Planking, a hasizomgyakorlatok adu ásza - tanuld meg helyesen végrehajtani!

planking testmozgás hasizom edzés alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Télen-nyáron divat a kockás, edzett hasizom. Most igen népszerű a planking nevű gyakorlat, ami tényleg nagyon hatásos, ám fontos, hogy helyesen végezd. Balogh Zsolt crosstréning-oktatóval megmutatjuk, hogyan is kell tökéletesen végrehajtani, és hogy hogyan teheted még nehezebbé a gyakorlatot. 

1. Melegíts be!

Mindegy, milyen edzést végzel, a bemelegítés kötezelő, erre Balogh Zsolt crosstréning-oktató is mindig felhívja a figyelmet.

Így csináld!

Mozgasd át a főbb izomcsoportokat, testrészeket: a bokákat, a térdeket, a csípőt, a derekadat, a gerincet, a combizmokat, a vállakat, a karokat, a nyakcsigolyákat. Ha ezzel megvagy, pár percig végezhetsz ráhangolódásként lazább kardiógyakorlatot: erre tökéletes a biciklizés, a tempós séta - mi ezúttal a szökdeléseket választottuk.

2. Planking az álomhasért

Mostanában különösen népszerű ez a gyakorlat, ami nem is csoda, hiszen a planking a hasizomgyakorlatok egyik adu ásza. A has felső, középső és alsó szakaszát is megdolgoztatja, és egyáltalán nem kell hozzá semmiféle eszköz. Erősíti a mélyizmokat, hihetetlenül hatásos!

Így csináld!

Helyezkedj el vállszélességű alkartámaszban, a karok 45 fokban nézenek befelé. Emeld el magad a talajtól, az alkarokon és a lábadon támaszkodj. Kezdők 3xfél, haladók 3x1 percig, de akár 2xmásfél percig is tarthatják a pózt.

Erre nagyon figyelj!

- Ne domboríts planking közben!

- Mindig húzd be a hasat, billentsd magad alá a csípődet!

- Feszítsd meg a has- és a farizmokat!

- Az arc lefelé néz, a nyak követi a hát vonalát.

- Ne engedd "beesni" a fenekedet!

Ezeket azért fontos betartani, mert a helytelenül végzett gyakorlat könnyen gerincproblémákhoz vezethet!

3. Próbáld ki nyújtott karral!

A klasszikus plankingnél egy kicsit könnyebb a gyakorlat, ha nyújtott karral végzed. A vállak és a tricepsz így sokkal aktívabban részt vesznek a munkában, a has kevésbé fárad el.

Így csináld!

A gyakorlat ugyanaz, mint az előző, csak a karokat kell kinyújtanod. A vállakat próbáld hátrahúzni, a derekadat és a popsidat ne hagyd beesni, a fejedet se lefelé lógni, és végig feszítsd meg a hasizmokat. Tartsd 3x1 percig!

4. Hasizomedzés haladóknak

Csakis akkor próbáld ki a nehezített verziót, ha elég edzett vagy. A gyakorlat megdolgoztatja a mellizmokat, illetve az egyenes és a ferdehasizmokat.

Így csináld!

Az előző pozíció a kiindulóhelyzet. Emeld meg a jobb lábat, és húzd a térdet átlósan a bal könyökhöz, majd jöhet a másik láb. Ha nehezíteni szeretnél, minden áthúzás után jöhet egy fekvőtámasz. Végezz oldalanként 6-6 térdhúzást, 1 perc pihenőkkel, akár 3 sorozatban. Végül lazítsd el a hasizmokat: ezt a területet nem kell kifejezetten nyújtani, mégis jólesik egy kis nyújtózkodás.

Life.hu tipp

Az edzés mellett az étkezésre sem árt odafigyelni, különösen tavasszal. ITT már összeszedtük, hogyan kezdheted el kipucolni a szervezetedet tél végén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.