Sötét reggelek, szél, nyirkos idő – Őrizd magadban a meleget jógával!

meleg JógaKlikk változás jóga ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az évszakváltás látványos változást hoz a természetben, és a megváltozott körülmények hatnak az emberi szervezetre. A folyamat néha megvisel minket, és nyomot hagy a hangulatunkon is. A tested talán fejfájással, nyugtalansággal, álmatlansággal, ízületi fájdalommal, emésztési anomáliákkal, bőrszárazsággal küzd, de ne hagyd magad! Vedd számba inkább, hogyan segíthet enyhíteni a tüneteidet a jóga és orvosi háttere, az ajurvéda.

Igazítsd a gyakorlásod az őszhöz

Nyűgösen, betegesen indult a szeptember? Mi lesz itt később, hol van még a kemény tél? Valójában az átmeneti időszak sokszor megterhelőbb számunkra. A nagy hőingadozások, a reggeli sötétben ébredéshez való hozzászokás, a szeles, nyirkos időjárás senkinek sem a barátja.

Forrás: Dreamstime

Ha elég tudatos vagy, akkor érezheted, hogy a jógagyakorlásodat is hozzá kell igazítanod az évszakhoz.

Kifejezetten a nyár végi és az őszi időszakra jellemző az átmenet a nyári tüzesebb (pitta) energiákból a szelesebb, változékony (vata) energiákba. A jóga ilyenkor megváltás lehet: az óvatos, gyengéd mozgatás „megolajozza”, a kiszáradt ízületeket. Még nagyobb figyelmet fordíts ebben az időszakban a bemelegítésre. Ha nehezen kezeled a változást, mankó lehet a jóga abban, hogy megtaláld a stabilitást a változásban.

A nyugtalanság leküzdése, a belső csend megtalálása és megőrzése lehet a jógázás egyik fő célja.

Forrás: Dreamstime

Tipp

Mivel egyre inkább a szobába kényszerülsz, a jóga épp a megfelelő mozgásforma, hiszen nem kell hozzá más, csak elhatározás. A jógát lehet otthon is gyakorolni, próbáld ki kifejezettet az évszaváltásra készített JógaKlikk videónkat ezen a héten ingyen.

Életmódtanácsok őszre, télre:

  • A táplálkozás, az életmód fontos kiegészítője a jógának. Az ajurvéda ilyenkor a meleg, lédús ételeket javasolja. A gabonakásákat, főzelékeket, leveseket, általában a főzött, de nem túlfőzött, lédús ételeket részesítsd előnyben.
  • Igyál sok meleg folyadékot, akár meleg vizet.
  • Hidegen sajtolt olajokat fogyassz az ételekben. Ezekkel a testedet is kenegetheted.
  • Használj emésztést segítő, akár antibakteriális hatású, immunrendszert erősítő fűszereket, például kurkumát, gyömbért, fahéjat, édesköményt és rómaiköményt.
  • Már a nadrágból kilógó derék látványa is borzongató. A vese, a lábak, illetve a nyakad melegen tartása ebben az időszakban kiemelt feladat.
  • Ha úgy érzed, hogy kerülget, vagy már elkapott a nátha, egy meleg lábfürdőt meg fog hálálni a tested.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.