nőgyógyászat endometriózis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az endometriózis számos nő életét teszi igazi rémálommá. Ezek a hírességek is hasonló helyzetben vannak, és problémáikról nyíltan beszéltek.

Mi is az az endometriózis?

Normális esetben csak a méh belső felszínén jelentkezik a méhnyálkahártya-szövet, de endometriózis esetén a méh üregén kívül is megtalálható. Ez a jelenség igen erős medencetájéki fájdalmat és vérzést is okozhat. Az endometriózis a nők nagyjából 10 százalékát érinti.

Lena Dunham egyik alkalommal őszintén beszélt arról, hogy az endometriózis okozta fájdalmak és problémák miatt képtelen részt venni a Csajok sorozat akkori évadának sajtóturnéján. "Szörnyű fájdalmaim vannak. Az orvosokkal és a testemmel együtt megpróbáljuk felvenni a harcot. Szerintem ez egy jel, hogy ideje pihennem" - írta korábban. Nem sokkal a bejegyzés után kiderült, hogy állapota miatt kórházba is került. A betegségéről még 2014-ben írt először az akkor megjelenő könyvében.

Lena Dunham Forrás: Getty Images

"Amikor csak a fájdalmat ismered, nem tudod, hogy ez nem normális állapot" - mondta Susan Sarandon, akinek betegségét, még 1983-ban diagnosztizálták. A színésznőnek kezdetben szabálytalan vérzése volt, ami miatt többször elájult. Bár az orvosok azt mondták neki, hogy nem lesz képes teherbe esni, Sarandon három gyermeknek is életet adott. 2011-ben a színésznő még a férfiaknak is tanácsot adott, úgy fogalmazott, hogy bár az endometriózis okozta fájdalom a nőket sújtja, nem jelenti azt, hogy a férfiakra nincs hatással, és ne segíthetnének a párjuknak.

Susan Sarandon Forrás: Getty Images

Dolly Partont 1982-ben ismeretlen eredetű alhasi panaszokkal szállították kórházba, a harmincöt állomásos turnéja közepén. Az énekesnőnek ekkor már olyan súlyos volt az állapota, hogy részleges méheltávolítást végeztek rajta. Azt mondja az endometriózis és annak szövődményei miatt depressziós lett, főleg mivel a műtét miatt soha nem tudott gyermeket szülni. "Szörnyű időszak volt ez számomra, minden nap az öngyilkosságon járt az eszem."

Dolly Parton Forrás: Getty Images

A Spice Girls együttes egykori tagja, Emma Bunton is endometriózistól szenved. Alig volt 25 éves, amikor az orvosok felfedezték nála a betegség jellegzetes tüneteit. Az orvosi segítségnek köszönhetően Bunton ma már jól van, azóta két kisgyermek édesanyja.

Emma Bunton Forrás: Getty Images

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.