Ahol élmény a fogászati kezelés: mesebeli gyermekrendelők

Forrás: Shutterstock -
fogorvos fogászat rendelő gyermek kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tegye fel a kezét, aki gyermekkorában nem rettegett a fogorvostól! Gyanús, hogy a kezek többsége ezúttal szorosan a testek mellett lapul. Nem is csoda: ki ne emlékezne az iskolai fogászatokat átjáró fertőtlenítő szagára, a folyton visító fúró borzalmas hangjára? Szerencsére a mi gyermekeink már jobb helyzetben vannak: manapság számos olyan jól felszerelt, barátságos fogászati rendelő van, ahol a megnyugtató hangú, mosolygós doktor néni olyan észrevétlenül és fájdalommentes eljárásokkal dolgozik, hogy a gyerekek örömmel térnek vissza hozzá minden egyes alkalommal.

Fontos tisztázni, hogy a gyermekek fogászati kezelésében első helyen nem a gyógyítás, hanem a megelőzés áll. „A lehető legkorábban érdemes elkezdeni a gyermekek fogászati szűrését, akár már egyéves kortól ajánljuk a szülőknek a rendelők felkeresését. Érdemes ugyanis nagy hangsúlyt fektetni a prevencióra, és időben elsajátítani a helyes fogmosás technikáját, amit már az első fogak megjelenésével el kell kezdeni, hogy gyermekünknek megszokott, mindennapos rutinná váljon a fogtisztítás. Fontos, hogy a gyerekekkel megszerettessük a fogápolást, és ne kényszernek érezzék azt" – avatja be a részletekbe Dr. Kárász Szilvia, a Dental Kópé fogszakorvosa a Life.hu-t.

Fontos, hogy a gyerekekkel megszerettessük a fogápolást, és ne kényszernek érezzék azt Forrás: Shutterstock

A gyermekfogászat a gyermek fog- és szájbetegségeivel, valamint azok gyógyításával és megelőzésével foglalkozó tudományág. A fog-és szájbetegségek kialakulása, lefolyása gyermekkori sajátosságokat mutat, így természetesen a gyógyítás módszerei is mások.

Beszoktatás? Hatékony megoldás!

Ha a beszoktatással eddig csak az óvodában találkoztál, most eláruljuk: a fogászati gyerekrendelőkben sem ritka ez a fogalom. A legkisebbek számára, a szorongásra hajlamosabb vagy éppen a már rossz élményekkel rendelkező gyermekeknek úgynevezett beszoktatást javasolnak a szakértők. „Ez arra jó, hogy a gyermek megismerje a rendelőt, a kezeléseihez szükséges eszközöket, eljárásokat, hogy találkozzon az őt kezelő fogorvosokkal mindezt úgy, hogy semmiféle ijesztő vagy fájdalmasnak vélt beavatkozás nem történik.

– folytatja Dr. Szilágyi Emese paradontológus, fogszakorvos, a fent említett rendelő egyik alapítója.

Sztárgyerekek a fogorvosnál

Majoros Péter, Majka kétgyermekes apaként vallja, hogy célszerű a lehető leghamarabb megismertetni a gyerekeket a fogászati rendelők hangulatával, a kiválasztott fogorvossal. „Mint annyi velem egykorú felnőttnek, nekem is borzalmas gyerekkori élményeim vannak a fogászati rendelőkkel kapcsolatban. Sokáig még felnőttként is rettegtem minden egyes alkalommal, valahányszor rápillantottam a fogorvosi időpontra emlékeztető naptárbejegyzésekre. De ahogy megismertem a legújabb módszereket, a fájdalommentes eljárásokat egyre kevésbé érzetem azt a bizonyos zabszemet. Rájöttem, hogy fogorvoshoz menni nem egyenlő a gyomorgörccsel és igyekszem ezt a gyerekeimnek is bebizonyítani, így a nagyobbik fiammal, Mariánnal mi is éltünk a beszoktatás lehetőségével."

De mi történik akkor, ha baj van?

Szerencsére ma már olyan eljárások is léteznek, amelyekkel valóban fájdalommentessé válhat egy-egy fogászati kezelés. Ilyen például az érzéstelenítő injekció beadási helyének érzéstelenítése, aminek köszönhetően teljes mértékben elkerülhető a fájdalom illetve a kezelések utáni zsibbadás érzése is. De gyermekek esetében teljesen hétköznapi, bevált módszer az ózonkezelés is, amivel megállítható a fog szuvasodása, és ami szintén teljesen fájdalommentes kezelésnek számít. Ez ugyan valamivel költségesebb módszer, mint a tömés, de a

félős gyermekek számára gyakran ez az egyetlen megoldás.

Szerencsére ma már olyan eljárások is léteznek, amelyekkel valóban fájdalommentessé válhat egy-egy fogászati kezelés Forrás: Shutterstock

Természetesen a legújabb eszközök, eljárások és az empatikus fogorvosok mellett a legtöbb rendelő nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a lehetőségekhez mérten a lehető legkellemesebb körülmények között várakozzanak a legkisebbek: tematikus szobákkal, játszóhelyiségekkel, hatalmas képernyőkön futó mesefilmekkel szórakoztatják a kezelésekre váró gyerekeket. Ilyen környezetben pedig igazán gyorsan telik az idő...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.