Vége a bolti tejek uralmának! Készíts növényi tejet házilag

Forrás: Thinkstock -
rizs növényi tej tej életmódváltáséve2017 recept mandula
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az erőszakmentes táplálkozás, illetve az ételallergia miatt egyre többen mondanak le a tehéntejről. Helyette a növényi tejek felé fordulnak, amiket viszont sokkal drágábban kínálnak az üzletek. Ezért mutatjuk most meg, hogy mennyire egyszerű otthon is elkészíteni. 

Ma már lehet is kapni speciális, növényi tejet készítő gépeket, de ebbe sem kell feltétlenül beruházni, ugyanis egy turmixgéppel is ugyanazt a hatást lehet elérni, csak az áztatásra kell több időt fordítani. Nézzünk néhány közkedvelt és nagyon finom variációt növényi tejre.

Mandulatej

  • 2,5 dl mandula (egy bögre)
  • 1 liter víz

A hántolatlan mandulát áztasd be úgy, hogy ellepje a víz. Hagyd ázni nagyjából 12 óráig. Ezt követően öntsd le róla a vizet, tedd a turmixgépbe, majd öntsd rá az 1 liternyi friss vizet. Ez a megszokott tehéntejhez képest egy sűrűbb, krémesebb állagú tej lesz, de bátran higíthatod még 1-2 bögre vízzel, ha könnyebb állagot szeretnél elérni. Amivel még mindenképpen érdemes kísérletezni, az a tej ízesítése. Egy-két teáskanál agavesziruppal vagy mézzel is feldobhatod. Ez esetben két csipet sót is rakj bele. Ezután szűrd le egy kis lyukú szűrőn, a megmaradt mandulát érdemes megszárítani, és akár egy süteményhez is fel lehet még használni.

Mandulatej Forrás: Thinkstock

Máktej

  • 2,5 dl mák (egy bögre)
  • 1 liter víz

A mandulatejhez hasonlóan készül, csak nem kell olyan sokáig áztatni, pár óra is elég. Ezután öntsd le róla az áztatóvizet, és mosd át magát a mákot is. Ezután önts rá 1 liter tiszta vizet, és jöhet is a turmixolás. Ezután szűrd le ugyanúgy, mint a mandulatejet. Míg a mandulát kis lyukú szűrőn is meg tudod oldani, a máknál érdemes sűrű szövésű anyagot (pelenkát, gézt) használni, azon keresztül átszűrni. A visszamaradt mákot ez esetben is felhasználhatjuk, csak ki kell teríteni, megszárítani, és máris kinézhetsz egy mákossüti-receptet.

Kókusztej

  • 20 dkg kezeletlen kókuszreszelék
  • 1 liter víz

Az 1 liter forró vizet öntsd rá a kókuszreszelékre, és hagyd állni egy órán át. Ezután turmixold át, és ahogy a mákot is, szűrd le. A mandulatejhez hasonlóan ezt is ízesítheted agavesziruppal, mézzel. Ha van kedved kókuszt pucolni, akkor természetesen gyümölcshúsból is elkészítheted ugyanezt.

Kókusztej Forrás: Thinkstock

Rizstej

  • 1 kg rizs
  • 3 liter víz
  • 1 marék kókuszreszelék ízesítésként

Mind közül ennek a "legbonyolultabb" az elkészítése. Rakd fel főni 3 liter vízben az 1 kiló rizst és a kókuszreszeléket. Amikor tejszerű állagú lesz a víz, akkor azt öntsd egy tálba, és tedd vissza főni a rizst még egy adag vízzel. Amikor ez is tejszerű lesz, újra öntsd le a rizsről. Ez a folyamat eltart 3 óráig, ez idő alatt 3-4 alkalommal tudsz leönteni róla rizstejet. Ahogy a többinél is, itt is fel tudod használni a megmaradt alapanyagot. Legyél kreatív, jöhet a rizskoch vagy a puding.

2017 az Életmódváltás éve - Csatlakozz a mozgalomhoz!http://www.life.hu/ez-zsir/20170131-2017-az-eletmodvaltas-eve.htmlTavaly éppen ilyenkor hirdettük meg a Kihívás évét, aminek keretein belül minden hónapban kiálltunk egy-egy próbát az egészséges életmód jegyében. A siker nem maradt el, sok jó szokást vettünk fel, amin felbuzdulva most egész életmódunkat megreformáljuk! Tarts velünk az Életmódváltás évében is! Ez Zsír!ThinkstockEgészségünk alappillére – Ezért nélkülözhetetlen a magnéziumhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170201-ezert-nelkulozhetetlen-a-magnezium.htmlSzervezetünk megfelelő működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem különböző ásványi anyagokra is szükségünk van. Ezek közül az egyik legfontosabb a magnézium, amire azért is kell különösen odafigyelni, mert szervezetünk nem állítja elő. Íme, jó néhány ok, amiért gondoskodnunk kell a magnéziumbevitelről! Ez Zsír!ThinkstockSoha többé nem akarsz gyorskajákon élni? Ezt az 5 pontot tartsd behttp://www.life.hu/ez-zsir/20170126-tippek-hogy-soha-tobbet-ne-egyel-gyorskajat.htmlHabár a gyorséttermek is egyre inkább igyekeznek egészségesként eladni termékeiket, azért valljuk be, hogy egy otthon, saját magunk által beszerzett alapanyagokból megfőzött ebédhez nem sok közük van. Úgyhogy ha változtatni szeretnél, és egészségesen akarsz étkezni, akkor tartsd be ezt az 5 pontot! Ez Zsír!Thinkstock3 ok, amiért a diéta helyett életmódváltásba kezdjhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170110-dieta-helyett-valts-eletmodot.htmlSzerintünk az a jó diéta, ami rávezet arra, hogy az életmódváltásnak van egyedül értelme. A diétának viszont semmi. Hogy miért? Íme, három ok! Ez Zsír!OrigoSzuperzöldség télre! 7 ok, amiért érdemes megszeretni a cékláthttp://www.life.hu/ez-zsir/20161121-a-cekla-igazi-szuperzoldseg.htmlA cékla igazi szuperzöldség! Íme, hét ok, amiért nemcsak savanyúságként, hanem akár önmagában ropogtatva is érdemes céklát fogyasztani! Ez Zsír!ThinkstockEnnyit az újévi fogadalmakról? A karácsonyi pocakot nyárig cipeljükhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170111-a-karacsonyi-pocakot-nyarig-cipeljuk.htmlHiába teszünk újévi fogadalmakat a fogyásról vagy életmódváltásról, egy új kutatás szerint az ünnepi időszakban felszedett plusz kilók általában több mint hat hónapig ragaszkodnak hozzánk – derül ki egy új tanulmányból. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.