Kávé helyett ébreszd fel reggel a testedet 5 jógagyakorlattal

reggel ébresztő ászana jógapózok kávé jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koffein a legtöbb ember számára elengedhetetlen ébredéskor. Sokan vallják, a reggeli kávéjuk előtt szinte képtelenek gondolkodni, testük és elméjük számára is fontos tehát a serkentő. Ám van egy olyan mozgásforma, mellyel egyrészt nem ébreszted fel sem a családot, sem a szomszédokat, másrészt fokozatosan ébreszted fel a szellemedet és a szervezetedet: a jóga.

Nem elsősorban remek erősítő és alakformáló hatásáról híres, pedig ezek sem elhanyagolható velejárói. Peller Mariann egy korábbi cikkünkben már írt a jóga erejéről:

A jóga tehát több, mint egy egyszerű edzés. Most öt olyan gyakorlatot mutatunk be, mellyel kávé, tea nélkül is frissen kezdheted a napodat.

Nyújtott hegypóz

Zárd össze a lábadat, húzd ki magad. Emeld fel a kezeidet, és érintsd össze a két tenyeredet. Ezután dőlj oldalra addig, ameddig a tenyereidet még nem kell szétválasztanod egymástól. 3-5 ismétlést végezz oldalanként.

Ez a mozgás segít felébreszteni a testedet.

Nyújtott hegypóz Forrás: Shutterstock

Széktartás

Csípőszéles terpeszben állj, emeld a kezedet a fejed fölé, majd egyenes derékkal guggolj le úgy, mintha csak egy székre akarnál leülni. Tartsd ki ezt a pozíciót egy nagy lélegzetvételnyi ideig. Ismételd meg 10-szer.

Ezzel a gyakorlattal fokozod a vérkeringést, így a tested aktívabbá válik.

Széktartás Forrás: Shutterstock

Lefelé néző kutyapóz

Helyezkedj el négykézláb, majd nyújtsd ki a lábadat, miközben hátratolod a felsőtestedet addig, amíg tested egy szabályos V alakot nem formál. Fontos, hogy a karod és a lábad is egyenes legyen. Tartsd ki 10 lélegzetvételig, majd menj vissza az alappozícióba. Ismételd meg 3-5 alaklommal.

Ez majdnem minden izomcsoportot megmozgat, ezzel is serkentve a testedet.

Lefele néző kutyapóz Forrás: Shutterstock

Kobrapóz

Feküdj hasra, a lábaid legyenek kinyújtva és összezárva, a lábfejek szorosan a talajon pihenjenek. A lengőbordád mellett helyezd le a tenyeredet, majd nyújtsd ki a karodat. Tartsd ki ezt a pozíciót egy nagy lélegzetvételnyi ideig. Ismételd meg 10-szer. (Enyhe hátfájással még lehet végezni, de jobb, ha előtte konzultálsz egy orvossal)

Megnyitja a mellkast, így több oxigén jut a szervezetedbe, valamint segít felkészíteni a gerincedet és a hátadat az ülőmunkára.

Kobrapóz Forrás: Shutterstock

Hullapóz

Feküdj a hátadra, a lábaidat tartsd enyhe terpeszben, a karjaidat is nyisd szét, a kezeidet a kézfejen pihentesd. Lazítsd el fokozatosan az izmaidat alulról felfelé, érezd, ahogy a gravitáció lefelé húz. Engedd át magad a relaxációnak 10 percig (ezt a gyakorlatot lefekvés előtt is érdemes elvégezni).

Segít a napodat nyugodtan kezdeni. Összhangba hoz önmagaddal, így pedig az előtted álló feladatokra is jobban tudsz majd összpontosítani.

Hullapóz Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.