Mit tehetünk a pánikroham ellen?

Forrás: Shutterstock -
pánikroham pánikbetegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Erős szívdobogás, izzadás, halálfélelem - ezek mind a pánikroham jelei. A félelmetes jelenség 15 percig is eltarthat, amit nagyon nehezen vészelnek át a pánikbetegek.

Mi is az a pánikbetegség?

A pánikbetegség olyan pszichiátriai jelenség, amely váratlanul fellépő, intenzív rohamokban tör rá az emberre. A rohamok alatt megfigyelhető az irreális halálfélelem. A pánikbetegek szervezete közvetlen fenyegetéstől mentes környezetben és szituációban produkálja a "támadj vagy menekülj" ösztönös vészreakcióit. Fontos megfogalmazni, hogy a pániknak vannak előzményei. Egyrészt a beteg életében nagy valószínűséggel felfedezhetőek olyan események, amelyek próbára teszik az idegrendszerét, de fontos tudni: mindentől függetlenül a szorongás a hangsúlyos tényező, és a rohamokat nem lehet aktuális életeseményekhez szorosan hozzárendelni. A szorongás mellett a kimerültség, a stressz is kiváltó tényező lehet. Állhat a háttérben azonban egy anyagcserezavar is, amely elsősorban a szerotonin hiányával függ össze.

A pánikbetegek szervezete közvetlen fenyegetéstől mentes környezetben és szituációban produkálja a "támadj vagy menekülj" ösztönös vészreakcióit Forrás: Shutterstock

Ha pánikbetegség tüneteit érzed magadon, fordulj szakemberhez!

Próbáld megszüntetni a szorongást az életedben, és amennyire tudod, csökkentsd a stresszt! Íme egy 3 perces videó, amely segíthet neked a pánikrohamok alatt:

Milyen tünetei vannak a pánikbetegségnek?

- Rohamokban jelentkező légszomj, fulladás ("nem kapok levegőt") érzése.
- Gyors szívverés.
- Hányinger, zsigerérzés (mintha megmarkolná egy láthatatlan kéz a zsigereket).
- Szédülés, ájulásérzés.
- Tájékozódási képesség elveszítése (hirtelen nem tudja, hol van), bizonytalanság, döntésképtelenség.
- Remegés, reszketés.
- Izzadás és/vagy hidegrázás, heves bőrpír, forróságérzés.
- Mellkasi fájdalom, nyomás, szorítás (ráült valaki a mellkasomra érzés).
- Paresztéziák ("nem érzem a testem"), zsibbadás.
- Az önkontroll elveszítésétől, valamint a megőrüléstől való félelem.
- Éles, mindent elfedő halálfélelem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.