Gránátalma: jótékony csodaszer a téli hónapokban

Forrás: Shutterstock -
vitamin gránátalma ásványi anyagok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A téli vitaminpótlás és antioxidáns-bevitel egyik legfontosabb szereplője a csodás piros kis magokat rejtő gránátalma. Most eláruljuk, miért fontos a fogyasztása, és hogyan lehet a lehető legkönnyebben megpucolni.

Jótékony hatásai

Habár évezredek óta használják gyógyszerként, csak a 2000-es évek elején folytatták le azokat a vizsgálatokat, amelyek megállapították, hogy a gránátalma sokkal erősebb antioxidáns, mint azok az élelmiszerek, amelyeket korábban ebbe a kategóriába soroltunk. Simán veri például a zöld teát és az áfonyát is. Az összesített listában az ötödik helyen áll (az első a goji bogyó). A gránátalma egyébként többféle antioxidánst is tartalmaz, az egyik ezek közül az ellagsav, ami jellemzően bogyós gyümölcsökben és magokban fordul még elő. Az antioxidánsok egyrészt a daganatok kialakulásában felelős szabad gyökök ellen hatnak, másrészt segít bőrünk szépségének és feszességének a megőrzésében, ezzel lassítva az öregedést.

A gránátalma többféle antioxidánst is tartalmaz, amik segítenek bőrünk szépségének és feszességének a megőrzésében Forrás: Shutterstock

A gránátalma B-, C-, E- és K- vitaminokat tartalmaz. Legnagyobb részben K-vitamint, ami a véralvadást segíti, továbbá a máj méregtelenítő funkcióját is támogatja. A B-vitaminok közül leginkább folsav található benne, ami különösen kismamák számára elengetethetlen. A C- és E- vitaminok szintén antioxidáns tulajdonságúak, továbbá támogatják az immunredszer működését.

Megelőzésként használható magas vérnyomás és érelmeszesedés ellen, csökkenti a rossz (LDL) koleszterint, jó hatással van a bélrendszerre és az anyagcserére, candida ellen, és különböző gyulladásos betegségek ellen is bevethető.

Mivel alacsony a kalóriatartalma, viszont rostban és vízben kifejezetten gazdag, jól beilleszthető a diétába, az egészséges étrendbe. Víztartalma miatt jó méregtelenítő, rosttartalma pedig a megfelelő anyagcserét segíti. Az igazán finom gránátalma édes, akár önmagában is finom desszert, de pudinghoz vagy zabkásához is nagyon passzol.

A gránátalma akár önmagában is finom desszert, de pudinghoz vagy zabkásához is nagyon passzol Forrás: Shutterstock

Már a Biblia is említést tesz a gránátalmáról, mint a bőség egyik jelképéről


"Mert az Úr, a te Istened jó földre visz be téged; bővizű patakok, források és mély vizeknek földjére, amelyek a völgyekben és a hegyeken fakadnak. Búza-, árpa-, szőlőtő- füge- és gránátalmatermő földre, faolaj- és méztermő földre. Oly földre, amelyen nem nyomorogva eszed kenyeredet, és ahol semmiben sem szűkölködsz..." (V.Mózes 8,7-9)

Pucolásra fel!

Akik már ismerik a gránátalmát, azok közül sokan mégis ódzkodnak tőle, hiszen túlságosan bonyolultnak, hosszadalmasnak vagy éppen fröcsögősnek tartják a pucolását. Manapság két módszer van elterjedőben a gránátalma pucolását illetően, mi ezt a kocogtatós és a búvár módszernek neveztük el.

  • A kocogtatós ugyan gyors, de tesztjeink szerint nem feltétlenül fröcsögésmentes:
  • A búvár módszer lényege ezzel szemben éppen az, hogy a konyhát ne kelljen a művelet után takarítani, és még a ruhánkat is megóvjuk:
Így veheted rá magad a hideg, téli napokon a sportolásrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20171121-igy-veheted-ra-magad-a-hideg-esos-napokon-a-sportolasra.htmlMíg nyáron akár korán reggel is szívesen kipattanunk az ágyból egy kis sportolásra, ősz végén a rövid nappalok, a hideg, nyirkos idő nem a leghívogatóbb a kiadós edzéshez. Ilyenkor mindenre nehezebben vesszük rá magunkat. Pedig tudjuk jól: a nyári alak télen készül. Íme, 5 tipp, amivel könnyebben elindulsz majd a célod megvalósítása felé! Ez Zsír!OrigoInterjú Simon Szandrával: a 9. hónapban jár a híres fitneszedzőhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180117-interju-simon-alexandra-fitnessjunkie-fitnesz-edzovel-terhessegrol-es-edzesrol.htmlSimon Alexandra, vagy ahogy a social mediában ismerik, Fitness Junkie rengeteg ember életét változtatta már meg, és tette boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá edzésprogramjának és táplálkozási programjának köszönhetően. Most viszont ő áll nagy változások előtt, a fitneszedző ugyanis a 9. hónapban jár. Várandósságról, edzésről, helyes táplálkozásról és boldogságról beszélgettünk vele. Ez Zsír!--Recept: sörben sült csirke zöldségekkelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180117-recept-sorben-sult-csirke.htmlBuday Péter alternatív receptjeivel még a legkalóriadúsabb magyar fogásokat is pillanatok alatt egészségesebbé lehet varázsolni. Az egészséges életmód ugyanis nem kell hogy íztelen legyen! Sőt, a gulyáslevest, a túrós csuszát vagy éppen a töltött káposztát sem kell száműzni az étkezésükből! A Keverd újra, Buday! a finom, változatos, laktató és pénztárcabarát ételekről szól! Ez Zsír!Origo7 jel, hogy túl sok cukrot eszelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180116-jelek-hogy-tul-sok-cukrot-eszel.htmlA cukorral az a baj, hogy szinte mindenben van. Nemcsak az édességekkel viszünk be sok cukrot, de a feldolgozott élelmiszerekkel is, amiktől jobb óvakodni, ugyanis rengeteg mesterséges adalékanyagot is tartalmaznak. De a cukorhoz visszatérve, nagyon oda kell figyelni, hogy mennyit viszünk be a szervezetünkbe, ugyanis többféle betegséget is okozhat. Ez Zsír!OrigoZabos cukkinis palacsinta: reggeli energiabombahttp://www.life.hu/ez-zsir/20180117-recept-zabos-cukkinis-palacsinta.htmlHa te imádod a palacsinta extrémebb változatait, és szívesen kipróbálsz egészséges recepteket, akkor ez most neked szól. Gyorsan elkészíthető, és igazi energiabomba, amit reggel, de akár vacsorára is bevethetsz. Ez Zsír!--A jó diéták 10 ismérvehttp://www.life.hu/ez-zsir/20180116-a-jo-dietak-10-pontja.htmlA jófajta diétát valójában életmódváltásnak hívjuk. Sokakat viszont megijeszt ez a szó, ugyanis hosszú távú elköteleződést jelent, míg a diéta a köztudatban egy gyors fogyási módszert takar. Ennek azonban nem szabad bedőlni. Hogy jól tudj választani a különböző fogyókúrás módszerek között, megmutatjuk a jó diéták 10 ismérvét. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.