A kávé pozitív hatásai

Forrás: Shutterstock -
kávé2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kávé feltölti az embert reggel energiával, de egy jó minőségű kávé még jótékony hatással is lehet a szervezetedre. Persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk.

Egy amerikai tanulmány szerint a rendszeresen (de mértékkel) kávézók körében, látványosan kisebb arányban fordul előtt a kettes típusú cukorbetegség. A Harvard egyetem pedig arról számolt be egy kutatás eredményeként, hogy azok a nők, akik naponta több, mint egy csésze kávét elfogyasztanak, kisebbe hajlamosságot mutatnak a bőrrák kialakulására, szemben azokkal, akik nem szokták reggelente bekapcsolni a kávéfőzőt. Érdekes megfigyelés...

Forrás: Shutterstock

Azt tudjuk, hogy a kávé (főleg reggel) felpörgeti a szervezetünket, de azt már kevesen tudják, hogy a jó kávénak remek stressz csillapító hatása is van. Mindez a kávébabok jellegzetes aromájának köszönhető, ehhez pedig mégcsak meg sem kell innod kávét, elég, ha egy kis csésze pörkölt kávéba beleszagolsz. Egy stresszes nap után érdemes kipróbálni.Sokan a kávét is kiiktatják az életükből a fogyókúra alatt. Pedig egy-egy diétás időszakban sem kell lemondani az ízletes és minőségi kávéról, hiszen a kalóriatartalma elhanyagolható. Ugyanakkor a cukorról barnacukorról, a zsíros tejről és a tejszínról már jobb lemondani.

Forrás: Shutterstock

A koffein egyébként könnyíti a légzést is, mivel a simaizmokat és a tüdő hörgőizmait elernyeszti - nem véletlen, hogy sok megfázás elleni készítményben is megtalálható. A kávéban található koffein vízhajtó hatású is. Ám légy óvatos, ne vidd túlzásba azért a kávéfogyasztást, ne terheld meg a szívedet! A kávéban található rostok csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét, eközben a főzött kávé már nemcsak étkezési rostokat tartalmaz, hanem az antioxidáns eredményéről ismert fenoloid vegyületeket is. Ez azonban még mindig nem az utolsó pozitív hatása a kávénak. A fekete ital ugyanis jót tesz a fáradt izmokkal is. Erős hatásárnak köszönhetően nemcsak felébredünk, de az izom fáradtság érzését is eltünteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.