táplálékkiegészítő életmódváltás2017 fehérjepor életmódváltáséve2017 fehérje
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki éppen csak most csöppen bele a rendszeres sportolás, az edzőtermek és a táplálékkiegészítők világába, nagyon is elveszve érezheti magát. Mi ezúttal a fehérjeporok labirintusában próbáltunk eligazodni, és lelkesedésünkben le is teszteltük a vezető táplálékkiegészítő márkák kilenc termékét, természetesen a kedvenc ízünkből: a csokiból. A cikkben feltüntetett termékek tápérték adatai a hivatalos márka weboldalakról származnak.

Miért szükséges a fehérjepor?

A fehérje hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához, és a normál csontozat fenntartásához. Életmódtól és nemtől függetlenül mindenkinek szükséges fogyasztania, legyen szó alakformálásról, sporttevékenységről vagy fizikai munkáról. Fehérjebevitelünket elsősorban szilárd táplálékokból (pl. hús, hal, tej, tojás, hüvelyesek) próbáljuk meg fedezni, melyet igény szerint, gyorsan és praktikusan kiegészíthetünk fehérjeporok és proteinszeletek fogyasztásával. A fehérjetermékek remekül beilleszthetők a változatos étrendbe, ugyanis kalóriatartalmuk jól kalkulálható, ráadásul rengeteg ízben állnak rendelkezésünkre, így nem fogunk ráunni sem!

Fehérjebevitelünket elsősorban szilárd táplálékokból próbáljuk meg fedezni, melyet igény szerint, gyorsan és praktikusan kiegészíthetünk fehérjeporok és proteinszeletek fogyasztásával Forrás: Thinkstock

Tejsavó izolátum kontra tejsavó koncentrátum

Tejsavó izolátum:

A tejsavó család egy drágább változata, melynek magasabb a biológiai értéke. Több minőségi proteint, kevesebb zsírt és laktózt tartalmaz, mint a tejsavó koncentrátum. Ízesítetlen változatának fehérjetartalma akár 90% fölötti is lehet (a tejsavó koncentrátumnál ugyanez kb. 80%). Diétához ez a legjobb választás.

Tejsavó koncentrátum:

A tejsavó fehérje egy költséghatékonyabb változata. Gyártási technológiája egyszerűbb, előállítása gyorsabb, mint a tejsavó izolátumé, viszont zsír- és laktóztartalma kicsivel több.

Teszt

Tejsavó izolátumok:

3. hely: Scitec Nutrition 100% Whey Isolate, csokoládé íz - 7/20

100 g porban 84 g fehérje és 0 g cukor van, hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

A felrázást követően kissé zavaros maradt, állagra kissé híg. Az illata sem volt éppen csalogató, az íze egyeseket cukros vízre, mást egy olcsóbb tortabevonóra emlékeztette.

Scitec Nutrition 100% Whey Isolate Forrás: Faluhelyi Fanni/Life.hu

2. hely: MyProtein Impact Whey Isolate, csokoládé brownie íz - 18/20

100 g porban 90 g fehérje és 2,5 g cukor van, hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Fontos megjegyeznünk, hogy a termék tápérték adatai ellentmondásosak, ugyanis a csomagolás szerint 100 g por 77 g fehérjét és 2,3 g cukrot tartalmaz! Pozitívuma, hogy gluténmentes.

Egy kevés por a felrázást követően a shaker alján maradt. Az állaga lehetne sűrűbb, viszont krémes, és illatra is hívogató. Habár a csomagoláson csokis brownie-ízt ígérnek, mi inkább kókuszos sütiízt éreztünk, ami egyébként nagyon is kellemes volt, és éppen annyira édes, hogy kellemes legyen meginni belőle ekkora mennyiséget.

MyProtein Impact Whey Isolate Forrás: Faluhelyi Fanni/Life.hu

1. hely: BioTechUSA Iso Whey Zero, csokoládé íz - 20/20

100 g porban 84 g fehérje és 1,9 g cukor van, hozzáadott cukrot nem tartalmaz. További pozitívuma, hogy laktóz- és gluténmentes, ezen termékjellemzők a csomagoláson is fel vannak tüntetve.

Habár az oldódása lehetne kicsit jobb, állagra és ízre nagy kedvencünk lett. Kellemesen sűrű és nagyon krémes. Illata csalogató csokipuding, és ízre is hozza az illat után elvárt minőséget, ráadásul az édessége éppen ideális, nem túl émelyítő.

BioTechUSA Iso Whey Zero Forrás: Faluhelyi Fanni/Life.hu

Tejsavó koncentrátumok:

6. Olimp Sport Nutrition Whey protein complex, csokoládé íz - 2/20

100 g porban 75 g fehérje és 4 g cukor van. Hozzáadott cukrot tartalmaz.

A hozzáadott cukortartalom természetesen nem éppen ideális, ráadásul nehezen oldódik, és darabos marad. Állagra elég híg, és illatra sem csalogató, egy kollégánk szerint látványra pedig olyan, mint egy pocsolya a pohárban. Ezek után az íze nem is volt csalódás: mint egy kiskanál rossz minőségű kakaó 3 deci vízben feloldva.

Olimp Sport Nutrition Whey protein complex Forrás: Faluhelyi Fanni/Life.hu

5. Nutrend Deluxe 100% Whey Protein, csoki-brownie íz - 3/20

100 g porban 72,8 g fehérje és 4,2 g cukor van, hozzáadott cukrot tartalmaz.

Mindenki nagy sajnálatára éppen ezt kóstoltuk utoljára, és nem volt méltó befejezés. Nem oldódott fel rendesen, apró kis darabok úsztak a vízben. Állagra túl híg volt, és még mielőtt a szánkhoz emeltük a poharat, érezni lehetett valami furcsa, szintetikus szagot. Ami az ízét illeti, gyógyszeres volt, és az utóíze sem kellemes, ráadásul hozzáadott cukrot is tartalmaz.

Nutrend Deluxe 100% Whey Protein Forrás: Faluhelyi Fanni/Life.hu

4. Dymatize Nutrition Elite 100% Whey Protein, chocolate fudge íz - 10/20

100g porban 70 g fehérje és 3,3 g cukor van, hozzáadott cukrot nem tartalmaz és gluténmentes.

Habár szuperül oldódik, ez marad az egyetlen igazán jó tulajdonsága. Állagra ugyanis túl híg, egyáltalán nem krémes. Az illatából ítélve ízben többet vártunk tőle, de ez sajnos nem jött be. Rosszabb minőségű, híg tejcsoki íze volt.

Dymatize Nutrition Elite 100% Whey Protein Forrás: Faluhelyi Fanni/Life.hu

3. Optimum Nutrition Gold Standard 100% Whey, double rich chocolate íz - 11/20

100 g porban 79 g fehérje és 3,3 g cukor van, hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

Nagyon hasonlít az előző versenyzőhöz. Kiválóan feloldódott, és illatra is kellemes volt, viszont az állaga és az íze sem ugrotta meg a mércét. Túlságosan híg, nagyon vizes marad az összhatás, és eléggé íztelen, habár egyik kolléganőnk szerint ez még mindig jobb, mintha édességsokkot kapnánk tőle.

Optimum Nutrition Gold Standard 100% Whey Forrás: Faluhelyi Fanni/Life.hu

2. Scitec Nutrition 100% Whey Protein Professional, csokoládé íz - 18/20

100 g porban 73g fehérje és 4,7g cukor van, hozzáadott cukrot tartalmaz.

Ez a fehérjepor nagy kedvencünk lett, habár hozzáadott cukrot tartalmaz. Már a szaglásunkat is beindította, ugyanis karácsonyi süti illata van. Szerencsére jól is oldódik, illetve az állaga ugyancsak sűrű és krémes. Nagyon kellemes csoki íze van, és nem is túl édes.

Scitec Nutrition 100% Whey Protein Professional Forrás: Faluhelyi Fanni/Life.hu

1. BioTechUSA 100% Pure Whey, csokoládé íz - 20/20

100 g porban 78 g fehérje és 3,8 g cukor van, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, és gluténmentes, ezen termékjellemzők a csomagoláson is fel vannak tüntetve.

Nem volt könnyű a döntés, de mivel ez több fehérjét és kevesebb cukrot tartalmaz, egy laza mozdulattal beelőzött. Ez is nagyon jól oldódik, és szerencsére feledtette a túlságosan vízízű porokat, ugyanis sűrűségre és krémességre is ideális. Illatra kellemesen kakaós, ízre pedig finom csokis, az édesszájúak imádni fogják.

BioTechUSA 100% Pure Whey Forrás: Faluhelyi Fanni/Life.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.