Öntetek és szószok, amikkel soha nem lesz unalmas a saláta

Forrás: Thinkstock -
szósz öntet saláta egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy szuper kis saláta mindig jó választás: könnyű, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal. De sajnos, mint mindenre, erre is rá lehet unni. Ha az egészséges életmód híve vagy, vagy éppen diétázol, akkor ezt pontosan tudod. De ne juss el addig, hogy ráunj, inkább dobd fel különböző öntetekkel, ami mindig megszínesíti, és új ízvilágot ad neki. 

Mézes-mustáros öntet

  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál mustár (a legjobb a dijoni)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 1 evőkanál víz
  • 1 fél citrom leve
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • fekete bors
Mézes-mustáros öntet Forrás: Thinkstock

Egy kis tálba tedd a hozzávalókat, majd alaposan keverd át, hogy a méz is feloldódjon benne. Ha nagyobb gerezd fokhagymák vannak otthon, inkább csak egy felet tegyél bele, különben túl intenzíven jön majd ki a fokhagyma íze. Ha nincs otthon fokhagymanyomód, akkor a lehető legapróbbra vágd össze, és úgy tedd hozzá az öntethez. Fogyasztás előtt egy kicsit pihentesd, hogy összeérjenek az ízek.

Ezersziget-öntet

  • 1 kis pohár joghurt (150 g)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál majonéz
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • bors
Ezersziget-öntet Forrás: Thinkstock

Alaposan keverd össze a hozzávalókat. A fél fej vöröshagymát vágd fel apróra, majd a fokhagymanyomón törd át azt is. Fogyasztás előtt ezt is érdemes pihentetni a hűtőben egy negyed órát.

Görögös öntet

  • 5 evőkanál olívaolaj (legjobb az extraszűz)
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál oregánó
  • bors
Görögös öntet Forrás: Thinkstock

Nagyon egyszerű, kevés alapanyagot igénylő öntet, egy nagy adag görög salátára nem is találhatnál jobbat. Ha nem kifejezetten görög salátára teszed, és éppen kívánod, akkor egy kis gerezd fokhagymát is tehetsz bele.

Sajtos öntet

  • 10 dkg kéksajt vagy juhsajt
  • 1 kis pohár tejföl (150 g)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • bors
Sajtos öntet Forrás: Thinkstock

A választott sajtot villával törd át, majd alaposan keverd el a tejföllel, ezután jöhet bele a többi alapanyag is. Vigyázz a sózással, mert a sajtok nem igényelnek olyan sok sót, így csak folyamatosan kóstolgatva ízesítsd.

Hamis majonéz

  • 2 tojás
  • 1 kis pohár tejföl (150 g)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • bors
Hamis majonéz Forrás: Thinkstock

A tojást főzd keményre, majd amikor kihűlt, tedd bele az aprítóba, és jól zúzd össze, szinte por állagúra. A vöröshagymát a lehető legapróbbra vágd össze, ne spórolj az idővel, minél apróbb, annál finomabb lesz. Végül alaposan keverd össze a hozzávalókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.