3 ok, amiért örökre felejtsd el a mérleget

Forrás: Giphy -
súly fogyás Mérleg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rendszeresen edzel, a mérleg mégsem mutat annyit, amivel elégedett lennél? Gondolkodtál azon, hogy nem is mérvadó az a súly, amit a számlapról leolvashatsz? Íme, 4 ok, amiért ideje örökre elfelejteni a mérleget. 

Izom kontra zsír

Amikor valaki edzeni kezd, és mellette helyesen is táplálkozik, akkor a következőképpen változik a teste: csökken a testzsír százalék, és sűrűbb izomszövet alakul ki. Mivel az izomszövet sűrűbb, vagyis nehezebb, a mérlegen nem látszik súlycsökkenés, illetve aki vékony vagy normális testsúllyal áll neki az edzésnek, idővel akár 5-10 kilóval is többet nyomhat, miközben az alakja ezerszer jobban fog festeni. Nézd meg például a fitneszedzőt, aki 58-ról lett 64 kiló, és egy igazi bombanő! Az egésznek a fordítottja is a mérleg ellen szól: sokszor úgy mutat kevesebbet a mérleg, hogy egy ártalmas diéta miatt koplalunk, és izomtömeget is vesztünk. Ennek csak fáradékonyság és rossz közérzet lesz az eredménye.

A súlycsökkenést tehát nem sok értelme van mérni. Ha komolyan veszed a fogyást, illetve az életmódváltást, akkor érdemes szakemberhez fordulni, aki meg tudja mérni a testzsírszázalékodat. Ez a szám árulja el valójában, hogyan haladsz tested átformálásában.

Forrás: Giphy

Jó tudni!

A testzsír mérése során kétféle számot adnak meg. Az esszenciális testzsír a sejtekben, illetve a sejtek között található. Ez egyénenként más, de állandó szám, nem lehet rajta változtatni. A depózsír pedig az a zsírmennyiség, amit a bőr alatt raktároz a szervezet. Ennek a felhalmozódása látszik a teltebb, illetve kövér embereken.

Mivel a depózsír jól látható és mérhető, ezért nemcsak a testzsírmérés, a centi is segít kimutatni a csökkenését. Ezt pedig házilag is könnyen meg lehet oldani. A mérleg helyett készítsd elő a centimétert.

A víznek is van súlya

Az életmódváltók és fogyni vágyók első számú teendője a napi vízmennyiség növelése. Ezzel persze el kell hagyni a cukrozott üdítőitalokat, és kizárólag vízből meginni 2-3 litert. Az edzés során ráadásul fokozott vízbevitelre van szükség, így könnyen lehet, hogy edzés után akár több kilóval is többet mutat a mérleg. Ettől azonban nem kell megijedni!

Ha egyébként úgy érzed, hogy a víztől felpuffadsz, mert túl sok vizet köt meg a szervezeted, az általában azt jelenti: nem iszol eleget, ezért a tested raktároz. Ha nem orvosi javaslatra, valamilyen betegség miatt kell szedned vízhajtót, akkor ne is próbálkozz vele. Ez csak rövid távon okoz súlycsökkenést, hosszú távon a kiegyensúlyozott folyadékbevitel segíti a fogyást.

Az életmódváltók és fogyni vágyók első számú teendője a napi vízmennyiség növelése Forrás: Thinkstock

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elég vizet

Az emberi szervezet 70%-át víz teszi ki: ez felel az anyagcseréért és vérkeringésért, a méregtelenítésért és testünk hőszabályozásáért. De a szép bőrnek is elengedhetetlen feltétele testünk belső hidratálása, ráadásul az esetek túlnyomó többségében a fáradtságot és a fejfájást éppen a dehidratáltság okozza. Olvasd el, mi történik, ha nem iszol eleget!

Vékony vagy fitt

Attól mert kevesebbet mutat a mérleg, nem biztos, hogy fittebb is vagy. Ne feledd, az erős az új vékony! Ha valamit, ezt megtanulhattuk Kayla Itsinestől. Ne akarj csontsovány lenni, inkább törekedj arra, hogy erős és fitt legyél, hogy megszeresd a mozgást, hogy az a magabiztosság és jó kiállás a sport által megszerezhető, neked is részeddé váljon. Erről pedig a mérleg semmit nem tud neked elárulni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.