5 étel a konyhádban, ami akár a halálodat is okozhatja

halál mérgező ételek méreg étel zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Senki sem gondolná, hogy egy-egy gyümölcs meghámozásán kívül is érhet minket baj, ha az ételekről van szó. Bizony akadnak a hazai konyhákban gyakran használatos zöldségek és gyümölcsök között, melyek akár a halálunkat is okozhatják.

Mérgező növények: ezekkel vigyázz!

Bár a legutóbbi halálos tévedés óta egyre többen tanulják meg a medvehagyma és a gyöngyvirág közti különbséget, még így is rengeteg olyan mérgező növény van a környezetünkben, melyeket tudnunk kell felismerni, és ha kell, idejében elbúcsúzni tőlük. Nézd meg őket!

Krumpli – vigyázz a héjával

A burgonya érett gumója mindössze 0,002-0,01 százalék szolanint tartalmaz, mely emberre és állatra is veszélytelen mennyiség. Az éretlen és öreg krumplival azonban érdemes vigyázni. A zöld héja, valamint a csírája is kb. 0,06 százalék mérgező anyagot rejt, így mindig alaposan hámozd meg a burgonyát. Ez az glikoalkaloida-fajta ugyanis hasi görcsöket, nagyobb mennyiségben kómát, halált okozhat.

Forrás: Shutterstock

Gyümölcsmagok – csak óvatosan

Ki gondolná, hogy a cseresznye, meggy, sárgabarack vagy akár az alma is az életünkre törhet? A csonthéjas gyümölcsök magjai amigdalint tartalmaznak, mely komoly mérgezést, akár halált is okozhat. Természetesen attól, hogy egyben lenyelünk pár magot, nem lesz semmiféle problémánk, hiszen a gyomorsav nem képes kikezdeni a magházat. Ám, ha elharapjuk azt, a benne található lágy rész az emésztő enzimekkel érintkezésbe lépve ciánmérgezést okozhat. Elsősorban a gyermekek vannak veszélyben, hiszen mi felnőttek ritkán rágunk szét gyümölcsmagot, valamint a kisebb testtömeg is nagyobb kockázatot jelent – 1,5 milligramm cián/1 kilogramm vér a halálos dózis.

Forrás: Shutterstock

Kesudió – csak pörkölés után

A nyers kesudió egy urushiol nevű mérgező vegyületet tartalmaz, megy súlyos mérgezést, nagyobb mennyiségben pedig halált okozhat. Számos mérgezésről tudni azokban a gyárakban, ahol feldolgozzák, épp ezért jobb, ha csak hőkezelt kesudiót vásárolsz.

Forrás: Shutterstock

Csípős paprika – a tej nem mindig megoldás

A benne található kapszaicin kis mennyiségben nem csupán az ízek fokozásában, de többféle betegség gyógyításában és a fájdalomcsillapításban is hasznos lehet számunkra. Ám nagyobb adagban a keringés leállását, halált is okozhat. Persze, a normál fogyasztás mellett csupán gyomorpanaszunk lehet, már ha nem eszünk meg 7-8 kilogramm igazán csípős chilit egyszerre.

Forrás: Getty Images

Szerecsendió – vigyázz, hogy mennyit használsz

Bár fűszerként előszeretettel használjuk, de 1-2 kávéskanálnál többet nem szoktunk egyszerre az ételbe tenni. Ez pedig igen bölcs dolog. Nagyobb mennyiségben ugyanis a szerecsendióban lévő miriszticin és rokon vegyületei szervezetünkben amfetaminszerű vegyületekké alakulnak. A hallucinációkon túl, akár súlyos mérgezést, és halált is okozhat.

Forrás: Getty Images
Ezeket az ételeket egészségesnek hisszük, pedig nem azokhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180811-ezeket-az-eteleket-egeszsegesnek-hisszuk-pedig-nem-azok.htmlNagyon könnyen el lehet veszni az egészséges ételek rengetegében, ráadásul nem is mindegyik olyan jó, mint amilyennek hisszük. Íme, néhány példa. Ez Zsír!OrigoEzeknek a gyümölcsöknek van a legmagasabb cukortartalmukhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180810-ezeknek-a-gyumolcsoknek-van-a-legmagasabb-cukortartalma-licsi-fuge-szolo.htmlKíváncsi vagy, mely gyümölcsökben található a legtöbb cukor? Cikkünkben most eláruljuk! Ez Zsír!Origo7 összetett szénhidrát, melyek egészségesek, és még a fogyást is segítik http://www.life.hu/ez-zsir/20180803-7-szenhidrat-amik-egeszsegesek-a-fogyast-dietat-is-segitik.htmlSokan a szénhidrátokat egy az egyben a fehér cukorral azonosítják, melytől minden diétázó és alakját formáló ember tartózkodni szeretne. Korábban már összeszedtük a szénhidrátokat érintő tévhiteket, végigolvasva te is meggyőződhetsz arról, hogy nem kell mintől félni. Nem szabad – és nem is igazán lehet – kiiktatni az étrendből, törekedj hát arra, hogy minél hasznosabb szénhidrátforrásokat tégy a tányérodra. Ebben segítünk most. Ez Zsír!OrigoA nehéz strandételek elhízást okozhatnakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180804-a-nehez-strandetelek-elhizast-okozhatna.htmlNapok óta harminc fok felett van a hőmérséklet. A kánikula nagyon megterheli a szervezetet. A szokásos, nehéz strandételek akár elhízást is okozhatnak. Ezt a témát járta körül a TV2 Tények a minap. Ez Zsír!TraveloTúl sok volt a strandkaja? Így méregteleníts nyár utánhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170830-meregtelenites-a-nyar-utan.htmlNem kell drasztikus méregtelenítésbe kezdeni ahhoz, hogy megtisztítsd a szervezetedet a túlzásba vitt nyári gasztrokalandozások után. De ha nem tudtál mértéket tartani, és túl sok volt a strandkaja és a koktél, akkor most érdemes odafigyelned, hogy visszazökkenj az egészségesebb mederbe. Ez Zsír!--Zöldségek és gyümölcsök, amiket mindenki rosszul pucolhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180309-zoldsegek-es-gyumolcsok-amiket-mindenki-rosszul-pucol.htmlVannak olyan, akár minden nap tányérunkra kerülő gyümölcsök és zöldségek, amelyeket mindezidáig rosszul fogyasztottunk. Megfosztottuk őket legértékesebb hatóanyagaiktól. Mutatjuk is, hogy melyek ezek! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.