Ezért egyél minél több sütőtököt

Forrás: Shutterstock -
egészség sütőtök egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok hazai idényzöldségről kell lemondanunk késő ősszel, de nem kell bánkódnunk, hiszen többek között a csodás sütőtökkel kárpótol minket a természet, amit élettani hatásai és sokoldalú felhasználási módja miatt imádunk.

Hazánkban elsősorban a sonkatök és a szürke héjú nagydobosi sütőtök ismert. A mi kedvencünk az utóbbi, aminek kevésbé szálas a húsa, sokkal inkább krémes állagú. Élettani hatásaik viszont hasonlóak. Mindkettőnek magas a rost- és a víztartalma, így laktató, miközben kevés kalóriát tartalmaz. Jót tesz az anyagcserének, segíti a fogyást.

Szürke héjú nagydobosi sütőtök Forrás: Shutterstock

Egyébként nemcsak a húsát, a magját is érdemes megsütni és elfogyasztani, mert ez is gazdag vitaminban és esszenciális olajban, ami segíti az A-vitamin felszívódását. A megtisztított magokat fűszerekkel is megszórhatod a sütéshez, és akár a sütőtökből készült krémleves tetejére szórhatjuk. A sütőtököt az édesburgonyához hasonlóan édességekhez is használhatjuk.

Sütőtökkrémleves Forrás: Shutterstock

A vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminokat tartalmaz. Nagyjából 10 dkg sütőtök már fedezi a napi szükséges A-vitamin-bevitelt, ami a szemek és az immunrendszer egészségét is óvja. A B-vitaminok stabilizálják az idegrendszert és az emésztési folyamatokat. A C-vitamin pedig igazi antioxidáns. A sütőtök ásványi anyagokban is gazdag: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor is található benne. Foszfortartalma is igen magas. A sütőtök gyógyító, egészségmegőrző hatása segít a gyulladásos megbetegedések, a tüdő betegségei, a megfázásos tünetek, illetve asztma esetén.

Így néznek ki az élelmiszerek a betakarítás előtt! 20 hihetetlen fotóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171026-20-foto-elelmiszerekrol-betakaritas-elott.htmlA legismertebb hazai zöldségekről, gyümölcsökről és magvakról pontosan tudjuk, hogyan teremnek. Tudjuk, hogyan fest a zöld dió a fán, tudjuk, hogy néz ki a répa zöldje a föld felett. De arról elképzelésünk sem volt, hogyan szüretelik a szezámmagot, a földimogyorót, vagy éppen a vaníliát - eddig! Ez Zsír!--Egészséges recept: Tökös lecsó tört búzávalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171026-recept-tokos-lecso-tort-buzaval.htmlBuday Péter alternatív receptjeivel még a legkalóriadúsabb magyar fogásokat is pillanatok alatt egészségesebbé lehet varázsolni. Az egészséges életmód ugyanis nem kell hogy íztelen legyen! Sőt a gulyáslevest, a túrós csuszát vagy éppen a töltött káposztát sem kell száműzni az étkezésükből! A Keverd újra, Buday! a finom, változatos, laktató és pénztárcabarát ételekről szól. Ez Zsír!--Legyőzte a betegségeket, és bombanővé gyúrta magáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20171017-legyozte-a-betegsegeket-es-bombanove-gyurta-magat-major-maria.htmlMajor Mária az élő bizonyíték arra, hogy bárkinek lehet jó alakja 40 fölött is, miközben gyereket nevel és dolgozik. De ő nem elégedett meg azzal, hogy formásra edzette magát, színpadra is felállt, hogy bebizonyítsa, nincs lehetetlen. Ez Zsír!--Szúnyog volt a beceneve, annyira vékony volt Molnár Péter, a magyar Schwarzeneggerhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171027-molnar-peter-a-magyar-schwarzenegger.htmlMolnár Péter nem szeretne profi testépítő lenni, hiszen a világ egyik legjobb amatőr versenyzőjeként jobban keres, mint a profik 90 százaléka. A Hegyvidéki Fitparádén 10 ezer dollárt kasszírozott. Ez Zsír!OrigoÍgy reggeliznek a hollywoodi sztárokhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171010-ezt-eszik-reggelire-a-hollywoodi-sztarok.htmlA reggeli tényleg nagyon fontos étkezés: kellő energiát biztosít a nap első feléhez, segít az elhízás megelőzésében, jót tesz a vércukorszintnek és a nassolás iránti vágyat is csökkenti. Szóval nem érdemes kihagyni a nap első étkezését, ha viszont nem tudod, hogy mit ennél legszívesebben, lopj ötleteket a hollywoodi sztároktól. Ez Zsír!--Erdős Juci plus size fotós: "Bebizonyítom, hogy igenis minden husi nő jó nő!"http://www.life.hu/ez-zsir/20171010-interju-erdos-juci-plus-size-fotossal.htmlNégy évvel ezelőtt határozta el, hogy kifejezetten a plus size témára specializálódik a fotósként dolgozó Erdős Juci. Hogy milyen személyes élmények vezettek ehhez a döntéshez, miért imádja csinálni, és hogyan kell megtanulni szeretni magunkat, többek között erről mesélt nekünk a mindig nyílt és őszinte művész, akit a közelgő Plus Size Napról is kifaggattunk. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.