Így ronthatod el a gyereked életét! Akit a szülei kövérnek látnak, el is fog hízni

Forrás: Thinkstock -
kövér család egészség gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint azok a gyerekek, akiket a szüleik túlsúlyosnak tartanak, valóban hízni kezdenek, szemben azokkal, akiket a szüleik normál súlyúnak vélnek.

Korábban is születtek tanulmányok arról, hogy mennyire fontos, hogy a szülő reálisan lássa gyermeke testsúlyát.

A legújabb kutatásból kiderül, hogy a szülő egyenesen maga idézi elő gyermeke elhízását azzal, ha kövérnek látja őt.

A szakemberek megmérték a gyerekek magasságát és súlyát 4-5 éves korban Forrás: Thinkstock

A kutatást vezető Eric Robinson, a Liverpool Egyetem szakembere munkatársával, Angelina Sutinnal, a Florida Állami Egyetem kutatójával 2823 ausztrál családot kísért figyelemmel. A szakemberek a gyerekek 4-5 éves korában megmérték testmagasságukat és súlyukat, majd ugyanekkor feljegyezték, hogy a szülők soványnak, normál súlyúnak, enyhén elhízottnak vagy kifejezetten túlsúlyosnak vélték-e gyerekeiket. Később, a gyerekek 12-13 éves korában megkérték őket, hogy különböző testalkatok közül válasszák ki azt, amelyik leginkább hasonlít saját magukra, és arról is megkérdezték őket, hogy az elmúlt egy év alatt tettek-e bármilyen kísérletet, hogy fogyjanak.

14-15 évesen ismét megmérték mindenkinek a magasságát és testsúlyát, és ekkor az derült ki, hogy a szülők korábbi véleménye gyermekük testalkatáról kihatott arra, hogy tíz évvel később ki mennyire hízott el, ugyanis ahol a szülők túlsúlyosnak tartották a gyereket 4-5 éves korában, ott a gyerekek 14-15 éves korukra nagyobb arányban híztak el a többiekhez képest, és mindez teljesen független volt attól, hogy az illető gyerek kiskorában valóban túlsúlyos volt-e, vagy sem.

14-15 évesen ismét megmérték mindenkinek a magasságát és testsúlyát Forrás: Thinkstock

A jelenség hátterében a szakemberek szerint részben az áll, hogy

azok a gyerekek, akiket a szüleik kövérnek tartanak, a saját testükről negatív képet kapnak, így később hajlamosabbak fogyókúrába fogni, ami sokszor épp az ellenkező hatást éri el.

Bármi is az ok azonban, a szülőknek fontos tudniuk, hogy nem mindegy, mit gondolnak gyermekükről, mert ezzel későbbi sorsukat befolyásolhatják.

Szuperzöldség télre! 7 ok, amiért érdemes megszeretni a cékláthttp://www.life.hu/ez-zsir/20161121-a-cekla-igazi-szuperzoldseg.htmlA cékla igazi szuperzöldség! Íme, hét ok, amiért nemcsak savanyúságként, hanem akár önmagában ropogtatva is érdemes céklát fogyasztani! Ez Zsír!ThinkstockA legfinomabb indiai a te konyhádban készül - Mutatjuk a fogásokat!http://www.life.hu/ez-zsir/20170113-keszits-indiai-hazisajtot-hazilag.htmlNagy kedvencünk az indiai házi sajt, vagyis a paneer, amihez végre megtaláltuk a legjobb receptet. Nem kell megijedni, otthon is nagyon könnyen elkészíthető, így nem kell több ezret kiadnod érte minden alkalommal, amikor megkívánod az indiait! Ez Zsír!--Egyik kutya, másik eb? „Diétás” italok kontra cukrozott üdítőkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170113-dietas-italok-kontra-cukrozott-italok.htmlA cukormentes italok úgy tűnik, semmivel sem jobbak a cukrozott társaiknál, nem segítik a fogyást, és fogyasztásukkal nem kerülhető el a súlygyarapodás – derül ki egy új tanulmányból. Ez Zsír!ThinkstockEnnyit az újévi fogadalmakról? A karácsonyi pocakot nyárig cipeljükhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170111-a-karacsonyi-pocakot-nyarig-cipeljuk.htmlHiába teszünk újévi fogadalmakat a fogyásról vagy életmódváltásról, egy új kutatás szerint az ünnepi időszakban felszedett plusz kilók általában több mint hat hónapig ragaszkodnak hozzánk – derül ki egy új tanulmányból. Ez Zsír!ThinkstockValami igazán finom reggelit ennél? Készíts hummuszt házilag! http://www.life.hu/ez-zsir/20170106-keszits-hummuszt-hazilag.htmlA hummusz rengetegféleképpen ízesíthető, és ami a felhasználást illeti, a lehetőségek végtelenek. Nem is csoda, hogy ez az egyik kedvenc csicseriborsós ételünk. Mutatjuk is, hogyan készül! Ez Zsír!Thinkstock3 inspiráló tanács, hogy sikerre vidd az újévi fogadalmakathttp://www.life.hu/ez-zsir/20170105-tippek-az-ujevi-fogadalmak-megtartasahoz.htmlTudtad, hogy 21 nap rendszerességre és odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy egy elhatározásból szokás váljon? És azt, hogy a legtöbben csak 10 napig tartják az újévi fogadalmaikat? Te ne tartozz közéjük! Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.