Kamaszok a nőgyógyásznál – ezekkel a problémákkal keresik fel legtöbbször az orvosokat

nőgyógyász gyermeknőgyógyászat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak olyan régiók, ahol a HPV-ről még mindig veszélyesen keveset tudnak a kamaszok. Gyakran az interneten próbálják meg „kinyomozni”, hogy mi lehet a bajuk, és nem fordulnak időben nőgyógyászhoz. Problémák és betegek a gyermeknőgyógyászaton 2017-ben.

Dr. Melczer Zsolt a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyász szakorvosa szerint fontos tisztázni, hogy ha egy kamaszlány még érintetlen (virgo intacta), és teljesen panaszmentes, akkor nem igazán tud a nőgyógyász teljes vizsgálatot végezni. Ezt nem is szabad erőltetni. „Ezt elsősorban az anyukákkal kell megértetni” - mondja a szakember. Természetesen más a kérdés, ha bármilyen nőgyógyászati panasz (pl. petefészek-cysta) fennáll. Egy még szűzlányt általában végbélen keresztül vizsgálnak meg, viszont 16 éves korától a tinédzser dönthet az őt érintő orvosi kezelésekről. A kamaszok általában két okból fordulnak nőgyógyászhoz. „A leggyakrabban az édesanya kíséretében érkeznek méghozzá a fogamzásgátlás miatt.

Ha egy kamaszlány még érintetlen és panaszmentes, akkor nem igazán tud a nőgyógyász teljes vizsgálatot végezni Forrás: Dreamstime

Azt gondolom ez jó irány, mert lelkileg és testileg is egy nem kívánt terhesség lehet a legmegterhelőbb egy tinédzser számára” – folytatja Dr. Melczer, aki szerint a kamaszoknál kiemelten fontos, hogy hogyan zajlik a vizsgálat. „Az ő esetükben elmaradhatatlan a folyamatos tájékoztatás, az édesanya jelenléte, a figyelemelterelés, az empatikus nővér. Nyugalomra van szükségük, és arra, hogy azt érezzék: biztonságban vannak.”

A felnőtt nőknél is gyakran előfordul, hogy húgyúti fertőzésekkel, vesemedence gyulladással és hólyaghuruttal a nőgyógyászukat keresik fel, pedig ilyenkor elsősorban urológiai szakvizsgálat lehet szükségesebb. Igaz ez a fiatal lányokra is. Viszont egy-egy antibiotikumos kezelést követően kialakulhatnak gombás hüvelyi folyások, ami már a nőgyógyász szakterülete. „Amennyiben a páciens már nem szűz, úgy egy folyásért akár nemi úton terjedő betegségek is felelősek lehetnek, ugyanakkor ez csak az esetek 5%-ban van így.

A kamaszoknál kiemelten fontos, hogy hogyan zajlik a nőgyógyászati vizsgálat Forrás: Dreamstime

Így a hüvelyi PH megváltozatásával okoznak panaszt. Ez pedig serdülőkorban legalább annyira jellemző, mint a felnőtt nőknél” - mondja a szakorvos.

A kamaszoknál kiemelten fontos, hogy kellően megfelelő információval rendelkezzenek a HPV-ről. Ezzel kapcsolatban Melczer doktornak vegyesek a tapasztalatai. „Legyen szó a HPV-ről, vagy a fogamzásgátlásról, a felvilágosításnak jelentős szerepe van. A SOTE-n immár 30 éve működik egy csoport, ami hallgatókból áll, és akik általános iskolákba és gimnáziumokba járnak felvilágosító órákat tartani.

Legyen szó a HPV-ről, vagy a fogamzásgátlásról, a felvilágosításnak jelentős szerepe van Forrás: Shutterstock

Megoldás lehet, hogy már az általános iskolában kapjanak kellő információt a diákok pl. egy „egészségnevelés” tantárgyon belül.” A doktor veszélyesnek tartja, hogy a fiatalok manapság szinte kizárólag az interneten keresik a választ mindenre. „Kezükben van az okostelefon és megbízhatatlan forrásokból próbálják meg kideríteni, hogy mi lehet a bajuk. Ez pedig gyakran azt eredményezi, hogy nem kerülnek időben orvoshoz.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.