Az uborka is szuperzöldség - eláruljuk, miért!

Forrás: Thinkstock -
uborka zöldség tisztító kúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az uborka egy kiváló zöldség. Ugyan igazán karakteres ízzel nem büszkélkedhet, mégis érdemes gyakran fogyasztani belőle: amellett, hogy az ára sem túl borsos, magas víztartalmának köszönhetően a szervezetre kiválóan hat, ráadásul gyönyörű lesz tőle a bőr. Nem is hinnéd, mennyire...

Az uborka a 4. leggyakrabban termesztett zöldség a világon, számtalan poztív hatása miatt pedig kiérdemli a szuperélelmiszer elnevezést. Bevásárláskor 2-3 kígyóuborka mindig legyen a kosaradban, mert akár napi szinten is fogyaszthatod - eláruljuk, miért is annyira csodálatos ez a zöldség.

1. Vitalizálja a testet

Ha nehezedre esik meginni napi 2-3 liter vizet, akkor egyél sok uborkát: a zöldség 90%-a ugyanis víz. Ezzel simán kompenzálhatod azt, ha nem iszol eleget.

2. Kívól-belül az égések ellen

Ha gyomorégéssel küzdesz, fogyassz uborkát, ha pedig nyáron megégette a bőrödet a nap, akkor a sérült bőrre is bátran tegyél néhány szeletet belőle.

Forrás: Thinkstock

3. Eltávolítja a méreganyagokat

Az uborka úgy működik, mint egy képzeletbeli seprű - kipucolja a szervezetből a méreganyagokat. Emellett rendszeres fogyasztásával a vesekövet is oldja.

4. Pótolja a napi vitaminmennyiséget

Az uborkában megvan a legtöbb olyan vitamin, amire a szervezetnek szüksége van: B- és C-vitamin-tartalma felturbózza az immunrendszert. Turmixolj le uborkát sárgarépával és spenóttal - ez a zöldséglé maga a csodaszer. A héját érdemes rajta hagynod, mert abban van a napi C-vitamin-szükségletünk 12%-a.

5. Sok benne a bőrbarát ásványi anyag

Az uborkának magas a szilícium-, kálium- és magnéziumtartalma. A gyógyfürdőkben ezért van számos olyan kezelés, melyeknél uborkát használnak.

6. Segíti az emésztést és a fogyást

A magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően az uborka alapzöldség a fogyni vágyóknak. Lefacsarhatod, készíthetsz belőle levest, használhatod salátába - a héjában található rostok pedig javítják az emésztést. Ha sokszor küzdesz székrekedéssel, akkor erre az uborka lehet a gyógyír.

7. Jót tesz a szemeknek

Ezt a trükköt biztosan ismered, ha pedig nem, akkor mindenképp próbáld ki: felkeléskor tegyél a csukott szemekre 1-1 szelet hideg uborkaszeletet, pár perccel később pedig nyoma sem lesz a reggelre bedagadt szemeknek, karikáknak.

Forrás: Thinkstock

8. Kiváló zöldség a rák ellen

A benne található secoisolariciresinol, lariciresinol és pinoresinolnak köszönhetően csökkenti például a petefészek, emlő, prosztata és a méhrák kockázatát.

9. Cukorbetegség, magas vérnyomás és magas koleszterinszint ellen nagyszerű

Az uborka tartalmazza azt a hormont, ami mindenképp szükséges a hasnyálmirigy sejtjeinek inzulintermeléséhez, ez pedig nagyon fontos a cukorbetegeknek. Emellett steroltartalma miatt a szakértők szerint csökkenti a koleszterinszintet. A benne lévő rostok, kálium és magnézium pedig vérnyomásszabályozóként működnek. Így az uborkát nemcsak magas, de alacsony vérnyomásúaknak is érdemes rendszeresen fogyasztaniuk.

10. Friss lesz tőle a leheleted

Az uborkából készült zöldséglé gyógyír az íny betegségeire, és csökkenti a szájban lévő baktériumok mennyiségét. Sokszor ugyanis ezek okozzák a rossz leheletet.

Forrás: Thinkstock

11. Csodát tesz a hajjal, körmökkel

A benne lévő silica erősebbé teszi a hajat és a körmöket, ehhez még hozzájárul az uborka kéntartalma, amelyek együttesen gyorsítják a haj növekedését.

12. Ízületi gyulladások, köszvény ellen is javallott

Szilícium-dioxid-tartalma miatt erősíti a kötőszöveteket, sárgarépalével keverve pedig megköti a húgysavat, ezzel pedig enyhíti a köszvényt és ízületi fájdalmat.

13. Másnaposságra is érdemes fogyasztani

Hogy elkerüld a fejgörcsöt és az erős másnaposságot, este, lefekvés előtt egyél meg pár szelet uborkát. A benne lévő számtalan tápanyag és a B-vitaminok miatt elűzi a fejfájást.

14. Karbantartja a veséket

Az uborka alacsonyan tartja a szervezet húgysavszintjét, így a vesék egészségesebbek lesznek.

Mi mond a szakértő?

Dadda Noémi, a Life.hu dietetikusa is javasolja a rendszeres uborkafogyasztást, egy dologra azonban felhívja a figyelmet. "Említésre méltó a C- és B-vitaminok, magnézium-, kálium-, kalcium-, foszfor- és vastartalma. A szépségiparban is előszeretettel használják, hiszen bőrfiatalító képességgel rendelkezik. A diétázók is bátran ehetik: 100 grammban mindössze 10 kalória van. Éhgyomorra fogyasztva a levének étvágyjavító hatása is van. Arra azonban nem árt figyelni, hogy az uborkafogyasztás nem javasolt epebetegek, bélgyulladásban szenvedők számára. Esetleg az egyéni toleranciát figyelembe véve lazíthatjuk a rosttartalmát, ha lereszeljük, sóval megszórjuk és állni hagyjuk, majd kinyomjuk a levét."

Gyakran fogyasztasz uborkát?

4 ok, amiért megéri banánt enni!http://www.life.hu/ez-zsir/20140304-egeszseges-es-nagyon-jot-tesz-az-agynak-a-banan.htmlSok fogyókúrázó kihagyja az étrendjéből a banánt, pedig ez a gyümölcs nagyon is jót tesz a szervezetnek. Eláruljuk, miért érdemes ezt az édes finomságot fogyasztanod. Ez Zsír!--Csodát tesz a diétával az ananász!http://www.life.hu/ez-zsir/20140211-ananasz-fogyokurazoknak-hasznos-serkenti-a-zsiregestest-kivalo-a-betegsegek-ellen.htmlFriss gyümölcsök híján télen előnyben részesíjük az egzotikus finomságokat. Arról már olvashattál a Life.hu-n, hogy a pomelo és a grapefruit kiváló ellenszerei a betegségeknek, most pedig azt áruljuk el, miért is érdemes beiktatnod a téli étrendedbe a csodatévő ananászt! Ez Zsír!OrigoIsteni fogyókúrás gyümölcs a grapefruit – fogyaszd bátran!http://www.life.hu/ez-zsir/20140207-isteni-fogyokuras-gyumolcs-a-grapefruit-lugosit-sok-benne-a-c-vitamin.htmlHa nem kedveled ezt a jellegzetes ízű gyümölcsöt, akkor is érdemes lenne megbarátkoznod vele: a grapefruit ugyanis bővelkedik azokban a vitaminokban, amiktől tényleg egésszéges leszel. Lássuk, mit tud ez a gyümölcs!Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.