Solange Knowles Ryan Gosling Paris Hilton Justin Bieber figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar Michael Phelps sztár ADHD
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szépek, sikeresek, gazdagok – és ADHD-val, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral küzdenek. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a hírességeket, akik korábban nyíltan vállalták betegségüket.

Justin Bieber

Justin Bieber Forrás: AFP/Dimitrios Kambouris

Mi az ADHD?

Az ADHD (attention-deficit hyperactivity disorder) figyelemhiányos hiperaktivitási zavart jelent, ami a figyelem hiányával és hiperaktivitási zavarral együtt járó állapotot jelent. Az ADHD leginkább megfigyelhető tünete a hiperaktivitás, ami már kisgyermekkorban tetten érhető: az érintettek nehezen tudnak kitartóan koncentrálni egy adott feladatra, figyelmük csapongó, gyakran elfelejtenek dolgokat, hatalmas a mozgásigényük, impulzívak. A tünetek kamaszkorban csökkenhetnek, de sokszor a felnőttkorban is megmaradnak a problémák. Gyógyszeres kezeléssel és viselkedésterápiával jól kezelhető.

Paris Hilton

Paris Hilton Forrás: AFP/Valerie Macon

Ryan Gosling

Napjaink kedvenc hollywoodi férfisztárja igyekszik a nyilvánosságtól távol élni magánéletét – az azonban már évekkel korábban kiderült Ryan Goslingról, hogy gyermekkorában olvasási problémákkal küzdött, illetve ADHD-t is diagnosztizáltak nála. Mindezek miatt speciális igényű gyerekekkel tanult együtt.

Ryan Gosling Forrás: AFP/Loic Venance

Solange Knowles

Solange Knowles Forrás: AFP/Jason Merritt

Angelina Jolie: "A szex nem volt elegendő"

Az Egyesült Államokban élők 19%-át érinti valamilyen mentális betegség, a számok azonban itthon is rémisztően magasak: egy tavaly készült felmérés szerint Magyarországon a lakosság 38%-át érinti valamilyen pszichés betegség, amelyből a depresszió a leggyakoribb. A lelki és pszichés problémák a sztárokat sem kímélik: összegyűjtöttünk 5 hírességet, akik megosztották történetüket a világgal, és ezzel segítettek abban, hogy közelebb kerüljön hozzánk a betegségük, illetve leszámoljanak a köréjük épült sztereotípiákkal. Kattints ide a cikkért!

Michael Phelps

Ki gondolta volna, hogy minden idők legsikeresebb olimpikonjára folyamatosan panaszkodtak a tanárai, mert nem tudott huzamosabb ideig egy helyben ülni? Michael Phelpsnél végül a család háziorvosa állapította meg az ADHD-t, ami miatt 9 éves korától gyógyszert kellett szednie.

Az úszócsillag egy interjújában elmondta: míg a többi társa délben ebédelt, addig neki az iskolanővérhez kellett mennie a gyógyszeréért. Végül 2 év után abbahagyta a szedését. Itt jött képbe az úszás, ami sokat segített neki a figyelmének összpontosításában és a felesleges energiái levezetésében.

Michael Phelps Forrás: AFP/Andrew Yates
Életmódváltás: így készítsd fel magad arra, hogy mostantól másképp fogsz élnihttp://www.life.hu/drlife/20170323-az-eletmodvaltas-mentalis-es-lelki-oldala.htmlElhatároztad, hogy mostantól odafigyelsz az étkezésedre és a mozgásra? Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nyárra? Eláruljuk: ahhoz, hogy valóban sikeres legyen az életmódváltásod, nem csupán a testedre, hanem a lelkedre is oda kell figyelned. Dr. Life--7 kérdés az egészségről: Weisz Fannihttp://www.life.hu/drlife/20170322-weisz-fanni-modell-es-szepsegkiralynotol-7-kerdes-az-egeszsegrol.htmlMennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal a gyönyörű siket fotómodellt, Weisz Fannit faggattuk. Dr. Life--Apró változtatások, amelyektől boldogabbnak érezheted magadhttp://www.life.hu/drlife/20170322-szokasok-es-valtoztatasok-amelyektol-boldogabb-lesz-az-eleted.htmlMajd ha lefogyok, majd ha többet keresek, majd ha végre meg tudom magamnak venni azt a ruhát –gondoljuk, és közben rendületlenül várjuk, hogy ha majd végre miénk lesz, amire vágyunk, boldogabbnak is fogjuk érezni magunkat. A kiegyensúlyozott és boldog élethez azonban ennél jóval több kell. Mutatjuk. Dr. LifeThinkstockAmit mindig is tudni akartál a menstruációról, de sosem merted megkérdeznihttp://www.life.hu/drlife/20170307-a-menstruaciorol-amiket-sosem-mertel-megkerdezni.htmlHiába nyílt ki a világ, hiába írunk 2017-et, a menstruációról beszélni valamiért még mindig kényes, nem odaillő és zavarba ejtő. Most összegyűjtöttünk néhány érdekes kérdést vele kapcsolatban, amelyek valószínűleg a te fejedben is megfordultak már, de még soha nem tetted fel őket. Dr. LifeThinkstockHíres modellek, akiket fogyatékosságuk tett gyönyörűvé és példaképpéhttp://www.life.hu/drlife/20170320-fogyatekos-modellek-koztuk-winnie-harlow-madeline-stuart-melanie-gaydos.htmlAz utóbbi években egyre inkább feloldódni látszik a divatipar tökéletességre való ádáz törekvése, ezáltal pedig egyre több különleges karakterű modell került a figyelem középpontjába, akik valamilyen testi vagy szellemi fogyatékossággal élnek együtt. Ők az élő példa arra, hogy a szépség és a tökéletesség relatív fogalom. Dr. Life--Lélekfitnesz: így tanultam meg nemet mondanihttp://www.life.hu/drlife/20170306-megtanultam-nemet-mondani-a-lelekfitnesz-kihivas-alatt.htmlNem akartam antiszociális lenni, nem akartam bántani, nem akartam, hogy bárki bármi rosszat gondoljon rólam. Kerültem a konfliktust, ahogy csak tudtam, aztán persze azon kaptam magam, hogy dühös vagyok, hogy frusztrált vagyok, és mérgez engem belülről. Ezért döntöttem el, hogy belevágok a Life.hu Lélekfitnesz kihívásába, és megtanulok nemet mondani egyetlen hét alatt. Nekem így sikerült. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.