Különc maratonfutók: extrém hideg, magassarkú és rinocérosz jelmez

különc maraton futás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A maratonfutás önmagában is kihívás, de ha az ember még extrém körülményeket is választ, vagy éppen egy 10 kilós rinocérosz jelmezben akar futni, akkor még inkább megnehezíti a dolgát. Következzen most 6 különc és különleges maratonfutó!
  • Aki szandálban és szoknyában nyert ultramaratont

Tavaly az akkor 22 éves mexikói nő, María Lorena Ramírez, az 50 km-es ultramaratont szandálban és szoknyában futva nyerte meg, legyőzve 12 ország 500 indulóját. A fiatal nő a tarahumara indián törzs tagja, akik egyébként kifejezetten jó futónak számítanak. A törzs számára a futás a mindennapok része. A félnomád életmódot folytató népcsoport tagjai valójában minden nap maratonokat futnak, hiszen a hegyekkel, kanyonokkal körülvett élőhelyükön ez a leggyorsabb közlekedési mód. Különleges futótechnikájuk is van: a lábuk első részén érkeznek a talajra, és nagyon gyorsan újra el is rugaszkodnak. María, aki a mindennapokban kecskéket és szarvasmarhákat terel, a jellegzetes tarahumara szandálban futotta le az ultramaratoni távot, aminek a talpa újrahasznosított gumiabroncs, ezt pedig kenderrostokkal, vagy szintén gumival kötözik a lábukra.

María Lorena Ramírez az 50 km-es ultramaratont szandálban és szoknyában futva nyerte meg Forrás: Facebook/Omar y Argelia
  • Akik 10 kilós rinocéroszjelmezben futottak

2013-ban a londoni maratonon 15 fiatal állt a rajthoz rinocéroszjelmezben. A jelmezesek az orrszarvúak súlyosan veszélyes helyzetére akarták felhívni a figyelmet, illetve pénzt gyűjtöttek a kihalás szélén álló állatoknak. A leggyorsabb futó 5 órán belül futotta le a maratont a 10 kilós jelmezben. Azóta egyébként a New York-i, a párizsi, a bostoni és a dublini maratononon is feltűntek a orrszarvúba öltözött jótékonysági maratonfutók.

2013-ban a londoni maratonon 15 fiatal állt a rajthoz rinocéroszjelmezben, mellyel az orrszarvúak súlyosan veszélyes helyzetére akarták felhívni a figyelmet Forrás: Joshua Dunlop/savetherhino.org
  • Aki magassarkúban teljesítette a távot

Az ötgyermekes brit anyuka, Natalie Eckert 2014-ben kísérelte meg Guinness-rekordot: ő akarta a legmagasabb sarkakon a legrövidebb idő alatt lefutni a maratoni távot. A furcsa és egyáltalán nem egészséges hóbortnak élő nőt a német Julia Plecher inspirálta, aki szintén magassarkúban állított fel rekordot: ő a 100 métert futotta le 14,531 másodperc alatt. Natalie a futáshoz a 12 cm-es platform Marks&Spencer cipőt választott, de végül nem tudta ebben befejezni a futást. 11 km megtétele után ugyanis tönkrementek a sarkai, így cipőt kellett cserélnie. A cserecipő azonban annyira kényelmetlen volt, hogy végül zokniban, majd egy vászoncipőben fejezte be a távot. Mindezzel sok időt vesztett, így végül 7 óra 7 perc volt az ideje.

Natalie Eckert a legmagasabb sarkakon a legrövidebb idő alatt akarta lefutni a maratoni távot Forrás: Youtube
  • Aki öltönyben futott félmaratont

Gihan Amarasiriwardena egy ruházati cég, a Ministry of Supply társtulajdonosa. 2016-ban, amikor az Aviator II néven bevezették új öltönyüket a piacra, elhatározta, hogy extrém marketingfogással él: benevezett egy félmaratonra, amit az öltönyben futott le. A maratont Gloucesterben Massachusettsben futotta le, ráadásul nem is rossz idővel: 1 óra 24 perc 41 másodperccel. Ezzel egyébként Guinnes-rekordot állított fel a leggyorsabb öltönyös félmaratonfutók területén.

Gihan Amarasiriwardena öltönyben futott Forrás: Shutterstock, Facebook/Gihan Amarasiriwardena
  • Aki Elvisként állított fel rekordot

2016 novemberében egy 42 éves, Elvisnek öltözött férfi nyerte meg a Las Vegas Rock 'n' Roll maratont, ezzel rekordot állított fel a leggyorsabb Elvisek között. Michael Wardian 2 óra 38 perc és 4 másodperc alatt futotta le a távot egy Elvis-stílusú parókában, arany napszemüvegben és egy arany flitteres fehér overálban. A leggyorsabb Király rekordját egyébként barátja, Ian Sharman tartotta, ő 2009-ben állította fel az előző rekordot, amikor is 2 óra 42 perc és 52 másodperc alatt futotta le Elvis-jelmezben a Seattle-i maratont.

A férfi, a Elvisnek öltözve nyerte meg a Las Vegas Rock 'n' Roll maratont Forrás: Ryan Bethke
  • Aki -20 fokban egy rövidnadrágban futott

A holland származású Wim Hof, akit egyszerűen jégembernek becéznek (The Iceman), képes ellenállni az extrém hidegnek. Állítása szerint ezt a meditációnak, a szervezet megfelelő előkészítésének és a légzéstechnikának köszönheti. A férfi 26 világrekordot tudhat magáénak, köztük a leghosszabb ideig jégfürdőző rekordját. 2009-ben pedig egy teljes maratont futott a finn sarkvidéken, -20 fokban úgy, hogy mindössze egy rövidnadrágot viselt, még cipőt sem. A távot 5 óra 25 perc alatt teljesítette. Az eredményét a Firecrackerfilms (hozzájuk tartozik többek között a BBC és a National Geographic) operatőrei rögzítették.

A világ legkülönlegesebb hegymászói és történetük

A hegymászás egyébként is a világ egyik legkeményebb sportja, így nem is csoda, hogy azok is ebben akarják megmutatni erejüket, akikről senki sem gondolta volna, hogy erre képesek lehetnek. Nagyon különleges emberek még különlegesebb történetei következnek.

Így vészeld át pozitívan a hidegbetörést http://www.life.hu/ez-zsir/20180222-igy-veszeld-at-pozitivan-a-hidegbetorest.htmlJanuár, február, itt a nyár - tartja a mondás. Azaz már csak a februárt, és ezt az utolsó nagy hideghullámot kell jó kedéllyel és pozitívan átvészelnünk, utána már az első napsugarak is könnyedén mosolyt csalnak az arcunkra. Ez Zsír!--Művészetté emelte a tojássütést: az Instagram sztárja letthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180221-a-tojas-muveszi-elkeszitese.htmlA mexikói származású Michele Baldini művészi magaslatokba emelte a tojássütést. Hihetetlen alkotásait Instagram-oldalán, a the_eggshibit nevű profilon posztolja közel 30 ezer követőjének. Ez Zsír!OrigoEzért híznak el az élsportolók a pályafutásuk befejeztévelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180221-elsportolok-akik-durvan-meghiztak.htmlRengeteg olyan sportolóról hallottunk az elmúlt években, akik pályafutások befejeztével durván meghíztak. Néhány éve még legjobb formájukban, csillogó éremmel a nyakukban láttuk őket, aztán jöttek a sokkoló fotók arról, hogy mennyire elhagyták magukat, és hány kilót szedtek fel. Pedig jól belegondolva, ez nem is olyan meglepő. Eláruljuk, miért. Ez Zsír!--Éld át életed legjobb szaunázásáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180215-szaunaprogram-az-igazi-feltoltodes.htmlHa már igazán unod a telet, a hideget és a szürkeséget, akkor ne is gondolkodj tovább: neked egy kiadós szaunázásra van szükséged, hogy testileg és lelkileg is feltöltődhess! Ez Zsír!OrigoUnod a rizst és a krumplit? Ezt a köretet próbáld ki!http://www.life.hu/ez-zsir/20180208-koret-recept-hajdinabol-es-quinoabol.htmlAmi a köreteket illeti, sokan nagyon egyoldalúan étkezünk, pedig a rizs, a krumpli és a párolt zöldség hármasa hamar unalmassá válik. Éppen ezért érdemes jobban megismerkedni a gabonákkal, amelyekből fantasztikus köretek és akár egytálételek is készíthetők. Ez Zsír!OrigoÍgy adott le 35 kilót Jennifer Hudson: elárulta titkáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180201-igy-adott-le-35-kilot-jennifer-hudson-es-igy-tartotta-meg-sulyat.htmlA színésznő 2009-ben, kisfia születése után döntötte el, hogy életmódot vált és leadja a felesleges kilókat. Ezután 35 kilótól szabadult meg, és az igazán nagy dolog az egészben, hogy súlyát azóta, immáron hét éve is tartja. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.