Diéta és disznótoros? Lehetséges!

Forrás: Shutterstock -
zsír diéta hús sertés egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem a zsír az egyetlen tápanyag, amit ősellenségnek kiáltottak ki. Ilyen volt például a szénhidrát is, amiről viszont ma már tudjuk, hogy nélküle komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki. A zsírról is bebizonyosodott, miután sokáig a hízás felelősének gondolták, hogy nagyon is fontos az egészségünk szempontjából, sőt, még a diétában is segítségünkre lehet. 

A zsír a szénhidráthoz és a fehérjéhez hasonlóan testünk fontos építőeleme. A zsírok, azaz lipidek olyan természetes vegyületek, amelyeket növények és állatok állítanak elő. Két nagy csoportjuk a telített és a telítetlen zsírsav. Tévesen ezeket "rossz", illetve "jó" zsíroknak szokták bélyegezni, pedig a szervezetnek ugyanúgy szüksége van mindkettőre: azaz ugyanúgy a sertészsírra, mint az olívaolajra. Néhány évtizeddel ezelőtt száműztük a sertészsírt a konyhából, pedig nagyon is érdemes használni, hiszen rengeteg jó tulajdonsággal bír. Arra persze ebben az esetben is fontos odafigyelni, hogy jó minőségű terméket válassz.

Nagyon is érdemes használni a sertészsírt, hiszen rengeteg jó tulajdonsággal bír Forrás: Shutterstock

Fontos tudni, hogy a zsírokból származó energia sokkal hatékonyabb, mint a szénhidrátokból származó. A zsír elégetéséből hatszor annyi energiához juthatsz, mintha szénhidrátot fogyasztanál. Elégetésekor pedig sokkal kevesebb sav termelődik. Azaz ha diétázol és rendszeresen sportolsz, feltétlenül fogyassz elegendő zsírt, mert segíteni fogja a munkádat.

A zsírok sokféleképpen szolgálják a szervezet egészségét. Azon túl, hogy alapvető energiát biztosítanak, így a fáradtságérzetet el is felejthetjük, számtalan vitamin (A-, D-, K-, E-) és ásványi anyag feloldódásához szükség van rájuk. Vagyis hiába visszük be ezeket a vitaminokat, ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű zsírt, a szervezet nem tudja hasznosítani őket. Az immunrendszer megfelelő működése mellet az agy- és az idegrendszer működését is támogatja.

A hormonrendszerre is kifejezetten jó hatással van, ami szintén segíti a fogyókúrázókat, sportolókat, hiszen az izmok hamarabb regenerálódnak az intenzív testmozgás után. A zsír ráadásul könnyebben okoz jóllakottság érzést, így megszűnnek az esetleges éhségrohamaid, amelyek az álomalakod útjában állnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.