10 tipp a cukorfogyasztás csökkentéséhez

Forrás: Thinkstock -
betegség cukor hízás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb ember az ajánlottnál jóval több cukrot fogyaszt, ami nemcsak hízáshoz vezet, de árt a fogaknak, a májnak, sőt, egyes rákos megbetegedéseknek is okozója lehet.

A legtöbb élelmiszer nagy mennyiségben tartalmaz hozzáadott cukrot, így nagyon nehéz elkerülni, hogy úton-útfélen bele ne ütközzünk. A szakértők ezért azt ajánlják, hogy a legalapvetőbb ételeinket kezdjük el helyettesíteni valami mással, amiben nincs vagy jóval kevesebb a cukor. Íme, néhány tipp a kivitelezéshez!

  • A cukros gabonapehely helyett egyél zabkását, amibe friss gyümölcsöket is keverhetsz, ezzel akár 30 százalékkal is csökkentheted a cukorfogyasztásodat.
Forrás: Thinkstock
  • Cukros üdítők helyett igyál vizet. Így italonként 10 gramm cukortól kíméled meg magadat.
  • Ha turmixot készítesz, ne porból keverd, hanem friss gyümölcsöt tegyél a tejbe.
  • Ahelyett, hogy péksüteményeket ennél, inkább otthon készíts magadnak szendvicset. A teljes kiőrlésű kenyeret sokféle szendvicskrémmel fel lehet dobni.
  • Óvatosan kell bánni a rejtett cukorforrásokkal is, mint amilyen a porleves vagy a mirelit pizza, de például egy adag ketchup is tartalmaz 3 gramm cukrot, így jól gondold meg, mielőtt a tubushoz nyúlsz.
  • Készíts táblázatot a cukorbeviteledről, így nyomon tudod követni, mennyit fogyasztasz. Közben arra is figyelj, hogy rendszeresen táplálkozz, mert ezzel elkerülheted, hogy a vércukorszinted hirtelen leessen.
  • Ha süteményre vágysz, akkor a legszerencsésebb út, ha saját magad készíted el. Így pontosan meg tudod határozni, hogy mi kerüljön bele. Cukor helyett használj sztíviát.
Forrás: Thinkstock

  • Noha egyes élelmiszerekben, például a banánban, a természetes módon előforduló cukor mennyisége igen magas, az igazi veszélyt a feldolgozott termékek jelentik, ezért ezeknek a címkéjét mindig alaposan nézd át, mielőtt a kosaradba pakolod őket.
  • Amikor nassolni szeretnél, egyél inkább gyümölcsöt.
  • Egyes tanulmányok szerint, ha több fűszert használsz az ételeidbe, kevésbé fogsz sóvárogni a cukor után. Használj több savanyú és a csípős ízt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.