Sikertörténet: 50 kilót adott le életmódváltással Anita

fogyás sikertörténet akaraterő életmódváltáséve2017 életmódváltás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szívós Anita nagyon korán, 14 éves korában vágott bele az életmódváltásba. Ekkor ugyanis már 105 kiló volt, és nagyon rosszul érezte magát a bőrében. A komoly elhatározás, az akaraterő és a kitartás viszont meghozta gyümölcsét. Szépen lassan 50 kilót adott le Anita, aki másokat szeretne motiválni a történetével.

Hogyan éltél az életmódváltásod előtt?

Nagyon egészségtelenül étkeztem, egyáltalán nem figyeltem oda arra, hogy miket eszem, mennyit és mikor. Imádtam a gyorsételeket, így rengeteget ettem belőlük, akár vacsorára is. A sportolás pedig egyáltalán nem hozott lázba, úgyhogy nem is foglalkoztam vele.

Mi döbbentett rá arra, hogy változtatnod kell?

Nagyon fiatalon rádöbbentem, hogy életmódot kell váltanom. Rengeteg pofont kaptam a kilók miatt, sokat piszkáltak, és nagyon rosszul éreztem magam a bőrömben. De ekkor még nem annyira, hogy rálépjek az egészséges élethez vezető útra. A piszkálódások miatt még inkább az étkezésbe fojtottam a bánatom, olyannyira, hogy valóban túlsúlyos lettem. Mivel kiskamasz voltam, egyre jobban érdekelt az öltözködés. Az utolsó csepp volt a pohárban, amikor láttam, hogy az iskolában a lányok milyen szép ruhákat vehetnek fel, mert nem olyan ducik, mint én. Nekem sokkal nehezebb volt öltözködni a súlyom miatt. Mire elhatároztam magamat az életmódváltás mellett, nemcsak az egészségügyi, hanem a lelki problémáim is kialakulóban voltak.

Nagyon rosszul éreztem magam a bőrömben Forrás: Szívós Anita

Hány kiló voltál ekkor, és mennyit fogytál utána?

105 kiló voltam, amikor belevágtam az életmódváltásba, és több mint 50 kilót fogytam. Ehhez persze idő kellett, szépen lassan mentek le a pluszkilók. A sportnak és a helyes étkezésnek köszönhetően, illetve a fokozatosság elve miatt a bőrömön egyáltalán nem látszik a fogyás.

Mi motivált a fogyásban?

Eleinte nagyon nehéz volt, sok akaraterő kellett ahhoz, hogy minden egyes nap tartsam az étkezéseket, és ne a gyorsételekhez meneküljek. Aztán anyukám által megismertem Schobert Norbi könyveit, amiket szinte éjjel-nappal olvastam, és végül a kódok alapján kezdtem el étekezni, így nemsokára már kívülről tudtam, hogy miket ehetek, és miket nem. (Az Update kódlista a szénhidráttartalom és glikémiás index szerinti kódolást tartalmazza - a szerk.) Az első pár kiló volt a legnehezebb. Ehhez nagy akaraterő kellett, ráadásul ekkor még nem volt látványos az eredmény, ami tovább motiválná az embert. De nem adtam fel, így később sok dicséretet kaptam. Amikor lement 10-15 kiló, akkor már szembetűnőbb volt a fogyásom, egyre többen vették észre a változást, és ami a legjobb volt: egyre jobban éreztem magam. Már ekkor szívesebben mentem vásárolni, pedig tudtam hogy még messze van a cél, de ez is adott egy kis lelki többletet, hogy ne adjam fel.

Eleinte nagyon nehéz volt Forrás: Szívós Anita

Sok mélypont volt? Hogyan lendültél túl rajtuk?

Igen, sok mélypontom volt. Nagyon sokszor úgy éreztem: nem fog menni. Hiányoztak a megszokott ételek, az édességek és minden, amitől ennyire elhíztam. Eleinte nem tudtam intenzíven sportolni, a konditeremtől is rettegtem, mert túl nagy súlyfelesleg volt rajtam. Kisebb otthoni tornák és hosszú séták után kezdett megjönni az önbizalmam: egy tánciskolába is beiratkoztam, és egyre jobban megszerettem a mozgást. Amikor megkívántam valami egészségtelen ételt, inkább tornáztam, futottam, és gyümölcsöket nassoltam. Legnagyobbrészt a sportból merítettem erőt, de persze a család és a barátok is mellettem voltak és támogattak mindvégig.

Mi a fogyásod titka, mivel sikerült leadni a pluszkilókat?

A fogyásnak, úgy gondolom, hogy kettő titka van, azok pedig a kitartás és az akaraterő. Erős elhatározással, kitartással, életmódváltással és sporttal sikerült leadnom a pluszkilókat.

A fogyásnak, úgy gondolom, hogy kettő titka van, azok pedig a kitartás és az akaraterő Forrás: Szívós Anita

Mennyit mozogsz most, és milyen étrendet követsz?

Abszolút egészségesen táplálkozom, mindenekelőtt sok zöldséget és gyümölcsöt, illetve sovány húst eszem. Ami a sportot illeti, szeretek jógázni, biciklizni, futni, tornázni, aerobikozni, és imádok szaunázni. Heti 2-3 alkalommal biztosan mozgok, 1-1,5 órát.

Hogyan változott meg az életed az életmódváltás miatt?

Teljesen megváltozott az életem! Sokkal több önbizalmam van, kiegyensúlyozottabbnak, egészségesebbnek érzem magam. Imádok vásárolni, amitől régen irtóztam, és hosszú séták is élvezetesebbek, mert a hátam már nem fáj a nehéz súlytól, mint régen.

Sokkal több önbizalmam van, kiegyensúlyozottabbnak, egészségesebbnek érzem magam Forrás: Szívós Anita

Mi a végső célod?

Mindenképpen szeretném továbbra is tartani a helyes táplálkozást, és az edzéseket még jobban, még keményebben csinálni. Az egészséges életmód már az életemet jelenti, így szeretném bátorítani, támogatni azokat, akik félnek, vagy csak úgy érzik, nincsen erejük belevágni. A saját tapasztalataim megosztásával szeretnék segíteni a fogyni vágyóknak és azoknak, akik új életet akarnak kezdeni.

A fogyás 10 aranyszabálya http://www.life.hu/ez-zsir/20170411-a-fogyas-10-aranyszabalya-nagy-dora-taplalkozasszakertetol.htmlSzeretnél magabiztosan végigmenni a strandon a vadiúj bikinidben? Jó lenne úgy napozni, hogy nem kell behúzni a hasad? Azonban van rajtad néhány kiló plusz, amitől szívesen megszabadulnál? Még nem késő! Mit kell tenned mindezért? Íme, néhány hasznos tipp és trükk Nagy Dórától, a BioTechUSA edzés- és táplálkozás-szakértőjétől, személyi edzőtől. Ez Zsír!ThinkstockMiért van ekkora sikere? A ritmikus gimnasztika a fiatal nemzedék egyik kedvenc sportjahttp://www.life.hu/ez-zsir/20170410-a-ritmikus-gimnasztika-a-fiatal-nemzedek-egyik-kedvenc-sportja.htmlBiztosan hallottál már a manapság igencsak népszerű ritmikus gimnasztikáról. A fiatal lányok között különösen felkapott most ez a mozgásforma. De miért imádják annyira, és miért érdemes neked is kipróbálnod? Megmutatjuk! Ez Zsír!ThinkstockElő a futócipőkkel, irány a szabadba! 5 ok, amiért még ma indulj el futnihttp://www.life.hu/ez-zsir/20170405-elo-a-futocipokkel-es-irany-a-szabadba.htmlAz igazi fanatikusok télen sem hagynak fel a kedvenc sportjukkal, de ha nem is számítasz annak, tavasszal akkor is érdemes leporolnod a futócipődet, mert vár az út, a természet, a mozgás öröme, vagyis a futás, ami annyi pozitívummal bír, hogy egy-kettőre kivirulsz tőle. Ez Zsír!ThinkstockSimon Szimonetta zsírégető, alakformáló edzésmódszere meghódítja az országothttp://www.life.hu/ez-zsir/20170406-interju-simon-szimonettaval-a-boost-training-edzesforma-kitalalojaval.htmlSimon Szimonetta gyerekkora óta imádja a fitnesz világát, így nem is csoda, hogy az évek alatt egy saját edzésmódszert is kialakított. Ez a Boost Training, ami a zsírégetésről és alakformálásról szól. De nemcsak erről beszélgettünk vele, hanem arról is, hogyan lehet elkerülni az állandó visszaesést, és hogyan érdemes elindulni azon az úton, ahol a bikinialak a cél. Ez Zsír!--Tippek a narancsbőr leküzdéséhezhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170404-tippek-narancsbor-ellen.htmlA mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, de sajnos a genetika is hozzájárul ahhoz, hogy minden nyár előtt átéljük a nagy narancsbőrparát. Pedig van megoldás, csak éppen nem egyik napról a másikra jön a siker, úgyhogy legyél kitartó, mert megéri. Ez Zsír!--A mozgás 5 jótékony hatása, ami miatt biztosan felállsz a karosszékbőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170404-a-mozgas-jotekony-hatasai.htmlMég mindig nem tudod rávenni magad, hogy legalább hetente kétszer alaposan átmozgasd a testedet? Ha a következőket elolvasod, biztos nem fogsz többé nemet mondani a sportolásra, hiszen a javadat szolgálja, ráadásul sokkal több dologban is, mint gondolnád. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.