Ha csak egyszer mondasz nemet a cukros üdítőkre, azzal is sokat teszel az egészségedért

víz cukor egészség üdítő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Nem érdemes csupán egyetlen pohár üdítőről lemondani, attól még nem leszünk karcsúbbak" - vallják néhányan, pedig ez óriási tévedés. Egy friss kutatás szerint már az is sokat számít, ha csak néha-néha iszunk vizet a kalóriadús italok helyett, ha pedig teljes egészében vízre váltjuk a cukrozott üdítőket, akkor máris rengeteget tettünk az egészségünkért.

Egy kutatás eredményei

„Függetlenül attól, hogy mennyi cukros üdítőt fogyaszt az ember, már akár egyetlen pohárka vízre váltása is pozitív hatással van egészségünkre" – állítja a kutatást vezető Kiyah J. Duffey táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember.

Az üdítők, energiaitalok, édesített kávé formájában magunkhoz vett extra cukor nagymértékben hozzájárul a túlsúly kialakulásához, emellett pedig a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek potenciális kialakulásában is fontos szerepet játszhat.

Forrás: Dreamstime

A Nutrients című szaklapban publikált anyag egy olyan kísérletről számol be, amelynek keretében egy egyszerű, néhány grammos, cukorral ízesített ital helyett vizet fogyasztanak a résztvevők. A szakemberek megállapították, hogy már ez az apró, jelentéktelennek tűnő étrendbeli változás is eredménnyel jár.

„Jelentősen csökken a kalóriabevitel, ha egyetlen pohár üdítőről is lemondunk. Ez akár 17 százalékról 11 százalékra is csökkentheti a folyadékkal bevitt kalóriamennyiség arányát" – fogalmaz Duffy, aki szerint érdemes apró lépésekkel elkezdeni a cukor bevitelének csökkentését egészségünk érdekében.

A brutális számok

A táplálkozási szakértők ajánlása alapján napi 30 grammnál több cukrot nem lenne szabad fogyasztani, ez hét teáskanálnyinak felel meg. Nem árt tudni, hogy már egy 330 ml-es üdítő is 35 gramm cukrot tartalmaz.

A sztárok is így csinálják

"Ha megkérdezed a gyermekeimet, hogy mi az az egy dolog, amit nagyon a fejükbe vertem, azt fogják válaszolni, hogy az egészség az elegendő víz megivásánál kezdődik" - mondta Elle MacPherson, akinek a tanácsait nagyon is megéri megfogadni. Nem véletlen, hogy mi is beválogattuk őt "a legjobb testű nők 50 felett" című válogatásunkba, hiszen 52 évesen is az egyik legcsodásabb és legfiatalosabb nő a világon, aminek az egyik titka, úgy látszik, a belső hidratálás.

Forrás: Dreamstime

A modellen túl egyébként Miranda Kerr, Jennifer Aniston és Eva Longoria is azok közé tartoznak, akik szinte kizárólag csak vizet isznak. Eva Longoria a People magazinnak nyilatkozta egyszer, hogy a víz nagyszerű dolog, ráadásul szórakoztató is lehet. Ezzel egyébként mi is egyetértünk, és korábban már meg is mutattuk, milyen trükkökkel lehet feldobni.

Te sem iszol elég vizet? 10 trükk, ami segít, hogy rávedd magad a vízivásra

Ezerszer hallottad már, hogy napi 2-3 liter vizet kellene meginnod ahhoz, hogy hidratáld a testedet, és a bőröd is szép legyen? Mégis, sokszor a nap végén azon kapod magad, hogy alig ittál meg fél liter folyadékot? Nyáron még inkább fókuszba kerül a vízfogyasztás kérdése, ezért összeszedtünk néhány praktikát, amelyekből ha csak egy beválik, akkor már sokat teszel az egészségedért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.