Egy nő kivett 2 nap szabit, hogy mentálisan feltöltődjön - Így reagált a főnöke

2017.08.12. 20:14

Sokan még most is titkolják a munkahelyükön, ha valamilyen mentális, pszichés betegségük van. Nem is ok nélkül! Előfordult, hogy egy munkavállalót arra kötelezett a HR-igazgató, hogy előre jelentse be, mikor lesznek pánikrohamai.

Madalyn Parker mérnökként dolgozik az Olark nevű cégnél, ami egy ingyenes csevegő appot működtet. Parker a napokban egy levelet küldött a vezérigazgatónak és az összes alkalmazottnak ezzel a szöveggel:

„Helló csapat,

Kiveszem a mai és a holnapi napot, és a mentális egészségemre fogok fókuszálni. Remélhetőleg jövő héten megújulva térek vissza.

Köszi:
Madalyn”

Egy nő mentális problémájára hivatkozva vett ki szabadságotForrás: Thinkstock

A levélre maga a vezérigazgató Ben Congleton válaszolt a nőnek:

„Madalyn,

Személyesen is szeretném megköszönni neked ezt a levelet. Minden alkalommal, amikor ezt teszed, emlékeztetsz arra, hogy mennyire fontos, hogy a betegszabadságot a mentális egészségünkre is fordítsuk. Nem tudom elhinni, hogy ez nem egy bevett, szokványos helyzet minden egyes szervezetnél és cégnél. Te vagy számunkra a követendő példa, hogy eltöröljük a stigmákat, ha a mentális egészségről van szó.”

Mi a helyzet itthon?

"idehaza a betegjog sérül azzal, hogy egy táppénzes papírra felkerül az úgynevezett BNO-kód (az egyes betegségek megnevezése), vagy az, hogy melyik osztályon feküdtünk. Így pedig a munkáltatónk mindent megtud rólunk és a betegségünkről. A megbélyegzés, a munkavesztés terhe mellett pedig félő, hogy senki nem fogja felvállalni, hogy depressziós, bipoláris, pánikbeteg vagy skizofrén. Az már egy másik kérdés, hogy miért is kellene felvállalnia..."- mondja Oriold Károly, a Lélekben otthon oldal felelős szerkesztője.

 Amikor Parker megírta a történetét a Twitteren, közel 12 ezer ember osztotta azt tovább.

Fontos, hogy a kollégáim ne érezzék magukat kényelmetlenül csak azért, mert mentális betegség miatt mennek szabadságra.” 

- nyilatkozta a nő, akit sokan megkerestek, miután a története nyilvánosságra került. „Írtak olyanok, akik arról számoltak be, hogy amikor pánikrohamot kaptak a munkahelyükön, akkor a főnökük egy külön szobát és orvosi segítséget biztosított számukra, de találkoztam negatív példákkal is.

Egy férfit behívott a HR vezetője, mert az egészségbiztosítása miatt előre akarták tudni, hogy mikor lesz pánikrohama.”  

Előre akarta tudni a HR-es, hogy mikor lesznek a férfinak pánikrohamaiForrás: Thinkstock
Ördögi kör

A Lélekben otthon alapítvány két éve indított egy nemzetközi programot, amelyben a mentális problémákkal küzdő munkakeresőkkel kapcsolatban adtak segítséget a munkaügyeseknek.

A felmérésből kiderült, hogy a munkaadók tartanak a depressziós, lelki beteg álláskeresőktől, viszont a hosszú ideje munkanélküli, de dolgozni akaró emberek gyakran pszichés problémákkal küzdenek.

Beszédes adat
Egyes feltételezések szerint Magyarországon évi 495 millió tabletta Xanax fogy.
pszichés betegségekmentális betegség