Szuperzöldség télre! 7 ok, amiért érdemes megszeretni a céklát

Forrás: Thinkstock -
szuperétel immunerősítés cékla egészség zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A cékla igazi szuperzöldség! Íme, hét ok, amiért nemcsak savanyúságként, hanem akár önmagában ropogtatva is érdemes céklát fogyasztani!
  • Szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Rengeteg káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, ként tartalmaz, valamint A-, B- és C-vitamint.
A cékla rengeteg káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, ként tartalmaz, valamint A-, B- és C-vitamint Forrás: Thinkstock
  • A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.
  • A cékla élénk színét egy bizonyos betacianin nevű vegyületnek köszönheti, melyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon. Egy amerikai kutatás például megállapította, hogy a prosztata- és mellrákkal küzdő betegeknek adagolt betacianin 12,5%-kal lassította a tumorsejtek növekedését.
  • Száz gramm cékla fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át, ezáltal segíti az emésztést.
  • A benne található betain támogatja a máj működését, és csökkenti a magas vérnyomást.
  • A céklalé nitrátban rendkívül gazdag, és a legfrissebb kutatások szerint a nitrátnak számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. Jelentős gyulladásgátló, hozzájárul a vérerek kitágításához és a vérkeringés serkentéséhez, jobb oxigénellátást tesz lehetővé, ezáltal pedig serkenti az agyműködést is.
  • A céklában található folsav a sejtek osztódása szempontjából nélkülözhetetlen vitamin. Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, különösen a várandós édesanyáknál, ugyanis a terhesség korai szakaszában segíti a kisbaba fejlődését.

6 zöldség és gyümölcs, amiket ne hanyagolj januárban!

Bár a mostani, szezonális zöldségek és gyümölcsök általában nem tartoznak a kedvencek közé, mégis tele vannak tápanyagokkal, amelyekkel megőrizheted az egészségedet. A most következő ínyencségek egy része nem túl népszerű, de az vitathatatlan, hogy a tél legegészségesebbjei – szeresd meg őket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.