Védd az ízületeket a téli napokban! 5 remek praktika edzéshez

ízület mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hidegben sem hagysz fel a szabadtéri edzéssel? Jól teszed, ám a tél kezdetével az ízületek védelmére érdemes fokozottan odafigyelned - ebben a következő 5 tipp biztosan segít majd!

1. A megfelelő öltözet

Az szinte mindegy, hogy futsz, biciklizel, vagy a gyorsgyaloglásra szavazol a szabadban, a megfelelő öltözet a hideg időben nagyon fontos.

A legfontosabb az, hogy rétegesen öltözz fel, és a megfelelő anyagokat válaszd ki

- ehhez korábban ITT már adtunk segítséget. Ha tudod, hogy érzékeny a térded, a torkod, akkor véletlenül se indulj el sál és vastagabb edzőnadrág nélkül, a rövid holmikat pedig abszolút felejtsd el! Ügyelj arra, hogy ha megizzadsz, edzés után azonnal vedd le a vizes ruhákat, ellenkező esetben a megfázás garantált!

Forrás: Thinkstock

2. Helyes táplálkozás

A gondosan összeállított étrend is védi az ízületeket,

ugyan nem közvetlenül, de a szerepe nagyon fontos. Fogyassz minél kevesebb telítetlen zsírt, olíva- és repceolajat, de a sovány húsok és a minőségi szénhidrátok is jöhetnek! A megfelelő folyadékfogyasztás, lehetőleg szénsavmentes víz formájában, szintén hozzájárul a különböző gyulladások kialakulásának orvoslásában, és a rostfogyasztásra is kiemelten érdemes odafigyelni a megfelelő anyagcsere miatt. A sárgarépa és az uborka salaktalanítanak, segítik a méreganyagok távozását a szervezetből.

3. D-vitamin

Kutatások szerint a reuma, az ízületi gyulladások kialakulásában a D-vitamin-hiány is komoly szerepet játszik.

A vitamin megfelelő fogyasztása segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, a bőrproblémákat, és védi az ízületeket is.

Télen a napfény jóval kevesebb, mint a tavaszi-nyári hónapokban, ezért is érdemes beiktatnod az étrendedbe. Ha nem kedveled a vitaminokat, fogyassz minél több halat, szardíniát, tejet, de a gomba, a tojás és a lazac is kiváló források.

4. Nyújtás és erősítés

Az izmok, ízületek védelmében a rendszeres nyújtás is jó szolgálatot tesz.

És itt nem csak arra gondolunk, hogy edzés után 2 percig lenyújtod a vádlidat - különösen télen erre sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítanod! A boka, a térd területe kiváltképp érzékeny, így a kinti edzés mellett érdemes külön erősítened ezeket a területeket. Az egyensúlygyakorlatok hatékonyak ezekre a területekre - ezekről ITT írtunk is bővebben. De jót tesz az is, ha erősíted a combfeszítő és combhajlító izmaidat - ezekhez ITT és ITT adtunk segítséget.

Forrás: Thinkstock

5. A gyógyulás érdekében

Ha pedig már kialakult a probléma, nem mindegy, milyen hamar gyógyul meg a test.

A térdre például tehetsz káposztalevelet, hatóanyagai ugyanis a bőrön át is kifejtik gyulladásgátló hatásukat.

De az aloe vera is nagyszerű gyógyír. Egy 15 perces gőzölgő, forró fürdő is jót tesz a térdnek, de az ellenkezője, a fagyasztott borsó is kiváló a gyulladásokra. Sőt, ma már vannak olyan, kifejezetten ízületvédő masszázsok, amik alkalmasak arra, hogy helyrehozzák a kialakult problémákat.

Támogatott tartalom

Napi 5000 kalória, hízás nélkül - A viktoriánus diéta az új őrület!http://www.life.hu/ez-zsir/20151119-a-viktorianus-dieta-az-uj-orulet-erdemes-e-kiprobalni-mit-mond-a-szakerto.htmlA nálunk is nagyon népszerű mediterrán és paleo diéta után újabb divathullám söpör végig a fogyni vágyók körében: a legújabb trend szerint ugyanis az a legjobb, ha úgy táplálkozunk, ahogy azt a viktoriánus korban tették elődeink. Lássuk, beválhat-e ez az új őrület! Ez Zsír!ThinkstockA jófajta gabona csodákat tesz a testtel - ne hagyd ki az étrendedből!http://www.life.hu/ez-zsir/20151116-gabonafogyasztas-mit-es-mennyit-erdemes-enni.htmlA gabonafogyasztás mennyiségéről megoszlanak a vélemények, az azonban biztos, hogy a megfelelően kiválasztott gabona nélkülözhetetlen eleme a mindennapi táplálkozásunknak. No de mit és mennyit fogyasszunk belőle? Ennek jártunk utána! Ez Zsír!--Egyre tovább gyűrűzik a hazai élelmiszerbotrányhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151111-elelmiszerbotrany-tobb-tiz-tonna-por-alapu-termekek-toltelekek-visszahivasa.htmlKét hete robbant a hír: több mint 50 tonna, lejárt szavatosságú cukrászati alapanyagot találtak Budapesten. Azóta kiderült, hogy egyre többen érintettek az ügyben, felmerült jó néhány ismert ember neve is a céggel kapcsolatban. Hatalmas élelmiszerbotrány, netán csak valaki felfújja a dolgot? És ki törődik a fogyasztókkal? Ennek járt utána a Life.hu. Ez Zsír!ThinkstockSzabadtéri edzés ősszel és télen? 5 dolog, amire figyelj oda!http://www.life.hu/ez-zsir/20151107-edzes-a-hidegben-a-szabadban-ezekre-figyelj-oda.htmlEgyre hidegebb az idő, ám az eső, és majd a hó sem tántoríthat el attól, hogy a szabadban sportolj? Te aztán tényleg kitartó vagy, ha pedig ehhez már hozzászokott a szervezeted, akkor szerencséd van, mert az immunrendszeredet is erősíted. Ha azonban most kezded a kinti edzést, jó, ha tudod, hogy van néhány dolog, amikre különösen érdemes odafigyelni! Ez Zsír!--Tényleg kell rettegnünk a vörös hústól?http://www.life.hu/ez-zsir/20151106-voros-hus-egyuk-vagy-ne-mit-mond-a-szakerto.htmlHetek óta arról szólnak a hírek, miért is kellene tartózkodnunk a vörös hús fogyasztásától. Korábban is nemegyszer hívták fel a figyelmet a szakemberek arra, hogy a fehér húsok, a csirke, a pulyka sokkal jobb az egészségnek, mint mondjuk a marha. No de mit tehet az ember, ha szívesebben választ marhasteak-et grillcsirke helyett? Tényleg ennyire veszélyes lenne a vörös hús? Ez Zsír!--Tanuld meg irányítani a figyelmedet!http://www.life.hu/ez-zsir/20151113-jogaiskola-a-jogaklikkel-iranyitsd-a-figyelmed-es-megkapod-a-valaszt-a-legnagyobb-kerdesre.htmlA jógagyakorlás egyik jótékony hatása, hogy megtanít irányítani a figyelmedet. Amíg sikerül figyelő pozícióba helyezkedned, addig maximálisan jelen vagy. Ha figyeled a tested, nem lehetsz azonos a testeddel. Ha figyeled a lélegzeted, nem lehetsz azonos a lélegzeteddel. Ha figyeled az elmédben zajló folyamatokat, akkor nem lehetsz azonos az elméddel. Akkor ki vagy valójában?Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.