhasználási kör

A szelídgesztenyéből számtalan fogás készíthető. Sokan egyszerűen önmagában megsütve kedvelik, az őszi, téli időszakban igazán finom csemege, sütés közben ráadásul körbetáncolja az illata az egész lakást. A fagyasztott gesztenye egész évben elérhető, és egy kis utánajárással azt is megtalálhatod, hogy melyik fajtában nincsen hozzáadott cukor. A gesztenyemasszát édességekhez, de ünnepi ételek töltelékeként is szokás használni. Habár régen egyes területeken kifejezetten népszerű alapanyag volt a gesztenyeliszt, most újra divatba jött, és nagyon finom kenyér is készíthető belőle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.